Sedam opasnih nuspojava prevelikog konzumiranja kafe

Sedam opasnih nuspojava prevelikog konzumiranja kafe

Zašto je kafa opasna i kako se skinuti sa kofeina

kafaObjavljeno: 14. apr 2016 | Tahir Pervan

Ljudi kafu često tretiraju kao eliskir, ali kod nekog ispijanje iste može da postane prava opsesija. Međutim, kad je zdravlje u opasnosti, vrijeme je da razmotrite svoje navike.

Dok suptilna količina kafe može da popravi vaše pamćenje i neurološko zdravlje, pretjerivanje sa omiljenim lateima i mokama može da poremeti vaše tjelesne funkcije. Mislite da ste dosegli tu granicu? Provjerite da li imate neki od ovih čudnih i zastrašujućih simptoma.

1. Preskakanje srca

"Kofein je stimulans koji djeluje na centralni nervni sistem i koji može da ubrza otkucaje srca", kažu stručnjaci, "a oni koji ga unose previše počeće da osjećaju preskakanje srca."

Smanjite dnevne doze kofeina, ako primjetite da vam je srce podivljalo.

2. Nervoza i podrhtavanje

Drhtavica, nemir, nervoza - ovako otprilike izgleda ovaj simptom. Kofein može da aktivira ili oslobodi neke od hormona poput adrenalina, koji kod čovjeka spriječava umor, ali može i da izazove nervozu.

3. Previše posjeta toaletu

Kofein se ponaša kao blagi diuretik i može da podstakne određene ljude na češće uriniranje. Ovo može da bude više neprijatno nego strašno, ali to može i znači da se hranljive materije na apsorbuju kako treba jer se tečnost kroz organizam kreće prebrzo.

4. Bol u stomaku

Kofein može da stimuliše gastrointestinalni trakt, što može da dovede do nervoze, mučnine, pa i dijareje. Opet, ovo može da bude jako neprijatno i dosadno. Kafa može da odnese sadržaj iz vašeg želuca, ali i da usput napravi ozbiljne probleme.

5. Anksioznost

Ako vas vaša jutarnja radost čini anksioznim i nervoznim umjesto mirnim i osjveženim, možda biste mogli da razmislite da prestanete da je pijete ili da se preusmerite na čaj. Simptomi anksioznosti mogu da se pogoršaju, ako pretjerate s kofeinom.

6. Gorušica

Visok nivo kiseline u kafi može da izazove gorušicu i lošu probavu kod nekih ljudi. Posjetite svog ljekara i smanjite broj šoljica kafe dnevno, pa vidite da li se stanje poboljšalo.

7. Nesanica

Kafa može da nas razbudi, ali i da nas udalji od preko nam potrebnog sna. Kofein cirkuliše vašim tijelom nekoliko sati nakon što ste ga popili i može da utiče na vaše prevrtanje po krevetu u besomučnim pokušajima da utonete u san. Ne pijte kafu prije odlaska u krevet i pokušajte da sa čajem od kamilice ublažite svoj nemir.

izvor: nadzor.ba

 

10 načina da prestanete piti kafu

teaObjavljeno: 04. maj 2016

1. Najprije polako pređite na "kafu bez kofeina", neskafe, decaf, decaffeinated ili descafeinado (ali kratko jer je kafa bez kofeina još nezdravija)

2. Kad se oslobodite žudnje za kafom pređite na zeleni čaj - on ima podosta kofeina.

3. Kasnije - pređite na chai čaj ili vruću čokoladu.

4. Ako se još uvijek osjećate pospano - smanjite unos ugljikohidrata - jer ugljikohidrati čine da se osjećamo pospano nakon jela.

5. Na kraju - potpuno pređite na čistu i zdravu vodu. Neka je uvijek pored vas. Pijuckajte vodu cijeli dan - to će vas hidratizirati i potpuno eliminirati potrebu za kofeinom.

6. Da se razbudite ujutro - otvorite prozore i zavjese i slušajte muziku. To je moćnije od kafe.

7. Konzumirajte puno agruma i vitamina C kako bi se izbjegli glavobolje koje izaziva skidanje sa kofeina. Osim toga, to je dobro za vaš imunološki sustav!

