Priča o mladiću koji nije imao uši

- "Mogu li sada vidjeti svoju bebu?" - upita sretna majka nakon poroda. Kad su položili bebu u njeno naručje i kad je pogledala u njeno sićušno lice, ostala je bez daha - doktor se brzo okrenuo i zagledao kroz prozor, znajući u čemu je problem. Beba je na ovaj svijet došla bez ušnih školjki - sasvim normalna beba ali bez ušnih školjki. Priroda se nekada tako poigra, a vjernici to zovu "božije davanje"

S vremenom su uvidjeli da dječak može da čuje, te da je jedini problem samo taj površni fizički nedostatak.

hijab
Hidžab

Kad je porastao, jednom je dotrčao kući iz škole, bacio se u majčin zagrljaj, a ona je uzdahnula. Znala je da će ga vršnjaci provocirati. Dječak plačući reče: - "Stariji me jedan dječak nazvao…odvratnim čudovištem!"

Odrastao je, i postao omiljen među kolegama studentima. Postao je i nadaren pisac. Ali fizički problem mu nije dao mira. I sputavao ga je u životu i daljem napretku. Otac se raspitao kod porodičnog ljekara, može li se šta uraditi.

"Mislim da bi se mogla obaviti estetska operacija, ali ako nađete donatora" - reče doktor.

Protekle su dvije godine u potrazi za osobom koja bi to bila spremna učiniti. A nakon toga otac reče jedan dan: - "Sine, ideš u bolnicu! Tvoja mama i ja smo našli nekoga ko će ti donirati uši. Ali to mora da ostane tajna" - reče otac.

Operacija je uspjela i mladić je postao kao novi čovjek. Oslobodio se psihičkog pritiska i nizao je uspjehe i na fakultetu i u poslu. Kasnije se oženio i stupio u diplomatsku službu...

- "Ja moram znati ko mi je pomogao" - stalno je ponavljao ocu - "Ko je bio spreman da se za mene toliko toga odrekne? Toj se osobi ne mogu nikako odužiti…"

Otac mu reče: - "I ja mislim da se nikad nećeš moći odužiti, ali dogovor je bio da to ostane tajna."

Tako su godine tekle sve do dana kad je saznao ko ga je tako nesebično volio. A to je možda i najmračniji dan za svakog čovjeka. Dok je s ocem stajao iznad tijela svoje rahmetli majke, otac je polako ispružio ruku i podigao hidžab i njenu gustu kosu - tada je sin vidio da mati nije imala ušne školjke.

Otac mu reče: - "Tvoja majka je rekla da joj je drago što nakon tvoje operacije nikad nije šišala kosu. I niko nije smatrao da je zbog toga manje lijepa?"

Prava ljepota se ne krije u fizičkom izgledu, već u srcu. Znajte da Allah ne gleda u vaša lica i izglede - već u vaša djela i vaše srce. Pravo bogatstvo ne leži u imetku, već u onome što je oku nevidljivo; a ima li većeg blaga od imana u srcu? Prava ljubav ne leži u onome što se učini i javno obznanjuje, već u onome što se učini za Voljenog, i sakrije. Zato skrivajte svoje dobra djela - učinjena samo u Njegovo ime i radi Njegovog zadovoljstva!

Akos.ba, Dječiji kutak, Poučne priče, U Fokusu - Nedim Botić - akos.ba