Med najbolji lek za afte

Med - najbolji lek za afte

afte - mouth-ulcers

Afte u ustima mogu uzrokovati nepodnošljive bolove i mogu otežati pričanje i jedenje

Objavljeno: 02. sep 2014

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Quintessence International, otkriva da postoji jedan potpuno jednostavan i učinkovit način da izlečite afte, i to bez korišćenja kortikosteroidnih krema.

U istraživanju je sučestvovalo 94 osobe koje su patile od afti. Naučnici su ih podelili u 2 grupe. Prva grupa je afte lečila medom, a druga kortikosteroidnom kremom. Svi učesnici su afte trebali mazati nakon svakog jela u razdoblju od 8 dana ili u međuvremenu prestati s mazanjem ako je afta u potpunosti zarasla. Takođe su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o nivou bola i simptomima općenito. Rezultati su pokazali da su ispitanici, koji su koristili med, osećali smanjenje simptoma već nakon 3 do 5 dana. Takođe su ustanovili da se upala puno brže smanjila i da se veličina afti počela smanjivati ranije nego kod ispitanika koji su koristili kortikosteroidne kreme.

Med
Med

Prethodna istraživanja su pokazala da med ima protivupalno i analgetsko delovanje, zbog čega je učinkovit u lečenju afti, ali i drugih problema s kožom, kao što su akne, prištići, ogrebotine i žuljevi.

izvor: kucnilekar.com

Kako izliječiti afte

Kako na brz način izliječiti "dosadne" afte u ustima!

Ispiranje usta toplom slanom vodom

Objavljeno: 07. maj 2015 | N.K., Avaz

Afte su bolne ranice koje se javljaju na sluznici usta ili na unutrašnjem dijelu usta. Najčešće prolaze same od sebe, otprilike sedam dana nakon izbijanja, ali se često znaju ponovno vratiti. Ako ste i sami imali problema s aftama, znate da nisu ugodne. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako sebi možete pomoći prirodnim putem.

Tradicionalni načini liječenja afti uključuju led za ublažavanje bolnog osjećaja ili ispiranje usta toplom slanom vodom. Također je tokom trajanja afti dobro izbjegavati alkohol, agrume, žvakaće gume, ocat i druga kisela jela, jer takva hrana pogoršava stanje u vašim ustima.

Na raspolaganju vam je i nekoliko biljnih rješenja.

Crni ili zeleni čaj

Obični crni ili zeleni čaj bogati su izvor tanina. Kao antiseptik sa širokim rasponom antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, tanin posebno pomaže kod upala usta koje mogu biti izazvane bakterijama, gljivicama, virusima ili alergijama. Stoga napravite uobičajeni crni ili zeleni čaj, pustite da se malo ohladi i njime isperite usta kada imate afte. Čaj, naravno, možete i piti.

Čaj od kadulje

Iako nije najbogatiji biljni izvor tanina, kadulja, odnosno čaj od kadulje, jedan je od najpoznatijih lijekova za afte. Kadulja smiruje i liječi upalu u ustima. Priprema je jednostavna: dvije čajne kašičice osušene kadulje dodajte u šoljicu uzavrele vode. Pustite da se ohladi i čajem ispirite usta. Naravno, čaj od kadulje možete i piti, ali nemojte pretjerivati jer kadulja u većim količinama može nekih osoba može izazvati grčeve, piše Ordinacija.hr.

Imajte na umu kako za liječenje afti možete upotrijebiti i čaj od kamilice ili timijana.

izvor: zanimljivekreacije.com