Dobar doručak je lijek za dijabetes i šećer u krvi

green lunch

Dobar doručak je lijek za dijabetes i šećer u krvi

green lunch

Objavljeno: 12. mart 2015

Doručak je (još uvijek) najvažniji obrok u toku dana. Veliki doručak i skromne večere su izuzetno korisne za bolesnike sa dijabetesom. Oboje pomažu kontroli nivoa šećera u krvi, prema nedavnom istraživanju, pogotovo kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Diabetičari koji su jeli velike doručke i male večere, imali su kraće periode visoke razine šećera u krvi od onih koji nisu imali doručak ili su uzimali obilne večere svaki dan, otkrili su istraživači.

Termin "šećer u krvi" je drugi naziv za glukozu u krvi, koju kontrolira tjelesni "unutarnji sat" i obično raste nakon večere. Preskakanje doručka kod bolesnika sa dijabetesom tipa 2 je često povezano sa pretilošću i slabom kontrolom šećera u krvi. U velikom broju slučajeva oni potpuno preskaču doručak, dok imaju obilne i visoko-kalorične večere.

Najnovija studija urađena je sa osam muškaraca i deset žena koji su oboljeli od dijabetesa tipa 2. Bili su u rasponu od 30 do 70 godina starosti, i tretirani metforminom, poznatim "lijekom" za dijabetes.

Skupina je strogo slijedla upute koje su uključivale 700 kalorija za doručak i 200 kalorija za večeru. Imali su ručak sa 600 kalorija (manje nego za doručak). Sudionici su morali slijediti plan prehrane šest dana. Najprije kod kuće, a zatim u klinici pod kontrolom, u kojoj su prošli nekoliko krvnih testova tokom ispitivanja. Istraživači su otkrili da je razina glukoze u krvi bila 20 odsto manja nakon večere, a razina inzulina bila 20 odsto veća, u vrijeme u koje su sudionici jeli veliki doručak i male večere.

Studija je pokazala da su doručak i večera blagotvorna alternativa za upravljanje ravnoteže glukoze u krvi tokom dana, te da ih treba uzeti u obzir kao terapijski postupak kod dijabetesa tipa 2. Ovi rezultati pokazuju da doručak ostaje najvažniji obrok u toku danu.

izvor: mannaplus.co.za