Lipa otklanja nervozu i nesanicu

Lipa otklanja nervozu i nesanicu

Tilia platyphillos

• Čaj od lipe je moćna zmjena za kafu. Kada zamjenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osjetiti smanjenje nivoa stresa. On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti

• Cvet sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat... a koristi se protiv prehlada, hroničnog kašlja i grčeva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana

Objavljeno: 21. maj 2012

Božanstveni miris lipe (Tilia platyphillos) nigdje se ne doživljava tako kao kod slovenskih naroda. Možda i zbog toga što je lipa kod starih Slovena bila sveto drvo. U lipovim šumama su živeli, pod lipom su držali obrede i lipi donosili "žrtve" kao vrhovnom božanstvu.

Prelaskom iz paganstva u hrišćanstvo, bogovi su zamenjeni, ali je obožavanje lipe i dalje ostalo. Mnogi potomci drevnih Slovena i danas stavljaju ogranke lipe u krov svoje kuće ili stana da bi ih sačuvali od požara. Postoji i verovanje da lipa čuva od zla i uroka.

Ovo raskošno drvo raste po brdskim šumama cele Evrope, a tamo gde je nekada obilato raslo nastala su imena - Lipar, Lipnik, Lipljan, Lipovica, Lipik, Lipovik...

U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna (Tilia grandiphilia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Lipa je listopadno drvo sa velikom gustom krošnjom koje raste u visinu čak i do 30 metara. Voli pitominu, plodnu i duboku zemlju. Ukoliko se nađe na idealnom tlu može da doživi duboku starost, od više stotina godina.

Cveta dve do tri nedelje, a nekad se dogodi da cvetanje prođe i za pet do šest dana. Cvetovi su žućkasto-beli, sakupljeni u cvastima. Blagog su i prijatnog mirisa, dok im je ukus sluzast, sladunjav i pomalo opor. Oporost daje tanin, kojeg najviše ima u prirepku, koji povezuje cvast. U cvetu i listu ima vitamina C u zavidnim količinama, zbog čega tek otvoren list može da se koristi kao povrće.

Lipu treba brati čim počne da cveta, odnosno kada su se dve trećine cvetova u cvasti rascvetale, jer precvetala lipa nema nikakvu vrednost. Treba voditi računa da se cvasti beru po suvom i lepom vremenu, i naravno sa prirepkom. Cvet lipe je izuzetno vredan jer sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat...

Ubrani cvetovi se suše u hladu na prozračnom mestu, po mogućstvu najbolje na tavanu. Važno je da sušenjem, cvetovi zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris.

Lipov cvet se najčešće koristi u obliku čaja, protiv znojenja, grčeva i za umirivanje bolova, kao vrlo blago sredstvo. Kod povišene temperature, gripa i kijavice smatra se važnijim narodnim lekom u terapiji. Koristi se i protiv prehlada, hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži. Takođe, čaj od lipe uklanja bolove prilikom mokrenja, umora, kao i za smirivanje nervne napetosti. U suštini, lipov cvet predstavlja najomiljeniji čaj u narodu.

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji teško dolaze do sna, čaj od lipe preporučuje se kao svakodnevni napitak. Čaj od lipe pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti.

Za opuštanje ne mora samo da se pije nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom. Zaslađen sa lipovim medom povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta...

ČAJ OD LIPE

Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji pet do deset minuta. Zatim se procedi i pije. Poželjno je da se tokom dana pije više puta po šolja, što toplijeg čaja. Međutim, treba voditi računa da se ne pretera u konzumiranju, jer prevelike količine mogu izazvati srčane tegobe.

Ko redovno pije čaj od cveta lipe pomešan sa kašikom meda, ne treba da se boji upale pluća ili dušnika. Dnevno pijenje po litar lipovog čaja omogućava da se čisti bešika i bubrezi, umiruju živci i sprečava neprijatno znojenje. Čaj od lipe može da se koristi i kao kupka, i tada postiže isto dejstvo, odnosno čisti kožu, prodirući kroz njene pore.

PROTIV HIPERTENZIJE I STVARANJA TROMBA

Blagotvorno delujući, lipa poseban efekat izaziva na kardiovaskularnom sistemu, naročito kod hipertenzije gde snižava krvni pritisak. Britanska istraživanja pokazala su da cvet ove biljke isceljuje i jača zidove krvnih sudova, čak i kada se radi o proširenim venama. Takođe, povoljno deluje na samu krv, sprečavajući stvaranje ugrušaka. Deluje i protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima i smanjuje mogućnost začepljenja srčanih arterija koje ovaj važan organ snabdevaju krvlju. Na taj način smanjuje se i rizik od srčanog udara.

Međutim, osobe koje već piju lekove protiv stvaranja tromba ili za snižavanje pritiska, kao i druge lekove za srce, trebalo bi da budu oprezne prilikom konzumiranja čaja od lipe, jer on može dodatno da pojača njihovo dejstvo.

izvor: novosti.rs-380709

 

 

Čaj od lipe - moćna zmjena za kafu

slabost

Objavljeno: 11. jan 2013

Čaj od lipe je moćna zmjena za kafu. Kada zamjenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osjetiti smanjenje nivoa stresa. On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti.

