Ilegalna supstanca kofein

Ilegalna supstanca kofein

Stručnjaci traže zabranu legalne supstance opasnije od heroina i kokaina

kofeinObjavljeno: 25. sep 2016

Američki stručnjaci i senatori su odlučili zabraniti smrtonosnu supstancu koja nije ni heroin ni kokain. U pitanju je čisti kofein u prahu, piše AOL.

Samo kašika ovog praha jednaka je 28 šoljica kafe i mala doza može izazvati predoziranje (koje uključuje ubrzane otkucaje, napade i smrt), smatra američki FDA (Food and Drug Administration).

Puder se prodaje u vrećicama preko interneta i nemoguće je odrediti sigurnu "dozu". Čak su se i američki senatori pobunili i žele ga zabraniti, posebno nakon dva slučaja smrtonosnog predoziranja iz 2014. godine.

Prvi slučaj je bio srednjoškolac Logan Stiner koji je želio vratiti energiju, a drugi dvadesetčetverogodišnji mladić koji je kofein miješao sa napicima. Nakon ovih slučajeva, FDA je samo preporučila da se prestane koristiti kofein u prahu zbog opasnosti, no senatori smatraju kako to nije dovoljno.

"Ovaj proizvod se ne može koristiti u sigurnim dozama i može lako ubiti više osoba ukoliko se koristi nepravilno. Kofein se dovodi u vezi i sa brojnim drugim slučajevima, prilikom korištenja energetskih pića". navodi se u pismu senatora.

Kofein dovodi do povišenog krvnog pritiska, što je rizični faktor za moždane i srčane udare, stoga se posebno preporučuje pažnja prilikom konzumiranja.

izvor: tuzlalive.ba