Hren ubrzava metabolizam

Ren, Hren, Horseradish, Armoracia rusticana
Ren, Hren, Horseradish, Armoracia rusticana

Hren ubrzava metabolizam

Borac protiv prehlade, ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju

Ren, Hren, Horseradish, Armoracia rusticana
Ren, Hren, Horseradish, Armoracia rusticana

Ren se preporučuje u hladnim periodima jer je dokazano da njegove arome pomažu u sprečavanju i lečenju prehlada

Ren se tradicionalno koristi kao prilog jelima ili sos. Jedite ga sirovog jer kuvanje uništava njegovu specifičnu aromu

wikipedia: Ren (hren, en. Horseradish, lat. Armoracia rusticana)

Objavljeno: 02. jan 2015

Koren rena je mnogima omiljeni dodatak zimskim jelima, a prepoznatljiv je po svom jakom mirisu i ukusu, kada se izrenda. Može da se koristi tokom cele godine kao hrana, za kuvanje čaja, pripremanje obloga, a ubrzava metabolizam, čisti organizam i poboljšava cirkulaciju.

Svež koren rena je bogat vitaminom C, a uz njega sadrži i kalcijum, kalijum, magnezijum i eterična ulja koja mu i daju ljutinu. Posebno dobrim se smatra da ga dodate masnim jelima jer podstiče probavu tako što stimuliše lučenje želudačnih i crevnih sokova.

Ren se preporučuje u hladnim periodima jer je dokazano da njegove arome pomažu u sprečavanju i lečenju prehlada. Konzumacija rena podstiče otpuštanje sluzi pa tako umiruje kašalj, a olakšava i simptome upale sinusa. Kod prehlade može da se koristi narendan, kuvan u mleku ili pomešan s medom.

Kako čuvati i koristiti namirnicu

Čuvajte svež koren rena u papirnatoj kesi i to do sedam dana, ili ga isecite na sitne komade i zamrznite do upotrebe. Ako želite da narendate ren, učinite to samo s onom količinom koja vam je potrebna za obrok jer će vrlo brzo da izgubi svežinu. Ren se tradicionalno koristi kao prilog jelima ili sos. Jedite ga sirovog jer kuvanje uništava njegovu specifičnu aromu. (ordinacija.hr)

izvor: b92.net-942139