Zdravlje: Bruh, kila ili hernija

Zdravlje: Bruh, kila ili hernija

Hernia
Hernia

Objavljeno: 02. dec 2012

Bruh (lat: Hernia) se u medicini odnosi na ispadanje tkiva iz normalnog položaja.

Bruh je vrlo često oboljenje! Ako pacijent ima oslabljene mišiće oko mjesta gdje se javlja bruh - onda je to oboljenje - u tom slučaju reakcija naglog nekontrolisanog napora, naročito tokom dizanja nekog tereta, dovodi do pojave bruha.

Neki ljudi se rađaju sa urođenim slabijim mišićima zaduženim za kontrolu ovog problema - dakle sa sklonošću za dobivanje bruha.

Bruh ili "kila" je poseban slučaj hernije koji nastaje kada se unutarnji organi ili crijeva istisnu kroz oslabljeni segment mišićnog tkiva, uglavnom na zidu abdomena.

Postoji nekoliko tipova hernija:

  • Ingvinalne i femoralne (preponske) hernije - najčešći tip (75% od svih hernija je baš taj: "kila")
  • Umbilikalne (pupčane) hernije
  • Incizione hernije koje nastaju na mjestu nezaraslog ožiljka
  • Hijatalne ili hijatus hernije na dijafragmi oko otvora gdje jednjak ulazi u želudac
  • Kongenitalne hernije koje su urođeni defekt kod novorođenčadi

Svi ti tipovi hernije mogu izazivati smetnje, bolove i pojačano lučenje želudačne kiseline koju pacijenti osjete kao pritisak, nadimanje, žgaravice, gastritise... Hijatus hernija je česta kod starijih ljudi. Njeni simptomi su blagi i manifestiraju se kroz podrigivanje i gorušicu (žgravicu)...

Preponska hernija - bruh

Simptomi preponske kile su nelagodnost i bol pri saginjanju, pri kašljanju ili podizanju tereta. Ako dođe do uklještenja tkiva javlja se nesnošljiv bol, stanje postaje prilično opasno i zahtjeva hitan stručni tretman.

Najbolji tretman za bruh je kirurški zahvat kojim se sanira otvor u mišićnom zidu, pa ne samo da se problem izliječi, ili da bolovi prestanu - već se obezbijedi da se problem više niakada ne ponovi.

Ukoliko se bruh ne liječi, moguće su komplikacije prestanka rada organa (splet) ili gangrene (teške infekcije).

Bruh nije samo muški problem, često se javlja i kod žena.

Na preponama postoji mali otvor kroz koji prolaze vene, i nervi, iz stomačne duplje u noge. Taj otvor je obezbijeđen mišićima ali se često dešava da ti mišići oslabe pa kroz otvor krene i sadržaj stomaka prema vani.

U početku problem djeluje bezazleno pa se naviknemo na neugodnosti. Kasnije, zbog neprirodnog položaja organa dolazi do trenja i teških infekcija, pomjerene izbočine narastaju do nevjerovatnih veličina pa je problem najbolje riješiti odmah...

Hirurzi u novije vrijeme na mjesto pomenutog otvora ugrađuju silikonske membrane (takozvane: mrežice) i problem je trajno riješen bez ikakvih poznatih posljedica, ukratko, nemase-šta-čekati - hitno doktoru!

Tegobe i komplikacije

Osjećanje pritiska, nelagodnost ili neodređen bol za koji ne znate tačno odakle dolazi. Ako je "kila" nastala nakon neke povrede onda se bol najprije smiri za nekoliko dana. Vratiće se kasnije sto puta jači - nećete čekati dugo. Obično male kile sa uzanim otvorom pričinjavaju veće tegobe od velikih sa širokim otvorom.

Jednom nastala hernija obično ne miruje - vremenom se povećava do nepodnošljivih komplikacija. Najprije, tu je pojava srastanja kilne kese sa njenim sadržajem - što dovodi do većeg bola, poremećaja kretanja crijevnog sadržaja i može doći do uklještenja koje zna završiti fatalno.

Zapaljenje nastaje zbog poremećaja cirkulacije krvi u organima ispalim u kesu. Tim prije ukoliko dođe do zastoja crijevnog sadržaja u izraslini. Zbog zapaljenja dolazi do zadebljanja kilne kese i sadržaja u njoj što ubrzava proces pogoršanja i nevjerovatne bolove.

Uklještenje ili inkarceracija je najčešća komplikacija. Kod uklještenja dolazi do prestanka prolaza crijevnog sadržaja u izraslini u kilnoj kesi. Tada nastupa ileus i gangrena crijeva - sigurna smrt. Kod uklještenja bol više ne luta po stomaku - postajete svijesni mjesta koje boli, lokalizovan je na predio kile.

Stolica i vjetrovi izostaju, bolesnik povraća, ima temperaturu, muku i grčeve u trbuhu... na kraju povraća sadržaj sa fekalnim mirisom, stanje se pogoršava i često bude kasno za hirurške intervencije... eto - najjeftinije je da to sredite sad - prva stvar, ujutro!

Veliki problem je STID. Šuti! Sakrij! Nek se ne zna! Kao da niko nema onu stvar osim vas. Sramota i stid su najljepše ljudske osobine - to su plemenite stvari koje imaju samo rijetki i rijetko dobri ljudi...

Ali, samo budala može stavljati stid ispred zdravlja. Stidi se kad ozdraviš - onda ćeš imati vremena na pretek. Ako "rikneš" - ni za stid ti neće ostati puno.

reference link: vijestigorila.jutarnji.hr