Prehlada se ne liječi

fluseason

Prehlada se ne liječi

Prehlada se ne liječi - treba je odležati, a nos treba ispirati

fluseason

Preporuke koje vrijede za prehladu vrijede i za gripu pa je tako temperaturu bolje skidati mehanički - bez utopljavanja i bez obloga od krumpira, kupusa ili alkohola

Objavljeno: 03. okt 2014

S prvim jesenjim danima počinje sezona prehlada koje se prenose kapljičnim putem i vrlo se lako zaraziti jer se kihanjem u zrak rasprši 100.000 virusa, i to u radijusu od 3,5 metra, piše 24sata.hr.

Svaka od tih kapljica može preživjeti i do 48 sati na kvaki, daljinskom upravljaču ili uredskom stolu, pa tako često nismo svjesni kako smo se zarazili. Period inkubacije traje nekoliko dana, pa ni ne znate da ste bolesni, odnosno danima možete hodati okolo i širiti virus. No dobra je vijest da su virusne prehlade samoizlječiva bolest koja zahtijeva od dva do tri dana mirovanja.

- Prva reakcija organizma bit će povišenje temperature, koje kod prehlade traje dva, tri dana, te je ne treba suzbijati niti uzimati lijekove, pogotovo ako temperatura ne prelazi 38,5 stupnjeva - kaže dr. Tanja Pekez-Pavliško, liječnica opće medicine. Preporuke koje vrijede za prehladu vrijede i za gripu, koja se češće pojavljuje s višom tjelesnom temperaturom i može potrajati dulje, uz opću malaksalost. Ako temperatura potraje dulje, pogotovo kod male djece, treba je pokušati skinuti, no čak i tada nisu nam odmah potrebni lijekovi.

- Bolji je pristup mehanički: suprotno onomu što roditelji najčešće čine kad misle da smo prehlađeni; odjenite laganu odjeću ili se pokrijte samo plahtom, bez utopljavanja. Ako temperatura ne pada, pokušajte se otuširati vodom koja je malo hladnija od temperature tijela ili omotajte bolesnika u mokru plahtu. Pritom nikakvo oblaganje krumpirima, kupusom ili mazanje alkoholom ne dolazi u obzir - kaže dr. Pekez-Pavliško i savjetuje:

- Budući da se osoba koja ima temperaturu pojačano znoji, treba piti dovoljno tekućine. Ako dijete ne voli čaj, nemojte inzistirati; dajte mu mlijeko ili vodu. Također, ako se dijete osjeća loše i ne može jesti normalno, dajte mu da jede što želi dok se ne oporavi.

Lijekove, objašnjava dr. Pekez-Pavliško, treba popiti tek u slučaju kad nas boli glava, što je kod prehlade najčešće težak i tupi bol, a kod gripe može biti vrlo prodoran.

Lijekovi su potrebni samo kod bakterijskih infekcija kao što je gnojna angina, kod koje je ždrijelo upaljeno i jako crveno te uz koju se pojavljuje jaki bol tijekom gutanja pa teško gutamo i slinu. Anginu mogu pratiti glavobolja i temperatura. Glavobolja se pojavljuje i kod upale sinusa, a u oba slučaja liječnik će propisati terapiju antibioticima.

- Ove godine ima i puno upala pluća koje se tretiraju antibioticima, no česte su i atipične virusne upale koje ne iziskuju antibiotike - kaže dr. Tanja Pekez-Pavliško.

Te upale traju nešto dulje od bakterijskih te za liječenje mogu biti potrebni lijekovi za snižavanje temeprature ili ublažavanje kašlja.

Ispiranje bolje od ispuhivanja

Prehladu i gripu često prati začepljen nos, pri čemu najčešće posežemo za kapima, no s njima treba biti oprezan. Nos je Eustahijevom cijevi povezan sa srednjim uhom, pa kad je začepljen, tekućina iz srednjeg uha ne može istjecati, što je pogodno za razvoj upala. No kapi nisu dobro rješenje, loše su za sluznicu nosa i ne treba ih upotrebljavati dulje od dva, tri dana. Bolje je ispirati nos fiziološkom otopinom. Također, nos nije dobro snažno ispuhivati jer možemo izazvati povrat sluzi i sekundarnu infekciju.

Tekućina potiče razgradnju sluzi

Nakon prehlade može se pojaviti bronhitis, koji se manifestira iskašljavanjem guste žute, sive ili zelene sluzi, upalom grla i začepljenim nosom. Pomažu odmor i puno tekućine. Važno je poticati djecu da iskašljavaju sluz, što ona do pet godina još ne znaju, pa će je češće povratiti. Zato im treba davati što više tekućine koja razgrađuje sluz, kaže dr. Pekez-Pavliško.

Zelena sluz može biti znak bakterijske infekcije

Ako je sluz prozirna, zaraze nema, žuta sluz upućuje na blagu zarazu, a zelena može biti znak sekundarne bakterijske infekcije. Sirupi za kašalj mogu biti korisni kad je podražaj na kašljanje jak, a ne iskašljavamo sluz ili kad već počne iskašljavanje, kao pomoć kod razgradnje sluzi. No nema dokaza da ta vrsta sirupa doista pomaže, tvrde stručnjaci, pa si podjednako možete pomoći čajem ili drugom tekućinom.

Utoplite se

Prehladu i gripu ne možete izbjeći, no istraživanja pokazuju da su rjeđe kod onih koji tijekom zime utopljavaju nos šalovima i nemaju se običaj često rukovati.

izvor: pogled.ba-56181