Istine i zablude o magneziju

Istine i zablude o magneziju

MALO ZNAMO, AL' JE ZNANO: Istine i zablude o magneziju...

magnezij• Magnezij je za čovjeka životno važan mineral: potreban je za normalan rad srca, mišića i živaca, a sudjeluje i u aktivaciji više od 300 enzima koji osiguravaju nesmetan tok brojnih metaboličkih procesa

Objavljeno: 27. avg 2016

Magnezij spada u najviše upotrebljavane i istraživane minerale.

Iako se o njemu puno toga zna, i dalje se ispituju različite terapijske indikacije i potvrđuju nove mogućnosti primjene.

No, još postoji relativno velik broj zabluda koje se vežu uz magnezij i njegovo djelovanje.

Djelotvoran u otklanjanju grčeva u nogama

Grčevi u nogama su nehotične, lokalizirane i često vrlo bolne kontrakcije skeletnih mišića. Obično se javljaju noću i mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Magnezij je danas temelj za otklanjanje noćnih grčeva u nogama, jer su ispitivanja potvrdila njegov učinak, prije svega kod trudnica i starije populacije, a primjenjuje se u dozi od 300 do 600 mg dnevno.

Primjena magnezija smanjuje prenadraženost živčanog sustava i omogućuje normalan prenos živčanih impulsa do mišića.

Dodatan unos nužan tokom trudnoće

Različita ispitivanja pokazala su znatno smanjenje količine magnezija u organizmu za vrijeme trudnoće, čak do 30 posto u odnosu na žene koje nisu trudne.

Manjak magnezija u trudnoći ima između 46 do 48 posto trudnica. Ispitivanja na životinjama dokazala su njegov učinak na već spomenute grčeve u nogama, opstipaciju, preeklampsiju i eklampsiju te na porod.

Dokazano je da se s vremenom, ako se ne uzima redovno, postotak nedostatka magnezija u trudnica znatno povećava

Starijoj populaciji potrebne su veće doze

Osim već dobro poznate primjene magnezija protiv grčeve u nogama, postoji još nekoliko terapijskih mogućnosti njegove primjene kod starije populacije.

Prije svega u prevenciji nastanka pojedinih stanja koje povezujemo sa srčanožilnim sustavom. Magnezij bi trebali redovito primjenjivati i oboljeli od šećerne bolesti, i to zbog povećane eliminacije.

Njegov nedostatak pogoduje razvoju inzulinske rezistencije i smanjenom iskorištavanju glukoze u stanicama, što vodi smanjenju inzulinske osjetljivosti.

Magnezij djeluje preventivno i na nastanak osteoporoze.

Smanjuje stresne situacije

U životinjskim modelima dokazalo se da magnezij ima važnu ulogu u nastanku depresije i anksioznosti.

I klinička ispitivanja povezala su magnezij s patofiziologijom i liječenjem depresije, odnosno utvrdila nisku razinu magnezija u serumu oboljelih od depresije i pogoršanje simptoma depresije.

Slični rezultati dobiveni su i u ispitivanju osoba koje boluju od manije i bipolarnog poremećaja.

Unos hranom ili mineralnom vodom NE zadovoljava dnevne potrebe

Ako govorimo o hrani bogatoj magnezijem, prije svega treba istaknuti zeleno povrće, orašaste plodove i sjemenke.

No, problem nastaje u procesu prerade (mljevenje, prženje, kuhanje) tokom kojeg se gubi velika količina magnezija. S druge strane, uvriježeno je mišljenje kako je, s ciljem zadovoljenja dnevne potrebe, dostatno piti mineralnu vodu, posebice onu obogaćenu magnezijem.

Obična gazirana mineralna voda sadrži malu količinu magnezija. Ona obogaćena magnezijem sadrži ga više, no treba biti na oprezu s prečestom i preobilnom konzumacijom zbog relativno velike količine natrija u toj vodi, što može djelovati štetno na organizam.

