Očistite kamenac na sudoperu

Očistite kamenac na sudoperu

Brzo i efikasno: Evo kako da očistite vašu sudoperu od kamenca

sudopera

Istrljajte površine mokrom krpom i sodom bikarbonom tako da soda ostane na površini i zabijeli, onda raspršivačem nanesite sirćeta...

Objavljeno: 28. dec 2014

Loša strana sudopere od nerđajućeg čelika su beli tragovi kamenca. Pranje deterdžentom i brisanje vlažnom krpom posle pranja posuđa će je održati čistom, ali kamenac, tragovi masnoće i uporne mrlje od hrane na kraju zahtevaju ozbiljniji pristup.

Zato vam predstavljamo efikasan, ali i jednostavan način čišćenja sudopere nakon čega će vaša kuhinja zablistati. Potrebna su vam neškodljiva, ali moćna sredstva - soda bikarbona i sirće.

1. Prvo, isperite celu sudoperu vodom. Ispiranje čini dve važne stvari: voda briše površinsku prašinu i ostatake hrane i stavlja vlažni sloj preko površine od nerđajućeg čelika kao podlogu za sodu bikarbonu.

2. Pospite sodu po celoj sudoperi. Očistite obod sudopere i slavinu. Soda bikarbona je sjajan način da se očisti sudopera od nerđajućeg čelika, jer je dovoljno gruba da može da skine ostatke od kamenca i ostatke hrane.

I zato što je to prehrambeni proizvod, ne morate da brinete da će ostaci jakih hemikalija doći u kontakt sa sudovima.

3. Oribajte sudoperu četkom sa mekšim dlakama. Možete koristiti dve četke, jednu sa većom površinom za lakše čišćenje, a drugu manju za detalje poput slavine. Stara četkica za zube vam takođe može pomoći za čišćenje ivica i slavine, ali i rešetkice za odvod koja se nalazi u sudoperi.

4. Nakon što ste završili ribanje, u bocu sa raspršivačem sipajte sirće i isprskajte po sudoperi. Sirće i soda bikarbona će zapeniti kada dođu u kontakt. Neke studije pokazale su da ova kombinacija može da neutrališe čak i do 99 odsto bakterija i 80 odsto virusa, ali i kiselost sirćeta utiče na otpuštanje alkalnog kalcijuma što ga zaista čini sjajnim za čišćenje nerđajućeg čelika sudopere.

Posebno naprskajte i rešetkicu za odvod koja sadrži najviše bakterija, jer se u njoj skupljaju ostaci hrane u toku pranja suđa.

5. Isperite sudoperu vodom trljajući krpom ostatke sirćeta i sode bikarbone. Kada završite ispiranje, vaša sudopera bi trebalo da bude prilično sjajna. Ukoliko niste zadovoljni sjajem sudopere možete je dodatno ispolirati pamučnom krpom na koju ste stavili malo maslinovog ulja. (stvarukusa.rs)

izvor: vestinet.rs