Priča o drevnim Ilirima i njihovom kefiru

alania

Počeci istorije kefira obavijeni su velom legendi i misterije. Većina istorijaskih referenci i istraživanja ukazuje da kefir dolazi iz Sjeverne Osetije (Sjeverno područje Kavkaza, između Rusije i Gruzije) - takozvane Alanije. Sve ukazuje na to da kefir potče od drevnih nomadskih Skita (Scythians) koji su se, ko zna kada, naselili na tom području - bs.wikipedia.org

Za Skite se vjeruje da su narod iranskog porijekla. Moćno Skitsko kraljevstvo (Skitija) prostiralo se od Dunava na zapadu pa do granica Kine na istoku, čak hiljadu godina prije naše ere. Vladavina ovog naroda održala se negdje do 2. vijeka pne. Bili su veoma vješti nomadi, a kako nisu imali svoje vlastito pismo većinu podataka o njima saznajemo od drugih naroda.

Poznavali su stremen i laso a kao i Sarmati pili su uzavrelo kobilje mlijeko "kumys". Poznato je da su u istom vijeku "upali" na područje gornje Mezopotamije i u Siriju i u 4. vijeku na Balkan - te da su ratovali i sa Perzijancima. Uništio ih je Aleksandar Veliki 325. godine p.n.e, na svom pohodu ka Indiji. U periodu poslije toga protjerani su i sa Balkana. Na području današnje Rusije su ih u 2. ili 1. vijeku p.n.e. zamijenili Sarmati.

U Srednjem vijeku, Tatari i Mongoli su zauzimali njihove teritorije i skoro potpuno ih iskorijenili - ono malo koliko ih je ostalo do danas, sebe zovu Osetijci ili Osećani - bs.wikipedia.org. Na kraju svega, Rusija je upala na teritoriju i tamo napravila prvu "rusku enklavu na Kavkazu". Do kraja 1806. godine Osetija je bila u potpunosti pod ruskom kontrolom, a drevna kultura i tradicija bile su potpuno potisnute i zaboravljene.

Etnički sastav Osetije danas je: 62,7% Osećana, 23,2% Rusa, 3,0% Inguša, 2,4% Armena... Nakon raspada SSSR-a Osetija je postala republika Sjeverna Osetija, a 1994. je preimenovana u Republika Sjeverna Osetija-Alanija.

Vjeruje se da su kefir fermentirali i proizvodili još oni prvi Skiti, koji su ga nosili u posebnim mješinama od životinjeske kože, propustljivim i pogodnim za fermentaciju, a pod konjskim sedlom, tako da se stalno mješalo - kako nisu pisali - danas preostaje samo da nagađamo o istoriji kefira.

Poslanikova Zrnca - The Grains of the Prophet

Prema ljudima sa sjevernih obronaka planine Kavkaz, prema pričanju samih Osećana, islamski Poslanik Muhamed lično je dao prva kefirna zrnca tada pravoslavnim plemenima Osećana, te ih je učio kako napraviti kefir.

Tajna o "Poslanikovim zrncima" vijekovima je ljubomorno čuvana od stranaca, jer su nomadi vjerovali da će zrnca izgubiti svoju moć ako nekome odaju tajnu. Kefir su proizvodili, davali i prodavali drugima - ali zrnca kefira nije mogao dobiti niko ko nije bio pripadnik prvih plemena. Tako je tajna proizvodnje ljubomorno čuvana kao zajedničko znanje i prenošena je vijekovima s koljena na koljeno.

Rusi su cijelo vrijeme bezuspješno pokušavali saznati tajnu proizvodnje... dok na kraju nisu izgubili interes, pa je kefir potpuno zaboravljen izvan Kavkaza i niko ga više nije ni tražio ni želio - sve dok nije otkriveno da je kefir vrlo pouzdan lijek protiv tuberkoloze i crijevnih i želučanih bolesti. Ruski liječnici su vjerovali da je kefir izuzetno koristan za zdravlje, a prve znanstvene studije objavljene na kraju devetnaestog vijeka su to i potvrdile. Ostalo je još samo da se Osećane ubijedi da daju tajnu o proizvodnji i Rusija je mogla početi sa komercijalnom proizvodnjom u ranim 1900-tim.

