Masline u borbi protiv raka

masline - olives

Masline u borbi protiv raka, jedite ih svaki dan ili napravite ovaj čaj

masline - olives

• Ispijanje čaja od listova masline, koji je inače i vrlo ukusan, spriječit će nastanak kardiovaskularnih bolesti, sniziti kolesterol, riješiti vas gljivičnih infekcija i djelovat će antibakterijski

Objavljeno: 07. jul 2017 | Linda Draškić

Male, zelene bobice karakterističnog okusa temelj su mediteranske prehrane. I dok ih mnogi jedu tek kao prilog uz "finger food", masline bi itekako trebale imati više prostora na vašim menijima. Osim što su mnogima najdraže "grickalice", masline su vrlo ljekovite i povoljno utječu na naše zdravlje.

Sadrže antioksidanse i djeluju tako da štite molekule LDL kolesterola od oksidacije i tako sprečavaju nastanak ateroskleroze. Obiluju vitaminom E, oleinskom kiselinom i polifenolnim spojevima koji sprečavaju upalne procese i bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnoga artritisa.

Brojna su istraživanja pokazala kako osobe koje konzumiraju masline i maslinovo ulje znatno manje obolijevaju od degenerativnih bolesti,a posebice od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Utvrđeno je kako masline sadrže značajne količine hidroksitirosola i tirosola te skvalena i terpenoida, molekula koje posjeduju antikarcinogeno djelovanje.

Bogate su i neprobavljivim prehrambenim vlaknima pa se posebice preporučuju osobama koje imaju problema s probavom.

Masline se ističu i visokim udjelom jednostruko nezasićenih masnih kiselina (čak 75 %),a odličan su izvor i željeza i bakra te prehrambenih vlakana.

Čaj od maslina

Iako nije uobičajeno na našem području piti čaj od masline, to bi se svakako trebalo promijeniti. Riječ je o napitku koji pomaže kod snižavanja visokog tlaka, a neki ga smatraju i zamjenom za zeleni čaj.

Ispijanje čaja od listova masline, koji je inače i vrlo ukusan, spriječit će nastanak kardiovaskularnih bolesti, sniziti kolesterol, riješiti vas gljivičnih infekcija i djelovat će antibakterijski. Odličan je lijek kod herpesa, olakšat će simptome upale pluća, pomaže kod dijabetesa tipa 2 tako da snizuje šećer, kod meningitisa, reume, infekcije mokraćnih puteva, kroničnog umora i alergija te će ojačati imunološki sustav.

Kako ga pripremiti

U 2,5 dl proključale vode stavite 10 grama osušenog lišća masline i ostavite da vrije tri minute na laganoj vatri. Zatim ostavite čaj poklopljen da odstoji oko 10 minuta i procijedite.

Ako vas muči visoki tlak, kuhajte 20 listova u 3 dl vode, pustite da ispari oko 1 dl i prije konzumiranja zasladite medom. Pijte ga ujutro i navečer po jednu šalicu. Nemojte pretjerivati s količinom zbog njegova svojstva snižavanja tlaka, a ne preporučuje se trudnicama.

izvor: vecernji.hr-1181137