Otjerajte stres u 5 koraka

Migraine

Sami "otjerajte" stres koji vas muči

 

Da li ste umorni, bez volje, zabrinuti, napeti ? Ništa nije beznadežno pa sami sebi možete pomoći. Stres je postao naš svakodnevni neprijatelj. Ali nemojte da vas pobijedi, probajte da ga protjerate.

Čokolada

Nemojte izbjegavati čokoladu jer su naučnici već više puta dokazali da čokolada može da otjera lošu volju i smanji posljedice stresa. Čokolada sadrži magnezijum koji djeluje protiv stresa i feniletilamin koji ima funkciju antidepresiva.

Uravnotežena ishrana

Izbjegavajte loše navike kod ishrane. Ujutro krenite sa žitaricama, užine neka budu bogate sa voćem, za ručak bijelo meso ili riba a ugljeni hidrati neka budu u pravoj mjeri.

Dobar san

Dokazano je da je san taj koji može da otjera stres. Ako spavate više (od šest do devet časova) stres će vam praviti manje problema a izbjeći ćete i depresiju. Istraživanja pokazuju da noću mozak traži rješenja za probleme koji su se nagomilali preko dana.

Sa travama protiv anksioznosti

Rješenje potražite u prirodi. Kuhajte čaj od nane koji će vas smiriti i pomoći vam da zaspite. I lavanda ne samo da lijepo miriše nego i smiruje. Upotrebljavajte je za masažu.

Kupka za smirivanje

Tuš vam neće isprati sve dnevne brige, barem jednom nedjeljno pronadjite vrijeme za dužu kupku. Stvorite sebi i ambijent: ugasite svjetlo, upalite svijeće, pustite muziku koja će vas smiriti i potopite se u aromatičnu kupku. Voda treba da je lijepo topla.

izvor: vijesti.ba-162778