Somuni za pljeskavice

Somuni za pljeskavice

Somuni lepinje recept / Flat Bread Recipe

Pravi somun kao iz pekare. Mekan, rupičast, sa pravom hrapavom koricom a napravljen kod kuće. Kad budete videli kako i na koji način prosto ćete se iznenaditi i zapitati zašto ga niste napravili ranije.

Somuni za pljeskavice - domaći recepti

Sastojci

  • 1/3 svežeg kvasca (15gr)
  • 2.5 dl vode
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 0, 5dl ulja
  • toliko brašna da se umesi mekano testo (400-450gr)

Priprema

Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna, da može da se izmeša viljuskom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna al da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10ak minuta.

Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikuje u loptice, izvirkajte. Vidite dole na slici koliko je testo mekano.

Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekane i krenu da rastu. kad prodje odredjeno vreme i kad loptice omekane onda pobrašnavite prste i od sredine loptice pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnavite odgore. Ako vam je pretoplo prebacite najlon ili celofan da se ne bi osusili.

Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni pa prvo stavite 10ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. pečeni su kad fino porumene. Ako ne rumene znači da vam je prekislo testo, dugo ste cekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takodje ako su tvrdi, opet ste previse čekali, a mora da se čeka da bi testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče. Kad se ispeku treba da budu lagani i krckavi, da bi omekanili kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. na kraju očistite brašno krpom.

facebook: NajboljiDomaciRecepti

izvor: domacirecepti.net