Zdravstvene prednosti hladnog tuša

showering

Tuširanje hladnom vodom je oblik hidroterapije koji je u prošlosti bio priznati medicinski tretman. Lakši pristup toploj vodi i lijekovi bacili su hladan tuš u zaborav. Međutim, budući da ćete se ionako tuširati, vrijedi se podsjetiti na mnoge zdravstvene prednosti hladnog tuša.

Jača imunitet

Hladan tuš povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica i tako jača imunitet. Zbog toga je manje vjerovatno da ćete dobiti prehladu i gripu, pa čak i neke oblike raka.

Poboljšava cirkulaciju

Dobra cirkulacija je ključna za cjelokupno zdravlje. Izmjena tople i hladne vode tokom tuširanja poboljšava cirkulaciju jer dolazi do stezanja i širenja krvnih sudova. To može spriječiti hipertenziju, otvrdnuće arterija, pojavu proširenih vena, te pomoći da se osjećate i izgledate bolje.

Reguliše tjelesnu temperaturu

Ako imate hronično hladne ruke i noge ili mislite da se previše znojite, pokušajte s hladnim tušem.

Potiče mršavljenje

Ubrzava metabolizam te aktivira izgaranje smeđih masnih stanica. Uočit ćete da lakše mršavite, te da je olakšan rast i oporavak mišićnog tkiva.

Pomaže ublažiti depresiju

Hladna voda stimulira 'plavu tačku' u mozgu i potiče proizvodnju noradrenalina, koji ublažava depresiju.

Poboljšava kretanje limfe

Limfa odnosi otpadne materijale iz stanica, a za dobar protok limfe potrebna je kontrakcija mišića. Hladni tuševi uzrokovat će kontrakciju cijelog tijela. Limfedem u nogama i gležnjevima je čest znak slabe cirkulacije.

Produbljuje disanje

Dublje disanje pomaže u borbi protiv stresa i šoka, te vazokonstrikcije. Ubrzava oporavak zbog iscrpljenosti i dokazano olakšava KOPB. Hronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest pušača koju karakterizira smanjenje protoka zraka kroz dišne putove (opstrukcija) koje nije potpuno reverzibilno.

Održava zdravima kožu i kosu

Topla voda isušuje kožu, dok hladna zateže kožu i pore te potiče sjaj kose. Koristan je za sprečavanje kožnih problema, kao što su akne, i pomaže u detoksikaciji.

Povećava energiju i osjećaj dobrobiti

Samuraji bi si svakog jutra izlili kantu hladne vode na glavu. Tako bi se brzo razbistrili i osjećali snažnije.

Povećava plodnost

Hladan tuš potiče proizvodnju hormona koji su korisni kad pokušavate zatrudniti.

Ipak, ne preporučuje se nagla promjena načina tuširanja. Drastične mjere mogu izazvati previše stresa za vaše tijelo. Polako prilagodite temperaturu vode od ugodno tople, tople, mlake, hladne i vrlo hladne. Ili možete ostaviti hladnu vodu za posljednjih 30 sekundi tuširanja.

izvor: vijesti.ba-135619