Potreban je za pravilnu apsorpciju kalcija

Magnezij i kalcij imaju zajednički regulatorni sustav. No, međusobno su antagonisti u mnogim fiziološkim procesima, pa mogu direktno ili indirektno ometati apsorpciju jedan drugome u crijevima.

Danas je omjer unesenog kalcija i magnezija značajno na strani kalcija (unesenog putem hrane) te se naglašava nužnost dodatnog unosa magnezija. Većina stručnjaka preporučuje da omjer unesenog magnezija i kalcija bude jedan prema dva.

Jedna od teza je i da se kalcij u slučaju nedostatka magnezija dodatno taloži, pri čemu nastaju različiti kalcifikati u tijelu.

Ako uzimate suplemente kalcija, raste vaša potreba za magnezijem, a ako pritom nedostaje odgovarajuća količina magnezija, kalcij se neće pravilno apsorbirati niti metabolizirati te će uglavnom završiti pohranjen u mekim tkivima.

Magnezij je odgovoran za pretvorbu vitamina D u aktivni oblik koji dopušta apsorpciju kalcija i upravlja otpremom kalcija do čvrstih tkiva, gdje i pripada.

Važno je u kojem obliku se uzima

Različiti proizvodi koji sadrže magnezij međusobno se razlikuju prema obliku i dozi samog magnezija.

Važno je napomenuti da proizvođači moraju navesti količinu stvarnog, odnosno elementarnog magnezija, bez obzira na različite oblike, i na to treba obratiti posebnu pažnju.

Danas se najčešće koriste magnezij-oksid, kelatirani oblik magnezija s amino kiselinom, magnezij citrat itd.

Magnezijum treba uzimati redovno

Homeostazu magnezija prije svega reguliraju bubrezi, koji prosječno dnevno eliminiraju oko 120 mg magnezija.

Nedostatak magnezija vrlo je teško definirati jer se nalazi u kostima i tkivima, a većina testova obuhvaća samo serumsku analizu.

Jedan od osnovnih razloga nužnosti kontinuirane primjene magnezija je znatno niži unos putem hrane od onoga koji je potreban za normalno funkcioniranje organizma.

Tome pridonosi i činjenica da se magnezij eliminira iz organizma svakodnevno i u relativno velikim količinama.

Tokom života postoje stanja koja zahtijevaju povećan unos

Osim gore navedenih skupina kod kojih je preporučljiva redovita primjena magnezija, postoje određene vrste lijekova s kojima treba biti na oprezu ako se primjenjuju zajedno s magnezijem.

Tako primjena magnezija zajedno s bifosfonatima može smanjiti njihovu apsorpciju, zbog čega ih treba uzeti s dva sata razmaka. Magnezij može stvarati netopive komplekse s antibioticima, koji bi se trebali uzeti barem dva sata prije ili četiri do šest sati nakon magnezija.

Diuretici, poput fursemida, bumetanida i hidroklorotiazida, mogu prouzročiti povećan gubitak magnezija mokraćom, za razliku od amilorida i spironolaktona, koji smanjuju njegovu eliminaciju.

Hronična primjena (dulje od godinu dana) pojedinih inhibitora protonske pumpe (ezomeprazol, lanzoprazol) također može uzrokovati smanjenje količine magnezija.

Magnezijum ima veliku važnost za ljudski organizam

Osim što aktivno sudjeluje u aktivaciji više od 300 enzima koji osiguravaju nesmetan tijek brojnih metaboličkih procesa, magnezij je važan čimbenik velikog broja važnih funkcija u našem organizmu.

Sudjeluje u proizvodnji energije, djeluje kao aktivator enzima, djeluje na oslobađanje neurotransmitera, provođenje živčano-mišićnih impulsa, održavanje i stabilizaciju fiziologije stanične membrane, na tijek elektrolita kroz staničnu membranu, aktivni transport kalija i kalcija kroz staničnu membranu, itd. (vasezdravlje.com)

izvor: slobodna-bosna.ba-36620