Zašto je važno sunčanje

Zašto je važno sunčanje

Zašto je važno da se kupate u sunčevoj svjetlosti

Sunčanje
Sunčanje

Objavljeno: 25. apr 2015 | Marija Milačić, Tatjana Jaki

Kod nekih od nas javlja se jednostavno goruća potreba za suncem, a svima je potrebno bar 10-15 minuta sunčeve svjetlosti dnevno!

Sve prosvjetljene kulture i mnogi mudraci prepoznaju ulogu sunca u pristupu našim dušama. Poznato nam je da je tijelu potrebno sunce kako bi se povećala količina vitamina koju dobivamo iz hrane.

Međutim, mi danas provodimo skoro 90 posto vremena u prostorijama s umjetnim osvijetljenjem. Brojna istraživanja pokazala su negativne efekte odsustva sunčeve svjetlosti. Medicinska nauka je nedavno priznala postojanje SAP (sezonskog afektivnog poremećaja) i goruću potrebu za suncem kod određenih tipova ljudi.

Jedan od najjednostavnijih načina da popravite raspoloženje je da izađete na sunčevo svjetlo. Kratka izloženost sunčevim zracima izuzetno je korisna za cjelokupno tjelesno i duševno zdravlje.

Ali najvažnije je što povezivanje sa suncem povećava našu vitalnost i uzdiže nam svijest, doprinoseći unutarnjem razvoju. Kada god možete, izložite se suncu u potpunosti na 10-15 minuta, ili ujutro ili kasnije popodne. Zimi sjedite uz osunčani prozor da se okupate u sunčevim zracima.

izvor: alternativainformacije.com