8. Eterično ulje cedrovine promiče osjećaj smirenosti i opuštanja - to može puno pomoći da se opustite.

9. Zamijenite jutarnju kafu sa đumbir čajem. Topli, pikantni okus će vas razbuditi bolje nego kafa.

10. Konačno, pokušajte smanjiti unos brze, nezdrave i industrijski prerađene hrane. Kada jedete zdravo, automatski imate više energije.

izvor: onecrazyhouse.com

 

Kafa je štetna za ljude

Objavljeno: 04. feb 2014 | Uroš Martinović

Turska, espreso, nes, moka... bez obzira koja je vaša kafa uz koju uživate svakodnevno - postoji par činjenica o njoj za koje, pretpostavljam, niste znali

Od kafe se može umreti, ali samo ako u toku dana popijete 200 šoljica - koliko iznosi smrtonosna doza kofeina za ljudski organizam.

Kako je kofein elemenat kafe koji se ralativno kratko zadržava u organizmu i relativno brzo razlaže, smatra se da je devet šoljica kafe gornja granica koja se može popiti svakodnevno, a da to ne izazove veće posledice po vaše zdravlje. Ipak, dve šolje kafe sadrže istu količinu stimulansa kofeina koliko i jedna tableta.

Takođe, upotrebom kafe sprečava se resorpcija vitamina i minerala u organizmu, znatno otežava proces varenja hrane, ali i inicira razvoj oboljenja vezanih za nedostatak vitamina i minerala.

Kafa negativno utiče na nervni sistem, zato što je kofein snažna psihoaktivna supstanca koja stvara blagu zavisnost, a može uticati i na pojavu nesanice, izazvati gorušicu, dijareju.

Kafa dodatno povećeva rizik od raka bešike, pankreasa, bubrega, a ako uz nju zapalite i cigaretu, rizik je, logično, veći. Iako ceo život slušamo priče da kafu ne valja piti na prazan stomak, istraživanja su pokazala upravo suprotno. Kafu bi trebalo piti na prazan stomak, bar jedan sat pre jela, kako ne bi sprečila resorpciju vitamina i minerala iz hrane, ali je takođe ne treba piti ni posle 5-6 sati popodne, da ne bi došlo do prevelikog nadražaja nervnog sistema.

Česta zabluda je i konzumiranje kafe bez kofeina. Pokazalo se da ona može biti još štetnija - pa je najbolje tursku kafu, ako joj već tražite zamenu, zameniti kafom od žitarica i soje. Pored ovoga, umereno konzumiranje kafe (šoljica ili dve na dan) može imati veoma pozitivne efekte.

Kafa je poznata kao jedan od najboljih antioksidanata - podstiče mentalne aktivnosti. Treba napomenuti da se ovo dejstvo oslobađa samo dok je kafa vrela, tako da oni koji je piju hladnu - u svoj organizam unose samo njene štetne sastojke, a i efekti onda mogu biti samo takvi.

Takođe, među ljubiteljima kafe ima manje astmatičara i obolelih od respiratornih oboljenja, a kod nekih osoba kafa deluje i kao odličan diuretik i potpomaže redovno pražnjenje creva.

Poznato je da kofein ubrzava metabolizam, otklanja pad koncentracije, a na kratke staze čak i depresiju. Što se tiče uticaja na rad srca, aritmije i koronarna obolenja, istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje kafe može izazvati blage aritmije i ubrzan rad srca, ali ništa dugotrajno i opasno.

Opasnosti po koronarna obolenja više dovode u vezu kofein i kafu sa načinom života onih koji kafu konzumiraju. Nekretanje, kafa, cigare... vode ka sigurnom razvoju srčanih obolenja, ali kafa kao kafa - ne. Kafa povećava i dobar i loš holesterol, ali ne menja odnos među njima, tako da se ne može reći da ima većeg štetnog uticaja po organizam na ovom polju.

Ako trenutno pored sebe nemate šolju svoje omiljene kafe, ustanite, prošetajte, napravite je sa uživanjem, i imajte na umu: konzumiranje kafe nije štetno ako je umereno, čak naprotiv. Prijatno.

izvor: wannabemagazine.com