Bosanci ni hljeb ne jedu bez hljeba

Kako Bosance i našu gastro-kulturu vide u Americi

Američki Internet magazin Smithsonian predstavljajući tokom 2011. godine bosanskohercegovačku zajednicu u St. Louisu, u Americi - fenomen ove zajednice analizirao je kroz njihovu neobičnu, autentičnu ishranu. U ovom gradu, u američkoj saveznoj državi Missouri, živi oko 50.000 Bosanaca.

baklava
Baklava i burek - photo: www.smithsonianmag.com

U brojnim institucijama, bankama, trgovinama, imate zvanično dvojezičnu komunikaciju. U "maloj bosni", kako je taj dio St. Louisa nazvao novinar, imate čitavu ulicu u kojoj su prodavnice sa evropskom robom, buregdžinice, pekare itd... Bosanci u St. Louisu sačuvali su izvornu bosansku tradiciju i gastronomsku kulturu, što je posebno interesantno autohtonom stanovništvu, koje ima izvrsnu komunikaciju sa Bosancima.

Što je to Bosanska Kuhinja?

- "Ako uzmemo samo u obzir zemljopisni položaj, onda bi vjerojatno imali vrlo lijep utisak o tome šta je bosanska kuhinja" - kaže Azra Blažević, istraživač laboratorije u Saint Louis University (SLU). Ona je napustila Bosnu 1992. Bosna je naziv koji se najradije koristi zbog kratkoċe, za službeni naziv Bosna i Hercegovina. - "Bosanska kuhinja je zanosna mješavina regionalnih utjecaja, uključujući grčki, talijanski i bliskoistočni. Naša, bosanska, kuhinja je mnogo više blaga i sladunjava nego bliskoistočna ili neke druge kuhinje" - kaže ona - "Vjerojatno zato pokušavamo tu blagost nadoknaditi sa više različitih jela. Bosanska pita, recimo, tijesto ispunjeno s puno različitih stvari - to je jelo koje jednostavno ne možete napraviti u 15 minuta".

Ajlina Karamehiċ-Muratović nije oklijevala kada smo je zamolili da opiše bosansku tradicionalnu kuhinju: - "Rekla bih da je Bosancima kruh broj jedan". Ona je iz grada Visoko, u blizini Sarajeva. Ona također radi na SLU, nastava u odjelu sociologije i kaznenog pravosuđa. Za ilustraciju ona navodi staru poznatu bosansku maksimu: - "Bosanci ni hljeb ne jedu bez hljeba!" Učestalost i kvalitet kruha je jedan od osnovnih razloga da su bosanski restorani favorizovani u Americi i nose pridjev "izvrstan". Kruh ima istaknuto mjesto u bosanskim jelima, a posebno ukusne lepinje, bez kojih su male kobasice, koje nazivaju ĆEVAPI, nezamislivi na bosanskom stolu.

- "Kafa takođe ima ključno mjesto" - kaže Karamehiċ-Muratović - "Ali je ne koristimo kao Amerikanci, ujutro za razbuđivanje. Mi koristimo kafu za socijalizaciju, za druženje" - kaže ona.

Pogledajte kompletan tekst i priču u bosanskohercegovačkoj kuhinji, bureku, kahvi... o kultu hljeba koji je sačuvala bosanska porodica -- izvor: smithsonianmag.com