Nadomjestite nedostatak magnezija

Kakao

Nadomjestite nedostatak magnezija

Kakao

• Nedostatak magnezija u organizmu rezultira i pojačanim simptomima PMS, a to možete ublažiti kakao zrnima

Objavljeno: 13. dec 2015

Čak 40 posto žena priznaje da tokom PMS-a osjeća nevjerovatnu potrebu za čokoladom, a uzrok tome može biti upravo nedostatak magnezija koji ćete nadomjestiti kakao zrnima. S druge strane, grickanje kakaa svakako je zdravija varijanta da ublažite želju za čokladom.

izvor: senzacija.co.ba-32515

 

Najčešći simptomi da tijelo ne dobija dovoljno magnezija

Objavljeno: 01. okt 2017

Znakovi nedostatka magnezija su, prije svega, grčevi u nogama tokom noći, poremećaji u menstrualnom ciklusu, osobito izražen PMS, gastrointestinalni grčevi te migrene.

Do grčeva u mišićima najčešće dolazi za vrijeme sna, a toliko su bolni da uzrokuju buđenje. Čak i kada sâm grč prođe, ostaje neugodan osjećaj napetosti u nogama, kao i strah od ponovne pojave grča. Njima su najviše pogođene žene, sportisti, starije osobe te oboljeli od šećerne bolesti.

Kako više od 30 posto trudnica pati od grčeva u mišićima, preporučuje se redovito uzimanje magnezija od početka trudnoće. Uz neugodne grčeve, nedostatak ovog minerala manifestira se i putem migrena, bolnih mjesečnica te izraženog predmenstrualnog sindroma.

Osjećaj napetosti u grudima, kao i predmenstrualni grčevi su najkarakterističniji simptomi PMS-a. PMS karakteriziraju i povećana nervoza i razdražljivost.Većina simptoma PMS-a mogu se smanjiti dovoljnim unosom magnezija u drugom dijelu ciklusa.

Kako magnezij smanjuje otpuštanje neurotransmitera u živčanim stanicama, dolazi do smanjenja provođenja živčanih impulsa, što je vrlo korisno u situacijama povećane napetosti i stresa. Zbog toga je magnezij poznat i kao "prirodno sredstvo za smirenje".

Osim zelenog povrća, magnezij sadrže i nerafinirane žitarice. Slatkiše i grickalice zamijenite orašastim plodovima od kojih ga najviše sadrže sjemenke tikve, bademi, kešu orah, kikiriki, sjemenke suncokreta, koje ga također sadrže u većim količinama, kao i mahunarke - grašak, grah; kakao.

Sitna plava riba, koja je osim magnezija bogata i fosforom, te omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju vaš mozak i srce, jogurt, acidofil, crveno meso stoga je zapravo najvažnija raznolika prehrana, ali u kombinaciji od nerafiniranih žitarica umjesto bijelog hljeba, brašna itd. (radiosarajevo.ba)

izvor: jajce-online.com