Poremećaj rada štitne žlijezde

Sve češći problemi sa štitnom žlijezdom u BiH i regiji

pain

U zadnjih desetak godina broj osoba sa ovim problemima, kao i oboljelih od raka štitaste žlijezde je udvostručen. Ovi problemi češće pogađaju žene, počinju bez vidnih simptoma i teško se dijagnoziraju, a kasnije dolazi do otežanog disanja i gutanja... Jedno američko istraživanje pokazalo je da su žene kod kojih je duže vremena smanjena funkcija tiroidne žlezde izložene povećanom riziku od raka jetre.

Veći psihički problemi javljaju se u oba slučaja, a najčešće je riječ o depresivnosoti, panici ili agresivnosti. Kod obeljelih se javlja povećana zaboravnost koju okolina uoči mnogo ranije nego sama oboljela osoba.

Žene bi morale biti znatno opreznije kod ovih problema i češće raditi kontrole. Kontrole se sastoje od analize krvi i ultrazvučnog pregleda koji može da pokaže da li se štitnjača uvećava ili na njoj ima izraslina u vidu manjih ili većih čvorića. Žene u menopauzi imaju poseban problem jer više ne mogu da računaju na zaštitno dejstvo polnih hormona - zato treba da obrate posebnu pažnju na navedene simptome.

Jod je najbolja preventiva

Pravi uzroci poremećenog rada štitaste žlezde nisu dovoljno ispitani, ali se zna da nasljedni faktor, hronična infekcija i stres predstavljaju ozbiljne faktore rizika. Poznato je i da nedostatak joda onemogućava normalan rad štitnjače, pa ga treba unositi kroz ishranu. To znači da treba koristiti isključivo jodiranu so, morsku ribu spremljenu sa što manje masnoće, šargarepu i brokoli.

izvor: zena.blic.rs-1737

Hipotireoza - umanjen rad štitne žlijezde

Hipotireoza je bolest koja nastaje zbog nedostatka hormona štitne žlezde ili njenog nereagovanja na prisutne hormone. Ova bolest je znatno češća kod žena nego muškaraca. Ispoljava se poremećajem metabolizma, koji dovodi do opšte psihičke i fizičke usporenosti organizma.

Bolest obično nastaje i razvija se postepeno. Bolesnik dugo nema tegobe ili su one takve da se misli na druge bolesti, sve dok se simptomi hipotireoze ne ispolje jasno. Oboljeli ne podnose hladnoću. Najčešće tegobe su umor, malaksalost, pospanost, zaboravnost, slabljenje sluha, povećanje tjelesne težine (ali ne i gojaznost) uprkos smanjenom apetitu. Bolesnici imaju nadimanje, zatvore i druge smetnje sa varenjem, slabo se znoje i često imaju bol u grudima. Ponekad postoje bolovi u mišićima, neuredna menstruacija, lučenje mlijeka, muški i ženski sterilitet...

Simptomi se razvijaju postepeno tako da se osoba na njih navikne, pa se bolest gotovo u pravilu otkriva sasvim slučajno. Oboljeli izgledaju podbulo, otečenog lica posebno oko očiju, bledožućkaste, suhe, perutave i hrapave kože. Kosa je lomljiva, suha i sklona opadanju sa pojačanim perutom. U težim slučajevima su otoci dosta izraženi na licu i tijelu – miksedem.

Štitna žlezda je obično mala. Srčani rad je često usporen, tonovi tiši, a krvni pritisak konvergentan (povišen donji – dijastolni, a snižen gornji – sistolni pritisak). Laboratorijske analize, osim promjena hormona, mogu da pokazuju anemiju, povišen holesterol, nekada i trigliceride, CPK, LDH i AST, a snižen natrijum...

Kod hipotiroidizma svi životni procesi su usporeni i smanjeni. Koža je suha, hrapava, perutava, otečena, izborana, žutoblijeda, a kosa je suha i opada. Javljaju se bolovi u kostima, zglobovima i mišićima, srčana slabost, malokrvnost, umor, pospanost, letargija, zatvor, gojaznost, poremećaji menstrualnog ciklusa, pobačaji, neplodnost. Intelektualne sposobnosti dramatično opadaju, a povećan je holesterol u krvi, što je visok rizik za srčani i moždani udar.

Hipotireoza - povećan rad štitne žlijezde

Hipertireoza, savremena bolest, češća je kod žena, predstavlja skup simptoma ubrzanog metabolizma, što je posljedica povišenog nivoa hormona štitne žlezde. Jedan od kliničkih oblika bolesti je Bazedovljeva bolest.

Iako nekada bolest može početi naglo, obično se simptomi postepeno razvijaju tako da bolesnik ne može da odredi kada se razbolio. Bolesnici su razdražljivi, nemirni, ne mogu da sjede ili stoje na jednom mestu. Ruke im podrhtavaju. Umorni su i puno se znoje. Imaju pojačan apetit, više jedu, ali i pored toga gube težinu. Neki se pak u početku bolesti goje, a stariji mogu čak imati i gubitak apetita. Osjećaj žeđi je takođe pojačan, pa se javlja i pojačano mokrenje. Oboljeli imaju više rijetkih stolica dnevno, nekada prolive, a ako je prisutno povraćanje postoji mogućnost tireotoksične krize.

