Prelazi li Turska na rusku stranu

Prelazi li Turska na rusku stranu

Turska sve dalje od NATO, a sve bliža Rusiji

Slom odnosa SAD i Turske: Amerikanci povukli nuklearno oružje, prelazi li Turska na rusku stranu?

Erdogan - Putin
Erdogan - Putin

Objavljeno: 19. avg 2016

SAD je počeo s povlačenjem nuklearnog oružja iz Turske, tvrdi portal EurActiv pozivajući se na dva neovisna izbora. Nuklearno će oružje iz nesigurne Turske SAD premjestiti u Rumunjsku. Epilog je to višemjesečnih loših odnosa Ankare i Washingtona, ali i nezavidne političke situacije u kojoj se Turska našla nakon neuspjelog vojnog puča.

Prema jednom izvoru transfer je prilično kompliciran u političkom i sigurnosnom smislu - "Nije lako premjestiti dvadesetak nuklearnih bombi" - u turskoj bazi Incirlik koja se nalazi nedaleko od sirijske granice još od vremena Hladnog rata.

U pitanju su i brojni sigurnosni razlozi. Naime, za vrijeme neuspjelog vojnog puča prošlog mjeseca u spomenutoj je bazi nestalo struje, a turske su vlasti zabranile američkim avionima da napuštaju bazu. Napokon, jedan od čelnih ljudi vojne baze Incirlik uhićen je pod sumnjom da je sudjelovao u puču.

Drugi izvor tvrdi da nakon puča Washington definitivno više nema pojverenja u Ankaru. Američko nuklearno oružje tako će od sada biti smješteno u Deveselu bazi u Rumunjskoj, a što će vjerojatno izazvati žestoku reakciju Rusije. Za vrijeme Hladnog rata ova je crnomorska zemlja bila dio istočnog bloka, ali Sovjetski Savez nikada u Rumunjskoj nije čuvao nuklearno naoružanje.

Rumunjske su vlasti, pak, odlučno odbacile spekulacije o tome kako je njihova baza postala dom za nuklearne bojne glave.

Turska sve dalje od NATO, a sve bliža Rusiji

Putin - Erdogan
Putin - Erdogan

Da odnosni Turske i NATO nisu dobri jučer je dao do znanja i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavasoglu. On se žestoko obrušio na NATO rekavši kako Savez ne pruža Ankari punu potporu.

U intervjuu za Sputnik, rekao je kako je Turska spremna uzeti u obzir čak i vojnu suradnju s Rusijom.

Cavusoglu je dodao kako je Turska nezadovoljna zbog nedostatka suradnje koji NATo iskazuje spram Ankare.

"Kad je Turska u pitanju, čini se kako NATO članice izbjegavaju pitanja kao što su razmjena tehnologija i zajedničke investicije. Turska namjerava razviti vlastitu obrambenu industriju i ojačati svoj obrambeni sustav" - kazao je.

"U tom smislu, ukoliko je Rusiji to zanimljivo, spremni smo razmotriti suradnju u tom sektoru" - prokomentirao je Cavusoglu mogućnost suradnje s Rusijom.

Angela Merkel - Recep Tayyip Erdoğan
Angela Merkel - Recep Tayyip Erdoğan

U intervjuu za agenciju Anadolu Cavusoglu je prije tjedan dana kazao kako će Turska i Rusija razmotriti uspostavljanje zajedničkog obrambenog, obavještajnog i diplomatskog mehanizma.

Možda je upravo naglo američko nepovjerenje naljutilo Tursku i okrenulo je prema Rusiji s kojom je imala zaoštrene odnose od obaranja ruskog pilota prošle godine. No, hladni odnosi su se otopili, a Turska i Rusija pokazuju sve više simpatija jedna prema drugoj. (Hina)

izvor: index.hr-913996

 

Američko nuklearno oružje ide iz Turske u bazu u Rumunjskoj

Objavljeno: 19. avg 2016 | Željko Trkanjec

Sjedinjene Američke Države su počele u Rumunjsku premještati nuklearno oružje koje je do sada bilo stacionirano u Turskoj, objavio je pouzdani portal EurActiv.com tvrdeći kako ima potvrda dva neovisna izbora za ovu informaciju.

Riječ je uistinu o izuzetno ozbiljnoj vijesti s dalekosežnim posljedicama ako se u konačnici potvrdi. Naime, kako prenosi EurActiv, rumunjska je vlada tu informaciju rezolutno odbacila. U pisanom odgovoru Ministarstva vanjskih poslova stoji: "Snažno opovrgavamo informaciju da je zemlja postala lokacija za američko nuklearno oružje". No, Sjevernoatlatnski savez je poslao diplomatski sročen odgovor: "Vezano uz vaše pitanje molimo vas pogledajte priopćenje sa summita NATO u Varšavi objavljeno 9. srpnja 2016. godine, paragraf 53: "Nuklearno odvraćanje NATO-a također se temelji, djelomično, na nuklearnom oružju SAD-a ranije raspoređenom u Europi i na kapacitetima i infrastrukturi koju osiguravaju zainteresirani saveznici. Ti će se saveznici pobrinuti da sve komponente NATO-vog odvraćanja ostanu sigurne, stabilne i učinkovite".

Sad bruji

No, u ovom se slučaju može pokloniti značajna razina povjerenja EurActivu koji prvo ima dobre veze u Bruxellesu pa je bez problema mogao doći do relevantnih informacija; kao drugo, u američkim se medijima od neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 15. srpnja gotovo dnevno piše i govori o sigurnosti nuklearnog oružja u toj zemlji. I to ne samo u masovnim medijima nego i u specijaliziranim obrambenim, iz pera brojnih vojnih stručnjaka i bivših zapovjednika. Naime, u jeku pokušaja svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti i predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je bio i prvi cilj pučista, došlo je do nestanka struje u vojnoj bazi Incirlik u kojoj se nalazi američko nuklearno oružje. Naime, zapovjednik te baze, iz koje polijeću američki i turski zrakoplovi u napade protiv terorista Islamske države u Siriji, našao se na strani pučista što je izazvalo ozbiljne sigurnosne probleme. Za prijašnjih pučeva nije bilo takvih problema: tada je naime vojska bila jedinstvena i rušila je političku vlast. Sada je pak vojska ostala podjeljena pa se s pravom postavlja pitanje: što da se zapovjednik Incirilika odlučio na neki očajnički potez.

Većinski AK

Odnosi Turske i SAD-a su već dulje vrijeme zategnuti, od odluke parlamenta, u kojem je većinu imala i sada vodeća stranka AK, da ne odobri invaziju na Irak sa svojeg ozemlja. Sigurnosna je situacija složena, obnovljeni su krvavi sukobi vlade i kurdskih pobunjenika. Ankara je, koliko god to odbacivala, obavještajno surađivala s teroristima Islamske države koji u Turskoj imaju ćelije.

Rumunjska je pak nova čvrsta točka sigurnosne strategije na Crnom moru, ondje je postavljen proturaketni sustav. Ako se ova informacija pokaže točnom izazvat će burnu reakciju Rusije koja će to smatrati prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

izvor: jutarnji.hr-4625120