Napitak koji leči giht

djumbir

Objavljeno: 12. apr 2016

Giht - upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokracne kiseline u zglobovima. Giht je jedan od nekoliko tipova artritisa kome je poznat uzrok...Rezultat je odlaganja iglicastih kristala mokracne kiseline u vezivnom tkivu zgloba, zglobnim prostorima, hrskavici, tetivama ili na svim navedenim mestima.

Oboljenje giht je jedan od oblika artritisa za čije se postojanje zna još iz vremena Starog Egipta. Reč je o veoma bolnoj upali zglobova koju prate crvenilo i otok, koji nastaje zbog taloženja mokraćnih kristala. Bolest je gotovo isključivo napadala bogati sloj društva i plemstvo, pa se stoga nazivala i bolest kraljeva.

Giht je dobar primer bolesti povezane sa nepravilnom ishranom i preteranom konzumacijom alkohola. Nekad je giht bio veoma bolan, ali danas se jednostavno kontroliše pravilnim lečenjem i ishranom. U normalnom stanju organizma, mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminiše se preko urina.

Danas postoje lekovi kojima se ova bolest leči, a za one koji su ipak za alternativniji vid lečenja predstavljamo recept za napitak od četiri sastojka s kojim ćete uspešno da se boriti protiv gihta.

Sastojci:

  • Šaka stabljika celera (zeleni deo između korena i lišća)
  • Komadić svežeg đumbira ( 2 do 3 cm veličine)
  • Pola svežeg krastavca srednje veličine
  • Sok od pola limuna po želji

Priprema: Iseckajte celer, đumbir i krastavce, na sitnije komade i ubacite ih u blender i dobro izmešajte. Na kraju dodajte sok od polovine limuna. Napitak odmah popijte jer je najbolji dok je svež

izvor: herbateka.eu