Narandža kao lijek

Narandža kao lijek

Ovo možda niste znali: Sveprisutna voćka jedan je od najmoćnijih boraca protiv teških bolesti

Ljute narandže

Bergamot
Bergamot

en.wikipedia.org - Bergamot orange

Bergamot - Sour Orange (Tree) - Waddell, Maricopa County, Arizona, USA - January 2013

Narodna mudrost govori da je sok ovoga voća ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronca

Objavljeno: 16. okt/lis 2014

Jeste li znali da narandža sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana?

Smatra se da naranče potječu iz Azije, odakle su se dalje širile, a u 15. stoljeću i Europa ih je prigrlila. Naranče su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta. Njena je ljekovitost toliko opsežna da bi se o njoj dala napisati podeblja knjiga.

Kako konzumirati naranču za pojedina stanja

Redovito konzumiranje naranče upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva.

U soku naranče su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva. Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.

Kuhana oljuštena naranča, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate.

Narančini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava. Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje.

Narančina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.

Ljekovitost naranče

Naranče su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima. Svaki dan pojedite naranču da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano sprečava mnoge zdravstvene tegobe - od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Naranča sadrži nekoliko inhibitora raka - karotenoida, terpena i flavonoida. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Naranče u sebi imaju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele. Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka.

izvor: atma.hr