Kako razumiti jezik mačaka i pasa

Govor tijela mačke

Tigar

Mačke svojim pokretima tijela iskazuju određene emocije, raspoloženje i stanje. Sigurno ste primijetili kako se mačka svom vlasniku rado 'plete' oko nogu. To je njezin način umiljavanja, ali ujedno i označavanja svog teritorija

Rep mačke

Promatranje repa vaše mačke može vam puno reći o njenom raspoloženju, ali svakako ne smijete zanemariti i ostale pokazatelje u kombinaciji s repom - uši, oči, lice, krzno, noge.

Evo nekoliko položaja repa koji vam mogu dati do znanja što mačka u određenom trenutku osjeća:

Ukoliko je rep je podignut i treperi - mačka vam želi reći da joj je drago što vas vidi. Ali ako je rep podignut, nakostriješen i dlaka na leđima nakostriješena, to je znak da nešto nije u redu. Mačka je ili u obrambeno agresivnom položaju ili je ljuta.

Rep koji je napola podignut pokazuje da je mačka prijateljski raspoložena, ali nije potpuno sigurna u osobu koja joj se približava. Također, rep podignut visoko, ali malo zakrivljen pokazuje da mačka neće biti agresivna prema vama, ali da nije sigurna koje su vaše namjere.

Rep podignut samo nekoliko centimetara, a ostatak repa visi ukazuje na to da je mačka u obrambenom stavu i sprema braniti se.

Rep između stražnjih nogu, pomalo uvijen prema unutra, pokazuje poniznost. To ćete najčešće vidjeti ako ste ljuti na svoju mačku i ako ste joj to jasno dali do znanja.

Budite oprezni ako primijetite da mačka maše repom s jedne strane na drugu - to je znak da je nešto iritira, a ako nasilno miče repom to označava bijes i ljutnju. Ako krajem repa trza, to je znak da ju je nešto zainteresiralo.

Blago podvinut rep, leđa su podignuta i mačka je zauzela položaj sa strane, ukazuje na to da je mačka u strahu ili spremna na borbu.

Mačka drži neki predmet, opušteni brkovi i uši, lagano u čučećem položaju i spušteni rep - položaj je u kojemu mačka pokazuje svoju posesivnost tj. želi pokazati da je ona vlasnik predmeta kojeg drži.

Još jedan zanimljiv položaj mačkinog repa je podignuti rep i lagani titraj samo vrhom repa. Mačka vam tim pokretom želi dati do znanja da vas je vidjela, ali da sad u ovom trenutku nema vremena za vas jer ima nekog 'pametnijeg' posla.

Oči

Oči otvorene na pola mogu značiti da je mačka jako zadovoljna ili pospana, ili jedno i drugo. No, otvorene oči na pola i staklasti pogled ukazuju na to da je mačka bolesna.

Ako mačka zuri u nešto, možda iskazuje agresiju, ali i znatiželju. Inače, mačke baš ne vole da zurite u njih. One to doživljavaju kao agresiju. Možda ste nekad primjetili kad mačka ušeta u sobu punu ljudi, i svi je gledaju i žele pomaziti, a mačka krene prema onome tko je niti gleda, niti pokazuje neki interes prema njoj ili čak ne voli mačke, i sjedne mirno baš pored njega.

Ako mačka polako trepće očima, iskazuje vam svoju naklonost. Sjednite blizu mačke, gledajte je i polako trepćite očima. Primjetit ćete da će i mačka početi činiti isto što i vi.

Uši

Pratite li položaj ušiju kod mačke, vidjet ćete da i one mogu biti pokazatelj trenutnih osjećaja i stanja mačke.

Kada mačka upoznaje drugu mačku ljubimca, mačka domaćin pokazuje znatiželju, zanimanje ali i potencijalni strah ili agresiju prema novoj mački u obitelji. Položaj mačke u takvoj situaciji može biti sljedeći: glava je pomalo zabačena unatrag, jedna šapa je podignuta uz tijelo, a uši usmjerene prema drugoj mački.

Uši idu polako naprijed (da bi bolje čula), brkovi se pomalo naginju naprijed, a oči se širom otvaraju, lagano uvijena gornja usna i otvorena usta, čučeći položaj i uši kreću prema natrag - ovo je položaj kojim mačka iskazuje svoj grabežljivi nagon - sprema se na hvatanje.

Uspravljene uši usmjerene prema naprijed govore da je mačka oprezna, ali opuštena. Uši usmjerene sa strane ukazuju na to da je mačka oprezna, osluškuje što se oko nje događa, ali nije sasvim sigurna i nije opuštena. Uzdignute uši usmjerene prema natrag govore da je mačka uznemirena i može postati agresivna.

Ako su uši usmjerene unatrag, ali spuštene na glavu, to znači da je mačka uplašena i ponizna, ali i sklona postati agresivna. Ljuta i razjarena mačka pokazat će agresiju ako su joj uši bočno spuštene. Ne idite blizu te mačke.

izvor: mojljubimac.hr

Zašto mačke predu?

Kada je mačka zadovoljna često ćete je čuti kako proizvodi taj ritmičan vibrirajući zvuk. No osim što prede kad je zadovoljna, maca prede i u nekim drugim situacijama...

izvor: mojljubimac.hr

Mačji brkovi

Brkovi kod mačaka su još jedan učinkovit primjer savršenosti prirode. Brkovi su osjetilne dlake, a mačke ih obično imaju 24 (po 12 sa svake strane lica). No, dlake sličnih svojstava kao brkovi možete kod mace vidjeti i na bradi, iznad očiju, blizu usta i na nogama. Deblji su od obične dlake, dobro su prokrvljeni, a korjen ispod kože nadovezuje se na skupinu živčanih završetaka...

izvor: mojljubimac.hr

Kako odabrati pravu macu

Odabrati mačku za kućnog ljubimca je velika odluka. Trebate razmisliti hoće li se mačka kao kućni ljubimac uklopiti u vaš životni stil. Imajte u vidu da će sljedećih 15-tak godina ona biti dio vaše obitelji, što znači puno lijepog druženja, ali i obaveza...

izvor: mojljubimac.hr

Potrebne stvari za mačku

Budući da ste se odlučili za mačku kao svog kućnog ljubimca, vrijeme je da nabavite nekoliko neophodnih stvari koje će vam biti pri ruci...

izvor: mojljubimac.hr