Jabučni ocat - svestrana primjena

Jabukovo sirće
Jabukovo sirće

Jabučni ocat - svestrana primjena

Napravite sami jabučni ocat

Jabukovo sirće
Jabukovo sirće

• Hipokrat preporučivao jabučni ocat kod tegoba s disanjem

Objavljeno: 11. sep/ruj 2015 | A. Vukušić, univ. bacc. ing. agr.

Jedan od najstarijih domaćih sredstava koji su koristili naši preci kao lijek te preventivno sredstvo mnogih bolesti je upravo ocat. Koristio se kao domaće sredstvo za liječenje, kao i začinjavanje hrane te mu je dobro znati pravu vrijednost. Ocat su tada pripravljali od vina, jer se vinska kiselina pretvarala u octenu i taj se smatrao najboljim. Danas se sastav uglavnom razlikuje jer industrijski nisu ni približno zdravi kao nekad - od njih ima više štete nego koristi. Najbolji je ocat iz kućne radinosti i to od prirodnih jabuka.

Jabučni ocat je izuzetno kvalitetan jer sadrži vitamine, minerale, elemente u tragovima, organske kiseline, flavonoide i polifenole.

Napravite sami jabučni ocat

Jabučni ocat najbolje je pripremiti od cijelih plodova, posebno ako dodamo i dio divljih jabuka. Jabuke sameljite i stavite u posudu, dobro izbijte i držite na toplom mjestu. Nakon 2-3 dana dodajte malo tople vode te posudu prekrijte gazom i prepustite 20 dana procesu vrenja. Tada se procijedi kroz gušće platno i ocat spremi u staklenke i čvrsto zatvori.

Osvježavajući eliksir od đumbira i jabukovog sirćeta

Poznato je da je jabukovo sirće dobro za zdravlje i da može biti od pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, podstiče gubitak tjelesne težine i poboljšava cirkulaciju krvi. Takođe se smatra korisnim za kožu zbog svojih antibakterijskih svojstava - sanela.info-321

Korisnost jabučnog octa

Istraživanja su pokazala da jabučni ocat posjeduje antigljivična i protuupalna svojstva, posebno ako mu se doda češnjak i ulje čajevca. Također djeluje smirujuće na živčani sustav.

Ujutro je korisno popiti jednu žličicu jabučnog octa pomiješanog s medom u čaši vode, ili ako pak osjećate slabost u cijelom tijelu, u čašu vode stavite dvije žlice jabučnog octa i izmasirajte se.

Bolne zglobove masirajte s mješavinom jabučnog octa i maslinovog ulja. Ako ste uganuli neki dio tijela ili imate otekline, stavite obloge od čistog octa i držite minimalno 15 minuta.

Na prve znakove prehlade, razmutite žličicu octa u vodi i pijte par puta dnevno.

Ženska intima

Ako patite od gljivičnih infekcija, domaći jabučni ocat je dobro upotrebljavati za ispiranje intimnih dijelova, ali ga prvo trebate razrijediti s vodom te također treba piti kao tonik.

Prirodni dezodorans

Dovoljno je prebrisati jednom dnevno ispod pazuha, jer ono ima antibakterijsko djelovanje.

Varikozne vene

Ako imate problema s venama, jako je dobro čim ustanete umasirati kružnim pokretima ocat na noge te isto napraviti i navečer netom prije spavanja.

Mršavljenje

Posebno je popularan u borbi s kilogramima, budući da pomaže organizmu razgraditi suvišne masnoće, a octene kiseline neutraliziraju određene enzime koji potiču stvaranje i nakupljanje masnoća te tako pospješuje "topljenje" viška kilograma.

Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile te smanjuje opasnost od nastanka ugrušaka i pomaže u regulaciji razine kolesterola, kao i kod visokog krvnog tlaka.

U kozmetici

Pomaže u dezinfekciji usne šupljine, tako da isperete zube s otopinom od jedne žličice octa u čaši vode.

Pomaže kod ispucalih i suhih ruku tako da u jednakom omjeru pomiješate jabučni ocat i maslinovo ulje, a ruke nakon svakog pranja namažite pripravkom.

Za zdravu i bujnu kosu

Nakon pranja kosu obrišite ručnikom. U 125 ml tople vode razmutite 4 jušne žlice octa te tekućinu temeljito rasporedite po kosi. Pustite da djeluje 10 minuta te isperite toplom vodom.

Znate li da je egipatska kraljica Nefertiti održavala ljepotu kupkama kojima se dodavao jabučni ocat?

Izbjegavajte bezvrijedan, destiliran, industrijski proizveden ocat, jer se za njegovu proizvodnju koriste samo ostaci jabuka, stoga se treba i umjetno kiseliti i ne djeluje dobro na zdravlje.

Ipak, imajte na umu da se jabučni ocat ne preporučuje osobama s čirom na želucu i jednjaku, te ga ne smiju upotrebljavati osobe koje imaju problema s jetrom i radom bubrega. Također, ne konzumirajte velike količine, tako samo škodite organizmu. Kao i u svemu u životu, umjerenost je ključ svega.

izvor: bakinisavjeti.com