Slijedi dokaze kuda god te odveli

Prof. dr. Antony Garrard Newton Flew
Prof. dr. Antony Garrard Newton Flew

Antony Flew: Slijedi dokaze kuda god te odveli

Prof. dr. Antony Garrard Newton Flew
Prof. dr. Antony Garrard Newton Flew

Slijedi dokaze kuda god te oni odveli
-- Prof. dr. Antony Garrard Newton Flew

Ugledni prof. dr. Antony Flew (1923-2010) bio je jedan od vodećih svjetskih naučnika i jedan od najvećih "ateista" svog vremena. Bio je britanski filozof i ikona ateizma. Jedan od najvećih i najznačajnijih kritičara religije ikad. Mediji su se kleli njegovim knjigamam pogotovo njegovim majstorskim djelom: Bog i filozofija (God and Phylosophy) koja predstavlja najsnažniju i najznačajniju kritiku religije i Biblije ikad. Ta knjiga je doživila bezbroj prevoda i izdanja. Kada je na kraju postao uvjereni deist, svi oni koji su ga do tada slavili - rekli su da je omatorio i vjerovatno postao neuračunljiv.

Doktor je međutim ostao do kraja dosljedan svom velikom i nezaboravnom motu - Slijedi dokaze kuda god te oni odveli!

Profesor Flew bio je idol svim svjetskim ateistima. Njegove debate s religioznima bile su omiljeni program ateistima diljem svijeta. Doktorova slava pokrenula je veliki broj klubova ateista širom svijeta, od kojih je svaki do jednog imao veliku sliku prof. dr. Anthony Flewa na centralnoj poziciji u konferencijskim salama... a onda se dogodilo čudo - Doktor je sjeo i napisao knjigu:
- Priznajem: Postoji Bog!

Dr. Entoni Flu bio je profesor filozofije "at large" - to je status koji ima vrlo mali broj profesora u svijetu. Taj status mu je omogućavao da kada god hoće, dođe na univerzitet koji god hoće, i da, iz svoje oblasti, predaje studentima šta god zaželi i onoliko dugo koliko on želi. Predavao je tako filozofiju na najpoznatijim svjetskim univerzitetima, kao što su Harvard, Oksford, Kembridž, Jejl...

Kada je na kraju objavio da je postao deist, bio je to pravi šok u ateističkim krugovima širom svijeta - gorak i bolan. Mediji su požurili da ublaže taj prvi šok govoreći da prof. Flu samo uzima u razmatranje mogućnost da Bog postoji, ali ih je on ubrzo demantovao i ponovio za medije da njegov prelazak na deizam znači da on u potpunosti "vjeruje u Boga". Mediji su potom naglašavali da je Profesorova nova knjiga samo jedan argument protiv njegovih mnogih knjiga u kojima se oštro obračunao sa religijom i praznovjerjem - ali ih je Profesor ponovo demantovao svojom izjavom da su "sve njegove stare knjige sada prevaziđene" - te da više ne vrijede kao značajan dokaz.

Ta zemljotresna promjena dogodila se postepeno ali prevagu je odnio razgovor sa jednim vjernikom tokom jedne od mnogih debata koje je Profesor u to vrijeme držao na raznim medijima i na raznim mjestima širom zemaljske kugle. Pomenuti vjernik je tada pitao Profesora:

- "Gospodine Flew, ja u ruci držim Bibliju. Gdje je nastala ova knjiga?"

Profesor je odgovorio: - "Nastala je u tiskari, naravno!"

Onda je Vjernik ponovo pitao:
- "U ovoj knjizi nalazi se informacija. To znači da je knjiga nastala u umu autora, a ne u tiskari. Slažete li se sa tim gospodine?"

Profesor je odgovorio: - "Da, u pravu ste! Knjiga je nastala prvenstveno u umu autora."

Onda je uslijedilo pitanje na koje Profesor nije znao odgovoriti:
- "Gospodine Flew, pošto svi živi organizmi imaju u sebi sličnu informaciju, vrlo složenu informaciju, zapisanu u genima - u čijem umu je nastala ta informacija?"

Nastala je dugotrajna šutnja a pitanje je ostalo neodgovoreno.

