Jedite ove namirnice za više cinka u organizmu

Jedite ove namirnice za više cinka u organizmu

magnezij• Poboljšava vid, čulo mirisa i okusa, te unapređuje kvalitet kose i kože. Ali najpoznatija dobrobit dovoljnog unosa cinka je jak imunološki sistem

Objavljeno: 29. sep 2016

Prirodni izvor cinka jeste meso. Ako volite da jedete meso, vjerovatno već unosite dovoljnu količinu cinka. Vrste mesa sa najvišim sadržajem cinka su govedina, jagnjetina, svinjetina i losos. Piletina i puretina su također dobri izvori cinka. Vodite računa o porcijama mesa jer ono također ima visok sadržaj holesterola i masti.

Orašasti plodovi i sjemenke kao što su badem, kikiriki, pinjole, indijski orah i sjemenke suncokreta su namirnice koje održavaju optimalan nivo cinka u organizmu. Sjemenke bundeve spadaju u namirnice sa najvećim sadržajem cinka a da nije u pitanju meso. Sve ove namirnice imaju manji nivo masti i holesterola nego mnoge vrste mesa. Možda ćete morati da jedete više mesa kako biste unijeli adekvatnu količinu cinka iz životinjskih izvora. Ako uglavnom ne jedete meso, možete uzimati suplemente cinka. Gotove cerealije su odličan izvor cinka. Mekinje, kombinovane žitarice i žitarice od cijelog zrna su posebno bogate cinkom.

Iako su žitarice dobar izvor cinka, one također sadrže fitate koji vezuju cink u njima i ometaju njegovu apsorpciju. Imajte ovu činjenicu u vidu i zato se nemojte oslanjati samo na žitarice za doručak kao izvor cinka. Nemojte ni jesti žitarice sa visokim udjelom šećera, jer šećer poništava dobrobit cinka u njima. Morski plodovi kao što su rakovi, jastog i školjke spadaju u najbogatije prirodne izvore cinka. Šest ostriga sadrži 76 mg cinka, skoro sedam puta veće od dnevne preporučene doze. Mnogim ljudima nije lako da uvrste morske plodove u svakodnevnu ishranu, što može biti dobro jer prekomjeran unos cinka slabi imunitet i dovodi do teškoća u metabolizmu drugih neophodnih minerala. Povremeno konzumiranje morskih plodova je savršen način da povećate unos cinka. Cink je jedan od najvažnijih minerala potrebnih organizmu. (Oslobođenje)

izvor: vijesti.ba-326810