Njemačka puna turskih špijuna

Njemačka puna turskih špijuna

turska

• Aktivnosti turske tajne službe MIT su u Njemačkoj izgleda dosta veće nego što je bilo poznato, piše list "Welt am Sonntag". Njemački parlamentarni zastupnici traže provjeru tih navoda

Objavljeno: 22. avg 2016 | Rahel Klein (Welt, Welt am Sonntag)

U svom izvještaju "Welt am Sonntag", nedjeljno izdanje lista "Die Welt", citira jednog političara koji se bavi sigurnosnim pitanjima, a koji nije želio biti imenovan, da turska obavještajna služba MIT u Zapadnoj Europi raspolaže s oko 800 časnika koji najvećim dijelom djeluju u Njemačkoj. Usto je ta služba, kako se navodi, regrutirala oko 6.000 informanata. Time turska tajna služba ima jedinstvenu gustu nadzornu mrežu, piše taj list.

Tako na jednog MIT agenta ili informanta dolazi 500 građana u Njemačkoj s turskim podrijetlom, dodaje Welt am Sonntag ističući da čak ni zloglasnoj DDR-ovoj tajnoj policiji - Stasi - nije polazilo za rukom da u zapadnoj Njemačkoj angažira vojsku agenata sličnih razmjera.

Špijuniranje neprijatelja AKP

Putin - Erdogan
Putin - Erdogan

List piše da su špijunske akcije usmjerene uglavnom protiv Kurda, Alevita i pristaša pokreta Fethullaha Gülena, a svi oni su javni glavni neprijatelji AKP, stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Oni su u fokusu interesa MIT, navodi Welt am Sonntag.

Stručnjak za tajne službe Erich Schmidt-Eenbom je u svezi s tim navodima izjavio da si Njemačka ne smije dopustiti takve špijunske akcije od jedne NATO članice. Jer, u slučaju aktivnosti MIT se već "odavno ne radi više o standardnom obavještajnom razjašnjenju, već o obavještajnoj represiji".

Prema navodima Schmidt-Eenboma, turska tajna služba brojnim časnicima dodjeljuje lažne identitete i prividno ih raspodjeljuje da rade, primjerice, u turističkim agencijama, turskim bankama ili poduzećima. Kako mnogi Turci smatraju da je čast raditi za tajnu službu, a usto ne koštaju puno novca, njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka jedva da i dozna za to, kaže taj stručnjak.

Navodno u Njemačkoj djeluje oko 6.000 informanata koje, kako pišu mediji, nije teško vrbovati među građanima turskog podrijetla

Nevjerojatne tajne aktivnosti

Zbog navoda o tolikom broju turskih agenata, odnosno informanata u Njemačkoj, Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga će se tu temu staviti na dnevni red odmah po završetku ljetne stanke parlamenta, poručio je zastupnik Zelenih u Bundestagu Hans-Christian Ströbele. On je kazao da se radi o "nevjerojatnim tajnim aktivnostima" MIT te da Služba za zaštitu ustavnog poretka, njemačka obavještajna služba BND i policija pod hitno moraju provjeriti svoju suradnju s Turskom.

izvor: dw.com-19490788