Devet mjeseci nakon rasprave, konstantno i bez prekida, Profesor je razmišljao o pitanju na koje nije znao odgovor. U misli mu se vraćao jedino njegov uzvišeni moto - Treba slijediti činjenice bez obzira na to kuda te one odvedu! Profesor je onda sazvao konferenciju za novinare i pred brojnim kamerama izjavio:
- "Dame i gospodo, poštovani prijatelji, sazvao sam ovu konferenciju za tisak da vas obavijestim kako sam postao religiozan. Pod pritiskom jasnih i nedvosmislenih znanstvenih činjenica morao sam prihvatiti da Bog postoji. U najnovijem izdanju moje knjige - pisaće da su sva moja dosadašnja djela pobijeđena."

Profesor je kasnije objasnio da je osnovni razlog njegovoj promjeni informacija zapisana u našim hromozomima - onako kako je to opisala autorica Nensi Pirsi (Nancy Pearcey) autor knjige "Totalna istina" (Total Truth):
- "U središtu života, u centru svake ćelije, kod svakog živog organizma, nalazi se program, poruka, zapis... kod... ili ono što zovemo "informacija". Ne postoji poznati prirodni proces sposoban da proizvede takvu informaciju. Poruka ili informacija jesu potvrda postojanja inteligentnog izvora te informacije, pa i života uopšte."

Dr. Flew je onda sjeo i napisao autobiografsku knjigu "Priznajem: Postoji Bog! - Kako je najortodoksniji svjetski ateist promijenio svoj stav".

U toj knjizi opisuje svoje odrastanje u religioznoj obitelji, svoje skretanje u ateizam pod uticajem ateističke literature i dugogodišnji rad na mjestu profesora filozofije na brojnim svjetskim sveučilištima, te kako je onda uslijedio zaokret pod uticajem jasnih znanstvenih činjenica. Doktor je tamo jasno pokazao, kao maestralni filozof i logičar, kako je najpoznatiji svjetski evolucionist, dr. Richard Dawkins, potpuno pogrešno objasnio fenomene u prirodi, i zloupotrijebio svoj uticaj kao profesor biologije. Knjiga obrađuje i druga pitanja u vezi s odnosom nauke i religije, nauke i ateizma... i predstavlja pravi udžbenik logike i pravog naučnog razmišljanja rasterećenog bilo kakvih dogmi.

I eto - sad smo tu gdje jesmo. Kada je počela religija, ovakva kakvu je znamo, mnoge njihove teorije opisivali smo kao fantaziju i metafiziku. Kako se nauka više razvija, kako postaje zrelija i moćnija, tako sve više prihvata dijelove one "fantazije i metafizike" - i sve je jasnije da takozvani "slučajni nastanak" jednostavno nije fenomen kojim se dade pojasniti baš sve oko nas.

Novija arheologija, geologija, astronomija i druge discipline pokazuju nam neprestano kako postoji izvrstan sklad između naučnih otkrića i nejasnih objašnjenja datih u svetim knjigama. Tvorac može biti Bog, Slučaj, nekakva Kozmička Svijest... Svjetlost... Pernata Zmija... ili bilo šta drugo... u ovom momentu je to najmanje važno. Šta god da bog jeste - ljudski um je tu prvenstveno da ga razumije - oficijelni čin prihvatanja ili odbacivanja daleko je od naših generacija. Do tada bi svako od nas trebao biti slobodan da vjeruje jedno ili drugo - i da to ostavi sam za sebe.

Fakat da ne postoji šteta koju čovjek može izazvati, a koju Tvorac ne može ispraviti - zapisan je u svetim knjigama. Taj fakat razumiju samo istinski vjernici. Od sve ove frke - ostala je samo jedna jedina stvar koja je značajna u svemu tome - prof. dr. Anthony Flew, postao je duboko svjestan te činjenice i postupio je kao pravi pravcati vjernik.

U svetim knjigama zapisan je još jedan fakat - veliki vjernici često umiju biti veliki nevjernici, a veliki nevjernici često umiju biti veliki vjernici. I jedni i drugi su dobri ljudi - sve dok poštuju osnovna načela imana. Zlo nastaje tamo gdje ljudi, bilo koji od te dvije vrste, počnu širiti netrpeljivost, nered i destrukciju, a stalno tražeći nakve dokaze za nešto... Za njih u svetim knjigama piše:

Njima mogu i mrtvi ustati iz grobova pa opet neće vjerovati, i opet će tražiti nekakve dokaze

izvor: geopolitika.rs-115