Gibanica ili gužvara

Gibanica recept / Cheese Pie recipe / Käsekuchen

Gibanica je vrsta pite sa sirom, nadev se uvek pravi od kravljeg sira, jaja i ulja, zavisno u kojem kraju se nalazite dodajte se kisela voda i jogurt. Gibanica se slaže u slojevima ili se listovi gužvaju pa se u tom slučaju zove gužvara. Srpska kuhinja je mešavina više svetskih kuhinja iz kojih je proizišla jedna nova, originalna. U toj kuhinji se pronalazi i gibanica kao originalno jelo iz Srbije. Gibanica se priprema za doručak, ručak i večeru, za užinu ili meze, kao predjelo na slavama, sasvim je svejedno i uvek se u slast pojede. Sprema se brzo i lako, ni iznenadni gosti ne mogu da vas zateknu nespremne, uvek je tu gibanica sa sirom.

Vrsta pita sa sirom, gibanica ili gužvara, se pravi od kravljeg sira i kora. Gibanica se slaže u slojevima, listovi kora se umaču u smesu i zatim slažu u tepsiju. Gibanica je originalno srpsko jelo, i može se pripremati za bilo koji obrok u toku dana, kao i predjelo drugim jelima. Rado je viđen gost na slavama. Brzo i lako se priprema, tako da je uvek možete spremiti za neočekivane goste. Jeftino jelo, lako za naučiti, nešto što svaka domaćica i domaćin moraju znati da naprave.

Sastojci

  • 500 gr kravljeg sira
  • 5 jaja
  • 2 dl jogurta
  • 2dl kisele vode
  • 1, 5 dl ulja
  • 2, 5 kašikice soli
  • 500 gr debelih kora za pitu

Priprema

- Rernu uključiti da se zagreva na 200 stepeni.

- Djuveč tepsiju pouljiti pa staviti dve presavijene kore na dno i ostaviti još dve za pokrivanje.

- Umutiti sir, so, četiri jaja, 1dl ulja, 2 kašikice (ravne) soli, kiselu vodu i jogurt.

- Uzimati po dve kore, blago ih gužvati i umakati u sastav od sira. Paziti da se kore jako ne stiskaju da se ne bi napravile grudve, nego rastresti ih malo kad namočite, otprilike na dužinu od 15cm. Uzeti drugu koru i ponoviti postupak pa složiti je pored prve. Pazite takodje pošto su kore mekane kad se natope da vam se ne raspadaju.

- Iskoristiti sve kore i lepo ih poslagati i rasporediti u tepsiji pa ostatak fila preliti ravnomerno preko naslaganih kora. Sa dve kore koje ste ostavili prekriti sve, pa iseći odmah gibanicu u kocke. Razmutiti jaje sa ostatkom ulja od premazivanja i fila, dodati pola kašikice soli pa sa ovom smesom preliti gibanicu ravnomerno. Možete kašikom ili četkicom razvući svuda jednako.

- Dok smo napravili gibanicu ugrejala se i rerna. Stavite gibanicu da se peče 30 - 40 minuta, dok lepo ne porumeni.

- Pečenu gibanicu opet zasecite po linijama koje ste isekli pre pečenja, izvadite komade i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.