Da li vam je tijelo "kiselo"

pain

LOŠE NAVIKE: Odmah provjerite da li vam je tijelo kiselo, a zdravlje ugroženo

pain

• Kiselost organizma može uzrokovati brojne zdravstvene probleme...

Objavljeno: 07. jul 2017

Smatra se da je kiselost organizma preduvjet za nastanak tumorskih stanica, no čak i ako nećemo vjerovati tim crnim prognozama, moramo biti svjesni da kiselost nije dobra.

Ona je znak disbalansa u organizmu i alarm da mu treba vratiti ravnotežu te ga dovesti u zdravo, alkalno stanje.

Ko misli da kiselost organizma stiže od kiselih namirnica, ne može biti više u krivu. Naime, citrusi koji se smatraju najkiselijima u ljudskoj prehrani, uopće nisu kiseli jer jednom kada ih organizam preradi, postaju alkalni.

Loša kiselost zapravo nastaje od previše šećera, umjetnih dodataka, konzervansa, prerađene hrane... Jednom riječju, loša hrana donosi vam kiselost organizma.

No nije baš sve u prehrani jer se pH ravnoteža može poremetiti uslijed životnih navika, primjerice ako pijete lijekove, pušite, niste aktivni, ako vam probava ne radi najbolje i sl.

Glavni problem je taj što organizam mora pronaći način da se zaštiti od napada, a u slučaju prevelike kiselosti, organizam počinje crpiti vitamine i minerale iz kostiju i vitalnih organa da bi se kiselost smanjila.

No ako organizmu ne date šansu da se izbori sam, tada nastupaju zdravstveni problemi.

Govorimo o spektru bolesti, od dijabetesa, osteoporoze, artritisa i drugih problema s kostima, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, umoru...

Drugim riječima, kiselost doista možete biti uzrok lošeg zdravstvenog stanja pa je stoga jako važno pripaziti na taj balans u svom organizmu.

Popis varira, no postoje vidljivi znakovi koji će vam potvrditi ili otkloniti sumnje:

  • problemi s usnom šupljinom, preosjetljivost zuba, kiselkasta slina, ispucale usnice i promjene na usnoj šupljini
  • čest konjunktivitis
  • suha ispucala kosa i lomljivi nokti
  • nadutost, sporija probava, pojačana kiselina, čir na želucu
  • promjene u ponašanju: lošija koncentracija, osjetljivost na zvukove, loše raspoloženje, gubitak interesa.

A vidi se i po krvnoj slici. Ako vas zanimaju brojke: pH 7,0 i ispod toga znači da ste kiseli, a najbolje je kada vam je pH oko 7,3 i više.

Kako je prehrana čest krivac za kiselost, logično je da se prehranom možete vratiti u ravnotežu pa morate znati da se zdravom prehranom smatra ona koja je minimalno 70 posto alkalna, a 30 posto kisela.

A to zapravo znači samo jedno - da se morate malo zdravije hraniti, a junk food i prerađene namirnice u većoj mjeri zamijeniti zdravima.

I još morate:

Piti dosta vode. Piti i jesti više voća i povrća. Konzumirati više alkalnih namirnica kao što su avokado, lubenica, banane, limun, krastavci, brokula, špinat, kelj, zelena salata. I redovno, pa i samo malo, aktivirati svoje tijelo. (Index.hr)

izvor: slobodna-bosna.ba-55784

 

Kiseli organizam meta je bakterija

Objavljeno: 23. avg 2017

Već je poznato da je za zdravlje organizma vrlo važan kakav je njegov pH. Isto tako, poznato je da je za organizam poželjnije lužnato, a ne kiselo okruženje, jer ono je podložnije razvoju raznih bakterija, virusa, gljivica, pa prema tome i raznih bolesti.

No, kako prepoznati kakav vam je pH organizma i na koji način ga vratiti da bude povoljan te da se posljedično osjećate dobro i budete zdravi?

Jedete mnogo procesuirane hrane

Često konzumiranje procesuirane hrane te hrane bogate šećerom može narušiti vaš pH, što može dovesti do čestih virusnih i bakterijskih oboljenja, te pojave gljivičnih oboljenja, koje se prekomjerno množe u kiselom okruženju.

Jedete previše životinjskih proteina

Prekomjerno konzumiranje životinjskih proteina može dovesti do povećane kiselosti organizma. Zbog toga je vrlo važno da uz meso i mesne prerađevine konzumirate i povrće, posebno ono svježe, naprimjer u obliku salata. Također, ako ste ljubitelj mesa, pobrinite se da barem jedan do dva dana u tjednu ne jedete meso, nego prehranu bazirate na voću, povrću i žitaricama.

Ne konzumirate dovoljno citrusnog voća

Iako zvuči nevjerovatno, citrusno voće ima alkalni efekt na organizam, što pomaže u regulaciji pH, pa tako i poboljšanju imunološkog sistema, a i cjelokupnog organizma. Svaki dan u vodu dodajte malo limuna, narandže, grejpa i sličnog voća, što uveliko može pomoći organizmu i ravnoteži.

Ne konzumirate dovoljno tekućine

Premali unos tekućine ili pak pretjerano konzumiranje slatkih napitaka može dovesti do povećane kiselosti organizma. Kada je u pitanju hidratizacija organizma, najbolje je jednostavno piti vodu u koju za okus možete dodati citrusno voće. T

izvor: jajce-online.com