Cimet štiti i liječi organizam

Cimet (cinnamon)
Cimet (cinnamon)

Pola kašičice cimeta dnevno liječit će i štititi vaš organizam

Cimet (cinnamon)
Cimet (cinnamon)

Objavljeno: 20. maj 2017

Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, ili drugim riječima - začin koji liječi i štiti organizam.
Ukoliko cimet uključite u svoju ishranu, znatno će vam pomoći u kontroli naglih uspona i padova nivoa šećera u krvi.

Na taj način također je moguće smanjiti potrebu za slatkišima i poboljšati dejstvo antioksidanasa iz drugih namirnica koji pomažu tijelu da se brani i da jača imunološki sistem.

Samo pola kašičice cimeta dnevno može značajno da smanji nivo šećera u krvi, trigliceride i holesterol kod ljudi s dijabetesom tipa 2.

Cimet smanjuje ukočenost u mišićima i zglobovima, suzbija upale, poboljšava zdravlje digestivnog sistema, stimuliše mozak, cirkulaciju krvi i blokira proizvodnju proteina u mozgu koji dovode do nastanka Alchajmerove bolesti.

Preporučuje se pola ili cijela kašičicu cimeta dnevno, koju možete koristiti uz kafu ili čaj.

Cimet pomaže u hlađenju želuca

Cimet ne samo da poboljšava okus nego i značajno doprinosi poboljšanju zdravlja hlađenjem želuca.
Istraživanje objavljeno u magazinu Scientific Reports navodi da je eksperiment sa svinjama pokazao da cimet održava integritet zidova želuca.

- "Kada svinje jedu hranu sobne temperature, količina ugljen-dioksida u želucu se povećava. Cimet u hrani smanjuje količinu ovog gasa smanjivanjem lučenja želučane kiseline i pepsina iz zidova želuca, a time hladi svinjski želudac tokom varenja" - izjavio je naučnik koji je učestvovao u eksperimentu.

Naučnici su razvili kapsule sa senzorima koje prikupljaju važne podatke o funkcionisanju i zdravlju želuca i crijeva.

- "Naši eksperimenti sa svinjama i cimetom su pokazali kako pilule mogu pomoći u sakupljanju novih fizioloških informacija koje će nam pomoći da bolje razumijemo ishranu i medicinu. Radi se o veoma pouzdanim uređajima za praćenje i dijagnosticiranje gastrointestinalnih poremećaja" - dodao je naučnik.

izvor: klix.ba-170520067