Mogli su se nekako nagoditi da se kefir proizvodi kao tajna drevnog plemena - ali ruske vlasti su bile previše uzbuđene potencijalnim komercijalnim uspjehom novog proizvoda, tako su jednostavno poželili da po svaku cijenu saznaju tajnu proizvodnje i da sve blagodeti kefira jednostavno preotmu od Osećana.

Ruske vlasti su odredili braću Blandov da - kako znaju i umiju - dobiju od nomada ta famozna kefirna zrnca. Braća Blandov su znali da će biti jedini komercijalni proizvođač ovog ljekovitog napitka u svijetu. Poslali su ljepuškastu mladu zaposlenicu, Irinu Sakharovu, da zavede princa Bek-Mirza Barchorova i da mu preotme kefirna zrnca. Irina je definitivno uspjela da zavede Barchorova, njihova romansa je potrajala - ali zrnca nije uspjela dobiti.

Iako je bio zaljubljen do ušiju, princu nije padalo na pamet da preda Poslanikova Zrnca.

Na kraju - morao je da se umiješa moćni Ruski Car. On je sazvao poseban sud koji je kao presudio da je u cijelom tom slučaju Irina Sakharova - na neki način - osramoćena od Barchorova, pa je presuđeno da princ ima da joj "preda malo kefirnih zrnaca" - kao kompenzaciju za nanesenu joj sramotu.

U Septembru 1908. godine počela je komercijalna proizvodnja kefira u Rusiji. Do kraja 1930. godine Rusi su napokon shvatili da je kefir ustvari nemoguće proizvoditi na komercijalanoj razini i na komercijalan način, jer se radi o kulturi živih organizama koji se stalno razvijaju i mijenjaju - proces masovne proizvodnje kefira je previše složen biološki proces.

Rusi su morali pribjeći zamjenama u proizvodnji kako bi stvorili stabilan kefir koji uvijek ima jednaku boju i okus - i sve je išlo vrlo dobro dok kupci tog kefira nisu shvatili da novi komercijalni kefir, iako odličnog ukusa - više nema izvikana ljekovita svojstva.

Interas za indistrijski kefir je opao i Rusija jednostavno nije dobila ono što je očekivala od krađe Poslanikovih Zrnaca. Na kraju - da sramota ne bi bila potpuna, 1973. godine, ministar prehrambene industrije Sovjetskog Saveza odlikovao je Irinu Sakharovu carskim odličjem i poslao joj pismo zahvale "za donošenje kefira ruskom narodu".

Šteta je time bila još veća, jer je do tada svako saznao kako je i odakle Irina "donijela" kefir tom narodu. Od svega je ostao samo goli i smiješno jednostavan fakat - ako hoćemo imati pravi i ljekoviti kefir - moramo ga izraditi sami.

izvor: www.kefir.biz - history

Ljekovita svojstva kefira

Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljivica, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica. Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba. Redovita konzumacija kefira:

  • jača imunitet
  • čisti organizam od toksina
  • pomaže uspostaviti normalan krvni tlak
  • smanjuje razinu kolesterola
  • pomaže kod želučanih bolesti
  • obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva
  • pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči
  • liječi upalne procese (prirodni je antibiotik)
  • pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji
  • liječi respiratorne bolesti
  • pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava
  • usporava širenje stanica raka
  • djeluje protiv gljivica i bakterija
  • pomaže kod astme i alergije

Priprema kefira

Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu. Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.

Način priprave kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira. Tradicionalno, za pripravu kefira se ne koristi metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje). Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.

Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće - što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

Postupak

Mlijeko usuti u staklenu ili u plastičnu posudu. U mlijeko staviti zrnca. Poklopiti (primjerice, tanjurićem), i ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva.

U roku od 24 sata tekućina će se zgusnuti. Možete ju povremeno promiješati u svrhu provjere gustoće. Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), presuti ga u bocu i držati u hladnjaku.

Zrnca kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo će se umnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka. Količina mlijeka za pripravu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca.

Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno. Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.

izvor: alternativa-za-vas.com