Razlika između gripe i prehlade

Pobijedite prehladu za jedan dan

gripa

Gripa i prehlada su, naoko, jedna te ista stvar, ali po uzrocima i posljedicama značajno se razlikuju. Prehlada je individualna, privremena slabost organizma - to je ono kad šmrcamo i kad nam curi nos. Gripa je isto tako prehlada ali traje duže i može prerasti u epidemije. Gripa je ono kad te sve boli i kad ti svi govore da razmisliš o vakcinama za gripu.

Gripa se razlikuje od obične prehlade načinom kako počinje, simptomima, dužinom trajanja i mogućim opasnim komplikacijama - koje mogu biti znatno teže nego kod obične prehlade.

Nekoliko dana nakon inkubacije virusom gripe - bolest počinje visokom temperaturom, do 40°C, koja se zadržava 3 do 5 dana. Temperaturu prati snažna glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i osjećaj opšte slabosti. Bolest kasnije nastavlja sa simptomima respiratornog sistema u vidu kihanja, začepljenog nosa, konjunktivitisa, grlobolje i suhog nadražajnog kašlja. Obična gripa, gripa bez komplikacija, praćena je visokom temperaturom koja traje 3-5 dana i bolest završava nakon 7-10 dana.

Gripa, za razliku od prehlade, može imati teške komplikacije. Virus gripe može oslabiti organizam i učiniti ga osjetljivijim na sekundarne bakterijske infekcije uzrokovane najčešće pneumokokom, stafilokokom i hemofilusom influence tipa b.

Komplikacije se najčešće javljaju na plućima. Upala pluća (pneumonija) je najozbiljnija komplikacija. Glavno obilježje bakterijske upale pluća nakon gripe je ponovna pojava temperature nakon dva do tri dana poboljšanja. Takvi bolesnici nakon ponovne pojave temperature imaju produktivni kašalj (iskašljavaju), a na plućima se čuje karakterističan zvuk bakterijske upale pluća. U djece je upala pluća rjeđa nego u odraslih, ali u djece se češće razvija laringitis, bronhiolitis s popratnom upalom uha i sinusa... što sve skupa može biti vrlo ozbiljno.

Kad se neko tako razboli, onda svi počinju da nas dave sa važnošću prevencije gripe vakcinama. Vakcina protiv gripe sastoji se od mrtvih virusa gripe ili njihovih dijelova. Pošto je virus gripe podložan stalnim promjenama, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine, za svaku hemisferu prilagođava, tj. mijenja sastav vakcine za nadolazeću sezonu.

Važno je naglasiti nekoliko stvari vezanih za te "preventine" vakcine:

  • Da bi preventivno izbjegli zarazu virusom mi se ustvari podvrgavamo vještačkoj zarazi virusom - a to je vrlo čudno "preventivno izbjegavanje"
  • Za sticanje imuniteta nakon vakcinacije potrebno je najmanje 14 dana - isto ili malo dulje kao kod stvarne zaraze - a to je vrlo čudno "preventivno djelovanje"
  • Tako stečeni imunitet traje maksimalno dva mjeseca, nakon čega postepeno opada... Tvrdi se da tako stečeni imunitet traje tokom čitave sezone - ali nije rijedak slučaj, uopšte, da gripu dobiju oni koji su primili vakcinu protiv nje - a to je vrlo čudan "stečeni imunitet"
  • Zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imunosti vakcinaciju treba ponavljati svake godine - sad za sad - kasnije vjerovatno i puno češće
  • Postoje rizične grupe ljudi koji bi mogli razmisliti o vakcinama - ali se vakcine ipak preporučuju svima bez razlike...

Osobe kojima se preporučuje vakcinacija protiv gripe:

  • osobe starije od 65 godina života
  • osobe sa hroničnim plućnim bolestima (posebno bronhijalna astma), hroničnim srčanim bolestima, hroničnim bubrežnim bolestima
  • osobe koje imaju dijabetes
  • pacijenti u ustanovama za liječenje hroničnih bolesti ili stare osobe koje žive u organizovanom obliku smještaja
  • svi zdravstveni radnici bez razlike...

Zbog težine simptoma gripe, mogućih komplikacija i moguće epidemije, insistira se na vakcinaciji svih ljudi, posebno radno aktivnih ljudi. Iako je dobro poznato da postoji više načina za prevenciju gripe - insistira se isključivo na vakcinisanju!?

Pobijedite prehladu za jedan dan

Profesor Ron Ekls sa Univerziteta u Cardiffu smatra da je to izvodljivo, pod uvjetom da se pridržavate slijedećeg dnevno plana.

7:00

Nakon buđenja, kada osjetite da niste baš najbolje, obavezno se istuširajte i to vrelom vodom. Na taj način popustit će bolovi u zglobovima, a disajni putevi bit će pročišćeni.

8:00

Kvalitetan doručak je nezaobilazan. Popijte čašu soka od cijeđene narandže da biste unijeli dovoljno vitamina C i spremite topao obrok u kojem bi trebalo da preovladava bobičasto voće.

10:00

Očistite disajne putave i ispušite nos, tako što ćete ih napariti. Dovoljno je da stavite glavu iznad posude sa vrelom vodom, da je prekrijete peškirom i ostanete tako što duže možete.

12.00

Iako bismo se, kada nas spopadne prehlada, najradije uvukli u krevet i tako proveli cijeli dan, profesor Ekls smatra da je prije ručka dobro zaputiti se u kraću šetnju na svježem vazduhu. Tako, kaže on, poboljšavamo i imunitet i raspoloženje.

13:00

Za ručak se preporučuju sendvič od piletine i salata. Proteini će također ojačati imunitet. Budete li izbjegavali meso, prehlada će se najvjerovatnije produžiti i postati nepodnošljivija.

15:00

Ponovo je vrijeme za vruć napitak, odnosno biljni čaj koji će pomoći da se oslobodite sluzi iz tijela, ili za čašu svježe iscijeđenog soka, bogatog vitaminom C.

18:00

Prilikom pripreme večere u hranu ubacite malo karija ili neki drugi začin (đumbir, feferonku, bijeli luk) koji također ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ovi začini će pročistiti sinuse i pomoći vam da očistite disajne puteve i oslobodite se bakterija.

20:00

Kao što ste dan započeli sa vrelom vodom, tako ga i završite, ali uz toplu kupku, koja će opustiti umorne i bolne mišiće i pročistiti disajne puteve.

22:00

Da bi se tijelo oporavilo, neophodno je da odspavate barem osam sati tokom noći, što podrazumijeva raniji odlazak na spavanje.

izvor: klix.ba - 121222010