Pesticidi, zagađenost zraka i loše navike

cancer

Pesticidi, zagađenost zraka i loše navike

Velika Britanija: Loša ishrana, zagađenost zraka i pesticidi uzrokuju karcinome kod omladine

cancer

• Stručnjaci se slažu te upozoravaju kako su povećana zagađenost zraka, pesticidi kojima se tretira hrana, kao i loša ishrana neki od glavnih čimbenika nevjerovatnog povećanja broja djece oboljelih od karcinoma u posljednjih 16 godina

Objavljeno: 06. sep 2016

Brza hrana i nedostatak fizičke aktivnosti također imaju utjecaja na razvijanje karcinoma kod mladih osoba.

"Postoji snažna veza između načina života i značajnog povećanja broja dijagnostifikovanih karcinoma kod mlade populacije", rekao je Alasdair Philips, savjetnik u Centru za djecu oboljelu od raka Velike Britanije.

Dodao je kako se djeca sve manje bave fizičkim aktivnostima te kako jedu sve više brze hrane, koja sadrži mnoštvo kancerogenih supstanci.

"Ukoliko jedete velike količine brze hrane, kuhanog i pečenog mesa koje ostaje u vašim crijevima duže nego što bi trebalo zbog manjka fizičkih aktivnosti, nanijet će vam nepovratnu štetu i to je jedan od glavnih problema", dodao je Philips.

Dijagnostifikovanje karcinoma kod mladih ljudi povećalo se za 40 posto u posljednjih 16 godina, a povećanje je najprimjetnije kada je u pitanju karcinom debelog crijeva i štitne žlijezde.

Stručnjake je najviše iznenadila povećana pojava karcinoma debelog crijeva koja nikada ranije nije bila poznata kao bolest koja pogađa ovako mladu populaciju, piše Sky News.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošle sedmice izvještaj u kojem podcrtava pronađenu vezu između pretilosti i unosa viška šećera i navedenih karcinoma.

Blizu 4.000 djece i mladih razviju karcinom svake godine u Velikoj Britaniji i to je vodeći uzrok smrtnosti djece uzrasta od jedne do 14 godina.

izvor: klix.ba-160904087