5 začina koji smanjuju neugodne simptome sinusitisa

sinus headache

5 začina koji smanjuju neugodne simptome sinusitisa

sinus headache

Objavljeno: 11. nov 2016

Začepljen nos, bolovi i pritisak u predjelu čela i lica, povišena temperatura, sekrecija sluzi i kašalj su najčešće simptomi neugodne upale sinusa (sinusitisa). Sinusi su šupljine u kojima se stvara sluz koja se cijedi u nosnu šupljinu. Ako je sluznica tih šupljina otečena, dolazi do začepljenja (kongestije) sinusa što uzrokuje jake bolove i infekciju. Sluz koja se nakuplja u sinusima pogodno je tlo za razvoj bakterija i virusa.

Bolovi i pritisak, koje uzrokuje upala sinusa (sinusitis), su vrlo neugodni i jaki. Najbolje prirodno rješenje je inhalacija čajem od kamilice, no i začini imaju svoje prednosti u olakšavanju neugodnih simptoma upale sinusa.

Kurkuma

Kurkuma, odnosno njezin aktivni sastojak kurkumin, ima više od 150 ljekovitih svojstva. Kurkuma ima jaka protuupalna i antikancerogena svojstva, a koristi se za veliki niz bolesti i problema. Kurkuma je vrlo dobra i učinkovita za sinuse jer ima i protuupalna svojstva koja smanjuju otekline u sinusnim šupljinama. Osim toga, kurkuma omogućava da se sluz lakše cijedi i djeluje kao dekongestiv jer ublažava oticanje nosne šupljine.

Kako ju koristiti? Od kurkume možete napraviti zlatni med, zlatni smoothie ili zlatno mlijeko.

Đumbir

Đumbir također djeluje protuupalno i potiče izlučivanje sluzi. Osim toga, smanjuje otekline sluznice sinusa, pomaže kod njihovog čišćenja i smanjuje neugodni pritisak.

Kako ga koristiti? Od korijena đumbira možete napraviti čaj ili ga koristiti kao dodatak jelima. Ljuti okus čaja potaknuti će razrjeđivanje sluzi i njezino izlućivanje. Možete napraviti i čaj od đumbira i kurkume.

Bosiljak

Bosiljak sadrži mnogo ljekovitih sastojaka kao što su kampen, eugenol i cineol koji vraćaju prohodnost dišnih puteva. Osim toga, smanjuje upalu i učinkovito se bori protiv elergija. Ima blagi učinak hlađenja i smatra se prirodnim analgetikom za ublažavanje problema sa sinusima.

Kako ga koristiti? Najbolje ga je koristiti svježeg, kao dodatak umacima i salatama.

Kajenski papar

Kajenski papar ublažava bol i potiče znojenje tijela. S obzirom da ima antibakterijska svojstva, može pomoći kod problema sa sinusima.

Kako ga koristiti? Kajenski papar dodajte u bilo koju vrstu jela kako bi dobili na ljutini.

Luk

Luk sadrži kemijski spoj kvercetin, koji je antihistaminik, te ima protuupalna svojstva. Svježi luk može pomoći u "otvaranju" začepljenih sinusa.

Kako ga koristiti? Najbolje ga je narezati i jesti sirovog uz jelo ili ga staviti u vruću vodu i udisati paru.

izvor: kiwi.hr