Deset razloga za izbjegavanje gaziranih pića

Deset razloga za izbjegavanje gaziranih pića

soda

• Gazirana pića danas u svijetu, posebno kod mlađe populacije, predstavljaju omiljeni napitak, uprkos činjenici da su takva pića veoma štetna za zdravlje. Ali, marketing je stvorio takvu situaciju da je danas teško odoliti takvim napicima poput Coca - Cole ili Pepsija, iako smo svjesni njihove štetnosti

Objavljeno: 09. okt 2015

Donosimo vam deset zdravstvenih problema koje može prouzrokovati prekomjerno konzumiranje gaziranih napitaka.

Nedostatak hranjivosti

Soda, sadržana u gaziranim pićima, obezbjeđuje tijelu veliku dozu tzv. praznih kalorija koje ne sadrže hranjive materije, te se takve kalorije pretvaraju u salo. Višak takvih kalorija u tijelu uzima mjesto potrebno za minerale, vitamine i ostale korisne sastojke.

Osteoporoza

Studije su pokazale da prekomjerno konzumiranje gaziranih pića doprinosi povećanju šansi za oboljenjem od osteoporoze. Ovaj problem se posebno javlja kod žena u kasnijoj životnoj dobi. Studije su pokazale da soda kod žena prouzrokuje probleme kod koštane srži.

Pretilost

Ovaj problem se posebno javlja kod djece. Studije su pokazale da djeca koja češto konzumiraju gazirana pića veoma brzo povećavaju svoju tjelesnu težinu, koja se vremenom pretvara u salo, a kasnije dolazi do ozbiljnijih oboljena poput dijabetesa itd.

Dijabetes

Konzumacija gaziranih pića izaziva opasnost od naglog debljanja, koje povećava mogućnost oboljenja od drugog tipa dijabetesa, koji može biti izuzetno opasan.

Kamenac u bubregu

Rezultati, koje su proveli američki medicinski stručnjaci, pokazali su da konzumiranje gaziranih pića povećava rizik od stvaranja kamenca u bubregu.

Otrovni neprirodni šećer - aspartam

Ovaj sastojak je vjerovatno najgori sastojak, koji se nalazi u gaziranim pićima. On je jedan od uzroka dobivanja mnogih vrsta bolesti poput tumora na mozgu, multipl skleroze, epilepsije, Alzheimerove bolesti itd.

Kostobolja

Studije su pokazale da sastojci, koje sadrže gazirana pića, povećavaju rizik od oboljenja kostiju, a ovo se posebno dešava kod odraslih osoba.

Problemi sa zubima

Šećer koji se nalazi u gaziranim pićima povećava rizik od kvarenja zubi. Osobe koje češće konzumiraju gazirana pića imaju veću šansu da dobiju karijes i druga zubna oboljenja.

Kofein

Soda u gaziranim pićima sadrži kofein, koji u velikim količinama može uzrokovati povišen krvni pritisak, dehidraciju, nesanicu, nepravilan rada srca itd.

Kiselina

Posljedne istraživanje, koje su stručnjaci Univerziteta u San Franciscu proveli na 9.000 žena, pokazalo je da one žene koje imaju kroničnu kiselinu, prouzrokovanu konzumacijom gaziranih napitaka, imaju veliki rizik od raznih oboljenja poput žgaravice, gubitka imuniteta itd. (body.ba)

izvor: bnn.ba