Kičica - Centaurium erythraea

Kičica - Centaurium erythraea

Čaj od ovog ljekovitog bilja će pomoći kod nedostatka željeza

Kičica (Centaurium erythraea) Dreamstime
Kičica (Centaurium erythraea) Dreamstime

• Kičica se preporučuje se za poticanje apetita, kod nedovoljnog izlučivanja želučane kiseline, žučnih kamenaca, masne jetre, glavobolje, potištenosti, groznice...

Objavljeno: 28. okt 2015 | Ida Borovac

Kičica (Centaurium erythraea) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka vrlo rasprostranjena kod nas. Najčešće je nalazimo po šumskim čistinama, brdskim livadama i obroncima te nizinskim livadama i pašnjacima. Cvate od lipnja do rujna. Cvjetovi se otvaraju samo na jakom suncu, obično oko podneva.

U narodnoj medicini kičica je omiljeno sredstvo protiv želučanih tegoba jer gorke tvari kičice potiču izlučivanje sline i želučanih sokova, a kičica potiče apetit, jača želudac, pospješuje probavu i pomaže protiv nadutosti te lijenosti želuca i crijeva. Izvrsno je sredstvo protiv upale sluznice želuca izazvane nedovoljnim izlučivanjem želučane kiseline, ali zato se ne preporučuje kod upale izazvane prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline.

Kičica pospješuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči pa tako pomaže kod žutice, žučnih kamenaca i masne jetre. Kičica se koristi protiv povišene temperature i groznice, smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi i pomaže protiv gihta. Omiljeno je sredstvo protiv kožnih tegoba, ponajprije osipa, pa crvenila i upale kože te nečiste i ljuskave kože, a može se koristiti i za čišćenje rana.

Najčešće se koristi kao čaj, vino ili tinktura, ali sitno narezani, svježi listovi kičice mogu se dodavati u mesne juhe, variva i salate. Gorke tvari koje sadrži potiču izlučivanju želučanih sokova. Budući da pospješuje apetit, jača cijelo tijelo. Biljke koji potiču rad želuca treba koristiti drugačije nego one koji ga više smiruju i reguliraju.

Čajeve s gorkim tvarima (pa tako i kičicu) pijemo uvijek hladne, ne pijemo ga nakon jela, nego otprilike pola sata prije obroka. Treba početi djelovati prije nego što počnemo jesti kako bi se u želucu stvarali i izlučivali želučani sokovi.

Čajna mješavina pomaže kod manjka željeza u krvi

Pomiješajte 50 g kičice, 50 g listova pelina, 50 g listova koprive i 50 g šipka. Žlicu čajne mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i pokriveno ostavite da odstoji deset minuta. Čaj procijedite i zasladite medom. Ovaj čaj pijte od četiri do šest tjedana, i to dva puta na dan.

Tinktura od kičice za poticanje probave

Staklenu bocu napuni se do polovice povenutim listovima i cvjetovima kičice, zalije do vrha jakom rakijom, ostavi na toplome mjestu 6-8 tjedana, procijedi i spremi u tamnu bocu. Uzima se 2-3 puta na dan po 20 kapi. Djeluje na poticanje apetita i probave te snižava povišenu temperaturu.

Vino od kičice tradicionalni je lijek protiv reume i gihta

Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka.

Protiv glavobolje, groznice i potištenosti

Čaj se priprema od 20 g kičice koja se prelije s 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po 1 šalica tijekom dana ili 1/2 šalice pola sata prije jela. Kura traje 2-4 tjedna. Ova čajna mješavina koristi se kod želučanih tegoba, protiv groznice, glavobolje i žučnih kamenaca.

izvor: 24sata.hr-434528