Koliko je zaista zdrava ljuta papričica

red hot chili - ljuta

Koliko je zaista zdrava ljuta papričica

red hot chili - ljuta

Objavljeno: 18. jul 2016

Nekima ipak ljuti okus plodova ne odgovara, ali bi se trebali priviknuti baš iz razloga što je ljuta paprika jako zdrava. Plodovi ove biljke svoje ljekovito djelovanje dobivaju baš iz ljutog okusa, odnosno spoja kapsaicin koji paprici daje ljutinu.

Ljuta paprika, Capsicum fructescens Solanaceae, dolazi iz tropske Amerike, ali se danas uzgaja svuda po umjerenom klimatskom pojasu. Riječ je o grmu koji naraste do visine od 70 centimetara. Maleni grm krije dugačke tanke plodove koji se nazivaju feferoni. Plodovi ljute paprike su na početku zelene boje, ali kako sazrijevaju poprimaju jarkocrvenu boju.

Ljuta papričica sastavni je dio srednjoameričke kuhinje, ali i drugih gastronomskih kultura. I kod nas mnogi uživaju u pikantnom okusu koji se postiže dodavanjem manjih ili većih količina ljute paprike.

Osim što se često koristi u kuhinji, ljuta paprika se pokazala i kao dobar prirodni lijek. U nastavku teksta ćemo se dotaknuti obadviju tema u vezi ljute papričice.

Ljuti plodovi ljute paprike beru se i sakupljaju od lipnja do rujna. Nakon toga se suše i koriste za pripremu tinktura, prašaka, kapsula, melema i masti. U slučaju da se koristi u kuhinji, od sušenih feferona se može napraviti prah koji se dodaje kao začin. Najčešće se ljuta paprika jede ukiseljena u staklenkama, kao prilog nekim drugim jelima.

Ljuti okus po kojem je biljka prepoznatljiva dolazi iz kapsaicina. To su spojevi bogati vitaminom C, a sadržavaju i saponine. Kada se koristi kao lijek, najčešće nam pomaže u liječenju probavnih smetnji, kolika ili zatvora. Ljutu papriku često koristimo i kod bolova i raznih upala, kod lumbaga, artritisa i bolova u mišićima.

Kapsaicin je prirodni spoj koji jako dobro djeluje na cirkulaciju.

Kako se ljuta paprika koristi u liječenju

Ljuta paprika se može koristiti na razne načine, u obliku raznih prirodnih ljekovitih preparata.

Ako imate problema sa probavom najbolje je koristiti tinkturu. Za vanjsku upotrebu najčešće se koriste kreme ili melemi od ljute paprike.

Ako imate kroničnu upalu grla, vodica za ispiranje, od ljute paprike vam može pomoći.

Važno je znati da se ljuta paprika ne smije uzimati ako pijete lijekove za snižavanje krvnog tlaka.

Osim spomenutih primjena, ljuta paprika se pokazala kao najbolje prirodno sredstvo za dobru cirkulaciju, ali zanimljivo, i za zaustavljanje krvarenja iz otvorenih rana. Odlična je za suzbijanje bolova, i za liječenje problema sa sinusima.

Ako imate problema sa sinusima

Naučite se inhalirati ljutom paprikom. Skuhajte vodu i dodajte 1 žličicu istucane ljute paprike. Nakon toga se nagnite nad posudu i pokrijte glavu ručnikom. Inhalirajte se par minuta, da paprika počne djelovati. Ako vas uhvati nagon za kihanje ne brinite, to znači da paprika već djeluje.

Ako vam ne treba paprika kao lijek, svakako se naučite kako da je koristite u kuhinji

Vrlo jednostavan način da dodate ljuti okus vašim jelima je da koristite ljutu papriku. Bez obzira dali iskoristili svježu, ili ukiseljenu ljutu papriku, ili pak gotove čili umake, osim na okusu vaša jela će dobiti i na ljekovitosti.

Iako je jako zdrava, ne pretjerujte sa ljutom paprikom

Iako je ljuta paprika jako zdrava namirnica, nemojte pretjerivati. Baš kao i u svemu drugom, i ovdje treba biti umjeren. Neka vaš dnevni unos ljute paprike bude od 1 do dvije žličice, a ukoliko jedete feferone, potrudite se umjereno uživati u ljutim zalogajima.

izvor: kakolijeciti.com

 

Ljekovita biljka - Ljuta paprika

• Koristi za liječenje probavnih smetnji, kolika, zatvora, kod boli i upala, kod lumbaga, artritisa i bolova u mišićima

Objavljeno: 08. nov 2013

Ljuta paprika, Capsicum fructescens Solanaceae, je porijeklom iz tropske Amerike. To je grm visine 70 centimetara krije dugačke tanke plodove koji se nazivaju feferoni. Nakon prvotne zelene boje, poprimaju jarkocrvenu.

Osim što je odličan dodatak hrani, ljuta papričica je i jako efikasan lijek.

Plodovi se beru od lipnja do rujna te se suše i koriste za pripremu tinktura, prašaka, kapsula, melema i masti. Karakteristični ljuti okus feferona daju spojevi nazvani kapsaicini.

Oni su bogati vitaminom C, a sadržavaju i saponine.

Biljka se koristi za liječenje probavnih smetnji, kolika, zatvora, kod boli i upala, kod lumbaga, artritisa i bolova u mišićima... Kapsaicin povoljno djeluje na cirkulaciju, a paprika se može koristiti kao prevencija za ispadanje kose.

Za liječenje probavnih smetnji koristi se tinktura, a za vanjsku upotrebu za liječenje bolova u mišićima i zglobovima, nadražaja kože i ozeblina koriste se kreme, melemi i masti.

Kod kronične upale grla uzima se vodica za usta. Ljuta paprika ne smije se konzumirati uporedo s lijekovima za snižavanje krvnog tlaka.

izvor: kakolijeciti.com

 

Ljuta paprika kao lijek protiv raka

• Ljuta paprika je već dugo vremena tema mnogih znanstvenih istraživanja, jer ima nekih pokazatelja da je ovo povrće mogući prirodni lijek protiv bolesti raka

Objavljeno: 31. jul 2015

Ova ljuta namirnica krije mnoge sastojke u sebi, koji su dobri za naše zdravlje.

Naučnici svakog dana otkrivaju nove, jako zanimljive činjenice u vezi ljute paprike. Evo jedne takve.

Pored toga što paprika obiluje mnogim zdravim tvarima, te je dobra dijetalna namirnica, pokazalo se da tvari iz ove biljke jako dobro djeluju u borbi protiv stanica raka.

Ljuta paprika jako je dobra za sve one koji žele da izgube suvišne kilograme, a novija istraživanja pokazuju da će ova biljka vjerojatno ponuditi i lijek kojim ćemo se moći oduprijeti napadu kancerogenih stanica u našem tijelu.

izvor: kakolijeciti.com