Rusija je prijetnja za mir u Evropi

Rusija je prijetnja za mir u Evropi

Njemačka stvara zalihe "za svaki slučaj"

Putin - Merkel - Obama
Putin - Merkel - Obama

• Vlada bi trebala prihvatiti prvi plan civilne zaštite i donijeti strategiju civilne obrane, kako bi zemlja bila spremna u slučaju napada

Objavljeno: 21. avg 2016

Njemačka će donijeti plan civilne obrane, prvi nakon od kraja Hladnog rata, kojim će pozvati stanovništvo da stvori zalihe hrane i vode za nekoliko dana, piše u nedjelju dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Plan bi trebala u srijedu prihvatiti njemačka Vlada, navodi list FAZ.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je da će Vijeće ministara donijeti "strategiju civilne obrane", ali nije otkrio pojedinosti.

Dokument, u kojem piše da je "napad na njemački teritorij koji bi zahtijevao primjenu konvencionalne obrane malo vjerojatan", no poziva na to da zemlja "bude u dovoljnoj mjeri spremna za moguću konkretnu prijetnju", piše list, kako prenosi Hina.

Bijela knjiga: Rusija je prijetnja

U "Bijeloj knjizi" Ministarstva obrane objavljenoj u srpnju, Njemačka kao potencijalnu prijetnju navodi Rusiju, "koja otvoreno dovodi u pitanje mir u Europi", jer je 2014. godine od Ukrajine anektirala Krim.

"Stanovništvo treba pozvati da stvori zalihe hrane za deset dana" - navodi se u planu civilne obrane na 69 stranica, te zalihe vode za pet dana, i to po dvije litre vode po osobi i danu.

Njemačka, koja je dugo vremena bila osjetljiva na vojna pitanja, sredinom srpnja donijela je nove smjernice kojima bi trebala preuzeti važniju vojnu ulogu na međunarodnoj sceni.

Njemačka vojska povećat će broj svojih vojno sposobnih ljudi prvi put od 1990. godine te više uložiti u obranu, pošto je više od četvrt stoljeća, od završetka Hladnog rata, rezala troškove za obranu.

izvor: balkans.aljazeera.net