Lipa je lijek za mnoge bolesti. Aromatični napitak od cvijeta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje, jača odbrambene snage organizma, blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature.

Mnoge žene koriste lipu tokom menopauze za smanjivanje nervoze i problema sa snom.Čaj od lipe mogu da piju i djeca.Ukus poboljšajte sa kašikom meda.

Lipa dijeluje protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima, kao i da blagotvrono dijeluje na koronarnu vazodilataciju, to jes širenje krvnih sudova, smanjujući tako rizik od srčanog udara.

Oprez se savjetuje osobama koje već piju lijekove za razređivanje krvi, koji se obično daju u terapiji za snižavanje pritiska i nakon moždanog udara, kao i druge lijekove za srce, jer lipa može da pojača njihovo dejstvo.

Lipa se preporučuje i za probleme sa jetrom, i to ne cvet, već unutrašnji deo kore, jer podstiče lučenje i protok žuči kroz jetru, na taj način je čisteći i na prirodan način je obnavljajući.

DOKAZANA LJEKOVITA SVOJSTVA ČAJA OD LIPE

 • čisti krv i bubrege
 • snižava krvni pritisak
 • liječi od malokrvnosti
 • liječi od vodene bolesti
 • liječi od kroničnog i grčevitog kašlja
 • pospješuje umirenje (opušta napete živce i daje dobar san)
 • izuzetno dobar za ublaživanje bolova pri mokrenju
 • pospješuje znojenje i mokraću
 • čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti dišnih organa
 • protiv grčeva
 • liječi od padavice
 • liječi od bubrežnih kamenaca
 • sprečava upalu pluća i dušnika
 • odstranjuje bore i pjege s kože lica
 • opekline i rane dobro je ispirati i oblagati čajem
 • sprečava ispadanje kose
 • pospješuje stolicu
 • i mnoga druga dobra svojstva ovog napitka

ČAJ OD LIPE

Čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre. Stavite 1 vrećicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu žlicu biljke lipe. Prelijete s kipućom vodom. Ostavite 10 - 15 min. Procjedite. Preporuča se piti ovaj napitak dva puta dnevno. Možete početi s ispijanjem ovog napitka blagog i ugodnog balzamičnog okusa.

LIPIN ČAJ KOJI OPUŠTA ŽIVCE

Daje dobar san, liječi od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade dišnih organa, kroničnog i grčevitog kašlja, ublažuje bolove pri mokrenju, čisti krv i bubrege, pospješuje stolicu, potiče izlučivanje znoje i mokraće pravi se čaj na slijedeči način:

Kuhajte 1 litru vode dok ne počne kipiti. Stavite 10 - 20 g cvijeta. Poparite cvijet s kipućom vodom.Ostavite 5 - 10 minuta i procjedite čaj. Nakon toga možete početi ispijanjem čaja s tim da ovaj čaj pije se triput dnevno po 1 šalicu, a ostatak tijekom dana umjesto vode.

ČAJ OD LIPE ZA ČIŠĆENJE KRVI

Priprema na slijedeči način: Kuhajte 25 g lipova cvijeta u 2,5 dl vode dok se ne ukuha na polovicu, zatim dodajte mlijeku (kao i kavi) koja se kuhala, ali s 1 velikom žlicom meda (1 žlica na 1 šalicu), pijte po 1 - 2 šalice dnevno (pije se duže vrijeme).

LIJEK OD LIPE ZA SLABOKRVNOST, grčeve, smetnje na želucu i živcima

3 - 4 mjeseca svakih 1 - 2 sata u toku dana popijete po 1 veliku žlicu vina, u kojem je 12 - 16 sati močeno 25 g lipova cvijeta s 1 velikom žlicom meda u 1/4 litri.

ČAJ OD LIPE PROTIV PROLJEVA

Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne kipiti. Sastavite mješavinu od: 30 g cvijeta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružina cvijeta, šipka i dupčaca. Poparite 3 velike žlice mješavine kipućom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

ČAJ OD LIPE KOJI IZAZIVA JAKO ZNOJENJE

Pravi se zbog nazeba i grozničavog stanja. Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne kipiti. Sastavite mješavinu od: po 25 g cvijeta lipe, bazge i kamilice, 15 g pomoćnice (Solanumnirum) i 10 g bijele saponarije. Poparite 3 velike žlice mješavine kipućom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

ČAJ OD LIPOVE KORE

30-40g sitno iseckane kore se kuva u otvorenom loncu, u 1 litar vode, dok se količina vode ne smanji za pola, što je dovoljno za 1-2 dana korišćenja, iako poznati francuski fitoterapeuti Durafor i Lapraz preporučuju da se prvih nekoliko dana pije i do 3 litra ovog čaja umjesto vode a zatim da se nastavi sa po 1-2 čaše dnevno do izlečenja.

izvor: lijecenje.blogspot.com