19.000 BH pasoša na reviziji i niko nije kriv

19.000 BH pasoša na reviziji i niko nije kriv

ISTIČE ROK ZA REVIZIJU DRŽAVLJANSTAVA BiH: Tražene dokumente dostavilo samo nekoliko desetaka građana

Sredoje Noviċ
Sredoje Noviċ

• Provjerom državljanstava obuhvaćena su sva lica koja su postala žitelji BiH naturalizacijom poslije 6. aprila 1992., a prije 1. januara 2006. godine, odnosno, oko 19.000 ljudi

Objavljeno: 18. avg 2016

Rok za dostavljanje dokumentacije u trećoj reviziji državljanstava BiH, datih strancima od 1992. do 2006. godine, ističe 8. oktobra, a tražene papire do sada je dostavilo svega nekoliko desetina građana od oko 19.000 koji podliježu reviziji.

Provjerom državljanstava obuhvaćena su sva lica koja su postala žitelji BiH naturalizacijom poslije 6. aprila 1992. godine, a prije 1. januara 2006. godine. To je oko 19.000 ljudi, među kojima su uglavnom Srbi iz Hrvatske, lica afroazijskog porijekla koja su državljanstvo stekla po osnovu učešća u ratu na strani Armije RBiH, ali i građani Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Onima koji do isteka roka ne dostave Ministarstvu civilnih poslova potrebnu dokumentaciju, državljanstvo će biti oduzeto.

Prethodno je u dva navrata, 2006. i 2008. godine, takav poziv raspisivala tadašnja Komisija za reviziju državljanstava, a od 2009. revizija državljanstava je u nadležnosti Ministarstva.

U prethodnim provjerama oduzeto je 1.200 državljanstava, a Komisija je tada uradila reviziju, prije svega za lica koja su bila bezbjednosno interesantna. Riječ je o državljanima afroazijskih i drugih zemalja koji su državljanstvo stekli po osnovu učešća u ratu.

Portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj kazala je za Glas Srpske da je taj treći opšti poziv, koji se odnosi na reviziju državljanstava BiH, objavljen 5. oktobra 2015. godine.

- Od dana objave opšteg poziva dokumentaciju je dostavilo nekoliko desetina lica, s tim da se ukupan broj svakodnevno povećava. Ističemo da oni za koje je ranije sproveden postupak revizije državljanstva nisu dužni ponovo da dostavljaju dokumentaciju traženu ovim opštim pozivom - kaže Rulj.

Kompletna dokumentacija koju je potrebno prikupiti nezvanično košta između 400 i 500 maraka, a Rulj nije mogla da precizira koliko je to tačno.

- Visina troškova zavisi od mjesta rođenja naturalizovanog lica. S obzirom na to da je potrebno dostaviti dokumentaciju iz BiH i iz mjesta rođenja, razlikuje se iznos administrativne takse. U pojedinim slučajevima potreban je i prevod dokumenata izdatih u inostranstvu, kao i nadovjera istih, što nužno povećava troškove - rekla je Rulj.

Rulj je pojasnila da će državljanstva BiH biti oduzimana ako bude utvrđeno da su stečena prevarom, lažnim informacijama ili prikrivanjem bilo koje relevantne činjenice.

- Državljanstvo će biti oduzeto i u slučaju nepostojanja stvarne veze između BiH i državljanina koji uobičajeno ne boravi u zemlji, kao i u još nekim slučajevima iz Zakona o državljanstvu BiH - objasnila je Rulj.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Milan Zjajić izjavio je ranije da se svega nekoliko stotina predmeta o reviziji državljanstva odnosi na Srbe izbjegle iz Hrvatske.

- Pod reviziju potpadaju samo lica kojima je određen jedinstveni matični broj BiH. Sva lica kojima je ranije dodijeljen i zadržan matični broj, što se odnosi i na Srbe iz Hrvatske, ne potpadaju pod reviziju - rekao je Zjajić.

izvor: slobodna-bosna.ba-36208