Jaje - najsavršenija namirnica

Zaboravite priču o kolesterolu!

jaje

Znanstveni dokazi da su masnoće i kolesterol opasni za srce ne postoje. Od pamtivjeka je ljudska vrsta živjela na hrani životinjskog podrijetla i to je bila izvorna hrana koje je omogućila opstanak. Jaja ptica, riba i slobodnih kokoši u predindustrijskim su kulturama smatrana Svetom hranom, i posebno se vodilo računa da ih u dovoljnoj mjeri dobiju trudnice i djeca. Iskustveno se znalo da jaja osiguravaju dobro zdravlje, jak imunitet i zaštitu od bolesti.

Mitovi o štetnosti zasićenih masnoća i kolesterola iz hrane životinjskog podrijetla polako se ali sigurno ruše. Moderna znanost nudi dovoljno dokaza da zasićene masnoće životinjskog podrijetla, kao ni kolesterol, nemaju nikakve veze sa tipičnim oboljenima modernog čovjeka, a poznato je i da su od pamtivjeka sačinjavale važan dio ljudske ishrane. Danas su već dostupni znanstveni dokazi o tome što zaista uzrokuje srčano-žilne i druge kronične bolesti, začepljenje žila, srčani i moždani infarkt... One su uzrokovane kroničnim upalama u arterijama, koje nastaju zbog prekomjerne konzumacije rafiniranih ugljikohidrata (šećera i brašna) kao i prekomjernog unosa rafiniranih biljnih ulja bogatih omega-6 masnim kiselinama.

No jaje iz konvencionalnog uzgoja nije isto što i jaje iz free range uzgoja. Kokoši s paše, koje se slobodno kreću po dvorištu i pronalaze travu i kukce, daju jaja nutritivno bogatijeg sastava nego zatvorene kokoši koje se hrane koncentratima. Sastav esencijalnih omega 3 masnoća, koje izgrađuju stanične membrane stanica mozga i nervnog sistema, višestruko je veći u jajetu, ako je kokoš imala pristup svojoj prirodnoj hrani.

Smatrana od mnogih kao savršena hrana iz prirode, jaja daju izvrsne proteine kao i cijeli niz nutrijenata i važnih masnih kiselina koje doprinose zdravlju mozga i živčanog sustava. Žutanjak sadrži kolin, jedan od najvažnijih nutrijenata za mozak, kao i lutein i zeaksantin, dva kritična nutrijenta za oči. Imajte na umu da se ključni vitamini A i D neće nalaziti u jajima, maslacu, vrhnju, mesu i masti peradi i svinja ako te životinje nisu na ispaši, na suncu, i ne jednu zelenu travu. Organska jaja s otvorenog prostora ne znače nužno da su jaja s ispaše. Amerikanci su imali manje bolesti dok su jeli više jaja. A nove, industrijske, zamjene za jaja - uzrokuju brzu smrt kod laboratorijskih životinja...

izvor: istineilaziohrani.blogspot.com - 2012/04