Coca-Cola izaziva slabost organizma

Coca-Cola
Coca-Cola

Coca-Cola izaziva slabost organizma

Pretjerana konzumacija CocaCole može dovesti do slabljenja mišića

Coca-Cola
Coca-Cola

Datum: 20. maj/svi 2009

Liječnici su izdali upozorenje o prekomjernoj potrošnji CocaCole nakon što je primjećen porast broja pacijenata koji pate od problema sa mišićima - prema aprilskom/lipanjskom izdanju IJCP, International Journal of Clinical Practice.

- "Konzumiramo više bezalkoholnih pića nego ikada ranije u istoriji čovječanstva. Brojni zdravstveni problemi, vezani uz to, već su identificirani, uključujući probleme sa zubima, demineralizacije kostiju i razvoj metaboličkog sindroma i dijabetesa kod raznih dobnih skupina" - kaže dr Mojsije Elisaf iz Odjela za internu medicinu na Sveučilištu Ioannina Grčka.

- "Narastajući dokazi sugeriraju da prekomjerna potrošnja coca-cole također može dovesti do hipokalijemije, pri čemu pad razine kalija u krvi izazva negativan učinak na vitalne funkcije mišića, pa time i cijelog organizma".

Pregled provedenih istraživanja pokazuje da simptomi mogu varirati od blage slabosti do potpune paralize. Srećom, svi pacijenti s kojima su radili dr Elisaf i njegove kolege, ostvarili su brz i potpun oporavak uz oralne ili intravenske injekcije kalija, ali tek nakon što su prestali piti coca-colu.

Tokom studije ljekari su se susretali sa slučajevima pacijenata koji su konzumirali dva do devet litara coca-cole dnevno; ili dvije trudnice koje su primljene sa fatalno niskim razinama kalija u organizmu.

Prvi pacijent, 21-jednogodišnja djevojka, pila je i do tri litre coca-cole dnevno tokom nekoliko zadnjih godina. Žalila se da je stalno umorna, da gubi apetit i često ima mučnine i povraća. Elektrokardiagram je otkrio da je imala manji srčani zastoj, a analiza krvi pokazala je preniske razine kalija.

Drugi su takođe imali vrlo niske razine kalija i patili od teže mišićne slabosti. Ispostavilo se da su pili i do sedam litara coca-cole dnevno tokom posljednjih 10 mjeseci.

Dr. Clifford Packer iz Louis Stokes Cleveland VA Medical Centra u Ohiu opisao je čudan slučaj farmera, uzgajivača kengura, koji se vratio iz australske divljine sa teškom slabošću mišića. On je pio četiri litre coca-cole dnevno za posljednje tri godine, a znao je piti i do 10 litara dnevno kada bi boravio vani, u prirodi, na velikim vrućinama. Imao je fatalno niske razine kalija u krvi.

Dr. Clifford pominje zagonetan slučaj koji je vidio u svojoj kliničkoj praksi. Mladić koji je trebao biti u punoj snazi, hodao je kao starac i žalio se na slabost i umor. Nakon bezbroj analiza i nalaza Dr. Clifford je kroz razgovor s pacijentom utvrdio da je rutinski pio i do četiri litre coca-cole dnevno. Bio je izuzetno slab.

Pacijent je najprije odbio prestati piti coca-colu - ali je obećao da će smanjiti unos tek radi testa. Prepolovio je potrošnju coca-cole i slabost mišića je ubrzo nestala.

Pretjerivanje je dodatni problem

Tokom 2007. godine u svijetu je potrošnja bezalkoholnih pića dosegla 552 milijarde litara (godišnje), što je oko 83 litara po jednoj osobi godišnje, a predviđa se da će se potrošnja uskoro povećati na oko 95 litara po osobi godišnje do 2012. godine - u svijetu. U Sjedinjenim Američkim Državama je ta brojka već dostigla prosjek od oko 212 litara po osobi godišnje.

Čini se da hipokalijemija može biti uzrokovana prekomjernom potrošnjom tri od najčešćih sastojaka u coca-coli - glukoze, fruktoze i kofeina.

- "Pojedina uloga svakog od tih sastojaka u patofiziologiji hipokalijemije nije određena i može se razlikovati kod različitih pacijenata" - kaže dr Elisaf - "Nekome mogu smetati puno manje količine od nekakvog uobičajenog prosjeka. Međutim, u većini slučajeva ove studije, pokazalo se da kofein igra najvažniju ulogu. To je potvrđeno i nalazima nekih drugih studija slične prirode. Unatoč tome, cola bez kofein (caffeine free cola) također može uzrokovati hipokalijemija, jer fruktoza u takvim proizvodima izaziva proljeve i dijareju".

Autori studije tvrde da prekomjerna potrošnja coca-cola proizvoda ima očigledne i stvarne implikacije na naše zdravlje i cijeli organizam.

- "Iako se većina bolesnika brzo oporavi kad prestane piti coca-colu, i počne uzimati nadomjestke kalija, kronična hipokalijemija izazvana konzumacijom coca-cole može učiniti ljude više osjetljivim na potencijalno fatalne komplikacije, kakve su recimo nepravilan rad srca" - kaže dr Elisaf.

- "Osim toga, prekomjerna konzumacija bilo koje vrste gaziranih bezalkoholnih pića može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući umor, gubitak produktivnosti i mišićne simptome koji variraju od blage slabosti do teških stanja, pa i paralize. Vjerujemo da su potrebne daljnje studije da bi se pozdano utvrdilo koliko je takvih pića previše, kada je riječ o dnevnoj potrošnji".

Dr. Packer je suglasan - "Cola pića treba dodati na liječnički popis tvari koje mogu uzrokovati hipokalijemiju. Ljekari moraju promicati sigurno i umjereno korištenje tih proizvoda za sve dobne skupine".

izvor: sciencedaily.com-090519075420