Jedan od najranijih simptoma je lupanje srca pri najmanjem naporu ili psihičkom uzbuđenju. Često se oboljeli javlja ljekaru zato što primjećuje nepravilnost u radu srca - osjeća preskakanje. Oboljeli ne podnose toplotu, dlanovi i stopala su im stalno topli i vlažni. Kosa im opada, nokti se lako lome, a kod jednog dijela oboljelih štitna žlezda je uvećana, očne jabučice su uvećane i izbočene (egzoftalmus). Muškarci mogu imati gubitak libida i potencije, kao i ginekomastiju (uvećane mliječne žlijezde). Žene mogu imati oskudne menstruacije (oligomenoreja) ili potpun izostanak menstruacije (amenoreja). Čest je sterilitet i spontani abortus.

Oboljele osobe su mršave, nemirne, lako se uzbuđuju, burno reaguju i lako planu. Koža im je fina, meka, topla i vlažna, posebno dlanovi i tabani. Ispruženi psti i jezik lako podrhtavaju, to je fino podrhravanje (tremor) koji se razlikuje od izraženog, grubog drhtanja ruku kod Parkinsonove bolesti, alkoholizma i straha. Kosa na glavi je meka, proređena, a nekada može znatno da opadne. Kod trećine bolesnika očne jabučice su izbočene - izbuljene (egzoftajmus) i to sa uvećanom štitnom žlijezdom daje oboljelima karakterističan izgled. Ponekad postoji otok očnih kapaka i sluzokože oka sa tamnim kolutovima oko očiju zbog pojačane pigmentacije kože (to je Jelinekov znak). Kada osoba naglo pogleda naniže pokret kapka može da zaostaje tako da se vidi beonjača (Grafeov znak).

Kod polovine oboljelih štitna žlezda je uvećana. Kada je normalne veličine obavezno je čvršća. Na vratu su vidljive snažne pulzacije vena. Srčani rad je ubrzan, nekad neravnomjeran (tahikardija i tahiaritmija). Ovo se održava i u snu. Krvni pritisak je često povišen. Rijetko (u 5 posto) postoji promjena na koži u vidu otoka na potkoljenicama (pretibijalni edem) i zadebljanje krajnjeg članka prstiju ruku.

izvor: porodicnilekar.net

Narodni recept za poboljšanje usporenog rada štitna žlijezda

- 42 zelena i cijela oraha (veličine klikera) i 1kg meda, sastaviti i držati 32 dana na sunčanom mjestu, bez pomjeranja, uzimati ujutro prije jela po jednu čašicu od oko 0,03.

- Pored uzimanja ovog lijeka treba jesti dosta hrane iz zemlje, gomolje i korijenje kao krompir, mrkvu, kikiriki, rotkvu, cveklu i košpice...

- Apotekar treba da napravi "jodnu tinkturu" koja ċe stajati u otvorenoj bočici u spavaċoj sobi blizu osobe dok spava...

izvor: facebook.com - Korisni savjeti

Najčešće promjene kod osoba sa hipotireozom

Hipotireoza se tretira vrlo uspješno i vrlo jednostavno tako da osoba može živiti sasvim normalno kao da je u potpunosti zdrava. Istovremeno, hipotireoza se otkriva vrlo teško. Polovina osoba koje imaju umanjen rad štitne žlijezde nisu svjesne da pate od tog poremećaja, pa i ako osjete da imaju problem medicinski testovi krvi najčešće pokazuju da imaju "normalne" laboratorijske nalaze. Osim toga, najčešći simptomi mogu potpuno izostati. Zbog toga je hipotireoza vrlo ozbiljan zdravstveni problem jer osim nepodnošljivog zamora osobe sa hipoterozom su 69 posto sklonije srčanim problemima i infarktu a žene imaju gotovo trostuko veći rizik od pobačaja.

Najčešće promjene na jeziku

Jezik uglavnom zadeblja tako da se na krajevima mogu viditi ugrizi i oznake drugačije boje koje odgovaraju položaju zuba. Dešava se da osoba ugriza jezik prilikom govora ili žvakanja pa su govor i gutanje otežani i bolni.

Jezik može biti obložen bijelim naslagama koje mogu biti tako debele da se ne vidi prirodna tekstura jezika. Te naslage su najčešće znak nedostatka B vitamina i to je problem najčešće ide uz hipotireozu. U drugom slučaju jezik može biti potpuno ravan i sjajan tako da se takođe ne vidi prirodna tekstura. Takve promjene uglavnom znače nedostatak željeza i vitamina B12.

Promjene na obrvama

Ako su obrve rijetke i ako se povlače tako da vanjska trećina obrva postaje vrlo tanka ili gotovo nestane - radi se sigurno o umanjenom radu štitne žlijezde. Kao i ostale promjene, to je jedna od najčešćih promjena kod hipotireoze - ali treba opet naglasiti da sve promjene mogu potpuno izostati. Osoba koja ima hipotireozu ne mora imati i tanke obrve. Drugačije rečeno - ako neko nema tanke obrve to ne znači da nema hipotireozu...

Promjene na prstima

Ako prstenje često stvara neugodu pri nošenju to može biti znak da prsti otiču, da tjelo zadržava vodu i to je problem koji često ide uz hipotireozu. To može biti znak nedostatka vitamina B6.

Promjene na prsima

Grudi mogu biti natečene ili mogu imati česte i stalne ciste (fibrocystic breast disease). To je često posljedica nedostatka joda (kao i hipotireoza). Neophodno je obaviti sve potrebne nalaze i razgovarati sa ljekarem o uzimanju joda (6-12mg dnevno). Ako je to slučaj - uzimanje joda može potpuno riješiti problem sa cistama i dati štitnjači poticaj, što će povećati energiju i pomoći da osoba reguliše tjelesnu težinu (ako se nekotrolirano deblja).

izvor: endfatigue.com