Kaduljom protiv upala i loše energije

Kaduljom protiv upala i loše energije

Kadulja - antibiotik širokog spektra

Kadulja
Kadulja

Ova aromatična mediteranska trajnica ima adstringentna, antiseptička i antibakterijska svojstva pa se oparak od listova kadulje koristi za upale u usnoj šupljini i ždrijelu (kod grlobolje, za bolesti desni, upale mandula, laringitis). Čaj se može piti za jačanje organizma, poboljšanje probave ili za ublažavanje tegoba u menopauzi

Objavljeno: 21. jul 2015 | Žaklina Matijević Hohnjec, fitoterapeut

Korištenje

Dvije žličice sušene kadulje prelijte sa 2,5 dl kipuće vode, nakon 15 minuta procijedite pa dobiveni oparak koristite za grgljanje kod upala u usnoj šupljini ili ždrijelu. Kod upaljenog zubnog mesa i paradontoze, po sredini prelomite nekoliko svježih listova pa ih kao oblog stavite na zubno meso i držite od jedan do tri sata. Svežnjić osušenih grančica kadulje u ljetnim noćima zapalite na plamenu roštilja ili u lampicama za tamjan jer njezin dim tjera sve vrste kukaca. Zapaljeni suhi listovi također su odlični za uklanjanje negativne energije i za energetsko čišćenje prostora.

Uzgoj

Sije se u teglice u travnju i svibnju. Uspijeva u gotovo svakoj zemlji, a posebno joj odgovara rahlo, propusno i vlažno tlo. U ljeto je možete presaditi na otvoreno, no neka bude u zavjetrini s obiljem sunca. Iako se može brati tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za branje je od kraja svibnja do kraja rujna ili čim počne pupati.

izvor: sensaklub.hr

Kadulja - biljka spasa

Od svibnja do srpnja možete skupljati blagotvorne listove kadulje - antibiotika širokog spektra

Objavljeno: 12. maj 2014 | Ana Antonioli

Mirišljavi žbunovi kadulje sivozelenkaste boje i ljubičastih cvjetova divlje rastu u širokom pojasu Mediterana. Smatra se da najbolja kadulja raste iza brda, a naši stari tvrde da je kadulja biljka spasa. Upotrebljava se kao ljekovita biljka više tisuća godina, a i danas se koristi u proizvodnji suvremenih lijekova i preparata jer djeluje kao antibiotik širokog spektra.

Kadulja je livadska biljka, ali se uzgaja i u vrtovima, a njeni listovi i cvjetovi skupljaju se u razdoblju od svibnja do srpnja. Cijela biljka ima jak i oštar miris, a ljut ukus. Listovi i cvjetovi se suše, pa se od njih pripremaju čajevi, ocat i razna eterična ulja ili tinkture. Tekućine pripremljene na bazi kadulje piju se kao lijek, za ispiranje grla ili premazivanje bolnih mjesta i rana - kao oblozi.

izvor: sensaklub.hr