Kuhajte s kurkumom

Kuhajte s kurkumom

Kurkuma
Kurkuma

Objavljeno: 21. jun 2016 | Fine Dining Lovers

U Indiji se kurkuma uvijek dodaje na samom početku kuhanja i sotira se s ostalim začinima kao što su češnjak i đumbir. To omogućava otpuštanje kurkumina, koji otapa masnoće.

Još jedan popularan način korištenja kurkume je u izradi zlatnog mlijeka. Zlatno mlijeko se radi tako da se u mlijeku na laganoj vatri krčkaju kurkuma, med i par zrnaca crnog papra.

Korištenje u kuhinji

Iako ju tradicionalno možemo pronaći u indijskim curryjima, vjerovali ili ne, kurkuma se koristi i pri izradi sireva, kokica. Vole ju i u Iranu i Maroku. U Iranu se tradicionalno miješa s crnim paprom, cimetom i kardamomom kako bi se dobila mješavina začina poznata pod nazivom advieh. Marokanci ju miješaju sa šafranom i dodaju u juhu koja je poznata pod nazivom harira.

Povijest kurkume

Kurkuma je poznata je po svojim zdravim svojstvima za koje je zaslužan kurkumin koji je također odgovoran i za jarku narančastu boju. Otkrio ju je Marco Polo na svom putovanju u Kinu 1280. godine, a tada je bila poznata kao šafran za siromašne.

Vjeruje se kako je potekla iz Indije, prije 5000 godina, a dugo se koristi u kuhinji i u medicinske svrhe, kao i u tekstilnoj industriji za bojanje. Kurkuma je korijen biljke koja se naziva curcuma longa. Meso korijena je intenzivne narančaste boje koja postaje žuta kada se osuši. Radi se o začinu koji se nalazi u gotovo svakom indijskom jelu, ali chefovi upozoravaju kako ju je potrebno koristiti u ograničenim količinama.

izvor: jutarnji.hr-4458578

 

Ukusni čaj koji ublažava sve bolove i jača imunitet

Objavljeno: 21. jun 2016

Đumbir, limun i kurkuma su bez sumnje tri najpopularnije ljekovite namirnice. Iako se koriste već stoljećima, zasluženu pažnju su počele dobivati tek posljednjih desetak godina, piše Centar zdravlja.

Sve veći broj ljudi je počelo svako jutro piti toplu vodu s limunom. Da bi učinak bio još bolji, dodajte malo đumbira i kurkume. Ovakvim početkom dana ćete potaknuti rad probave, ublažiti upalu, ojačati imunološki sustav i potaknuti detoksikaciju jetre i krvi.

Brojna istraživanja su pokazala da đumbir ima moćno protuupalno djelovanje, što ga čini odličnim za ublažavanje simptoma kroničnih bolesti, kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Osim što ublažava kroničnu upalu, čaj od đumbira, limun i kurkume će ojačati imunitet i smanjiti rizik od nastanka raka.

Kurkuma poboljšava zdravlje cjelokupnog organizma. No, nažalost tijelo ne može tako lako apsorbirati njezin glavni aktivni spoj - kurkumin. Upravo iz tog razloga u čaj morate dodati malo crnog papra koji apsorpciju kurkumina može povećati za čak 2000%.

izvor: radiosarajevo.ba-229596