9 simptoma Hashimoto sindroma

Štitna žlijezda
Štitna žlijezda

9 simptoma Hashimoto sindroma

9 simptoma Hashimoto sindroma (i kako ga liječiti)

Štitna žlijezda
Štitna žlijezda

Objavljeno: 16. okt 2015 | Dr. Sara Gottfried M.D

Funkcija hormona unutar vašeg tijela je delikatna i vrlo komplicirana. U slučaju prekida ili u slučaju promjene u ravnoteži, hormoni odmah pokazuju određene znakove u promjeni težine, raspoloženja i cjelokupnog zdravlja.

Hashimoto sindrom jedan je od najčešćih stanja koja mogu uzrokovati hormonsko izgaranje i niz nejasnih simptoma koje možete pripisati drugim stvarima.

Razumijevanje Hashimoto sindroma

Ova bolest je poznata kao autoimuni tireoiditis ili kratko "Hashi " i to je zapravo autoimuna bolest koja uključuje disfunkciju štitnjače. U slučaju Hashimoto sindroma, imunološki sustav napada vlastito tkivo žlijezde, što tijekom vremena rezultira da štitnjača radi usporeno.

Nekoliko simptoma smanjenog rada štitnjače su: suha koža, niska energija, stalni osjećaj hladnoće, slabost, nedostatak koncentracije i drugo. Hashimoto bolest može uvelike utjecati na kvalitetu vašeg života i na vaše sveukupno zdravlje.

Ova bolest je čest zdravstveni problem u starijih žena, jer smanjeni rad štitnjače je puno češći kada žena dođe u perimenopauzu i menopauzu. Međutim, ovo stanje ima tendenciju postupnog razvijanja tijekom vremena, tako da je moguće da se pojavi i u mlađim godinama, a dijagnosticira kasnije u životu.

Hashimotov sindrom može se pojaviti i kod muškaraca, ali kod žena stanje je dijagnosticirano i do 20 puta češće. Hashimoto sindrom je kod žena najčešći razlog za usporenu štitnjaču. Imunološki sustav napada štitnjaču, najprije uzrokuje pretjerano lučenje hormona štitnjače, zatim uzrokuje nedovoljnu proizvodnju tih hormona jer je štitnjača dosegla fazu pregaranja.

Važno je napomenuti da simptomi Hashimoto sindroma mogu uvelike varirati, ovisno o težini neravnoteže hormona. Iako su često nejasni, obratite pažnju na sljedeće simptome:

  • Debljanje
  • Kronični umor
  • Bol u zglobovima
  • Depresija
  • Oteklina na prednjem dijelu grla (guša)
  • Krhka, stanjena kosa
  • Obilna menstruacija ili nepravilni periodi
  • Zatvor
  • Stalni osjećaj hladnoće

Dijagnosticiranje i liječenje

Kako bi dijagnosticirali bolest radi se test krvi koji provjerava antitijela protiv štitnjače: protutijela peroksidaze i anti-tireoglobulin antitijela štitnjače. Njegovo liječenje može uključivati lijekove za štitnjaču, tako da je važno da razgovarate o svom stanju sa svojim liječnikom i slijedite upute na odgovarajući način.

Vrlo je važno za ljude koji boluju od Hashimotovog sindroma da eliminiraju gluten i mliječne proizvode, zbog toga što se pokazalo da se stanje poboljšava eliminacijom glutena. Polovica ljudi s netolerancijom na gluten ima i mliječnu netoleranciju. Osim toga, za pravilan rad štitnjače, treba uvesti i određene promjene u prehrani i unositi više mikronutrijenata i vitamina.

vezano: Hashimoto je izlječiv 100%

Prirodno liječenje bolesti uključuje bakar, štitnjača je osjetljiva na ovaj element, vitamin A i željezo - svi su važni za pravilan rad štitnjače, vitamin D - nedostatak ovog vitamina učestala je kod osoba s autoimunim thyroditisom; jod - koji je važan za normalan rad i metaboličke funkcije štitnjače, kao selen i cink.

Nadalje, stres je značajan uzrok preopterećenosti štitnjače, što sugerira da su potrebne određene prilagodbe u načinu života a ujedno će vam pomoći pobijediti Hashimoto sindrom i vratiti ravnotežu štitnjače. (eatlocalgrown.com)

izvor: atma.hr