Kako su mudžahedini povučeni iz BiH

Kako su mudžahedini povučeni iz BiH

Britanci zbog mudžahedina Bošnjacima prijetili obustavom pomoći

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Objavljeno: 22. avg 2016 | Dejan Šajinović

Britanska vlada zaprijetila je bošnjačkoj strani da neće učestvovati u poslijeratnoj obnovi BiH ako mudžahedini ne budu povučeni, stoji u nedavno deklasifikovanim dokumentima američkog Stejt departmenta.

Naime, kako je istaknuto u dokumentu od 1. novembra 1995. godine, predstavnik britanske ambasade u Vašingtonu prenio je poruku svoje vlade da američka delegacija na dejtonskim pregovorima podrži Britance u upozorenju Bošnjacima da mudžahedini moraju da budu povučeni u kasarne, jer u suprotnom "Britanija neće gledati blagonaklono na učešće u poslijeratnoj obnovi BiH".

Istaknuto je da su, nakon što su britanske snage ubile bosanskog vojnika, britanski vojnici i britanski humanitarni radnici pod stalnim nadzorom mudžahedina. Zbog toga je, ističe se, donesena mjera restrikcije kretanja britanskih državljana u BiH. Britanija je slučaj iznijela Ejupu Graniću, a britanska delegacija u Dejtonu dobila je instrukciju da o tome upozna Izetbegovića, navedeno je u dokumentu.

"Praćenje i zastrašivanje britanskih državljana u BiH je neprihvatljivo. Mudžahedini moraju odmah biti povučeni u kasarne. Ako mudžahedini ne budu povučeni, Britanija će razmotriti povlačenje svojih humanitarnih radnika, što će biti loše po BiH. Ako mudžahedini ne budu povučeni, Britanija neće gledati blagonaklono na zahtjeve da doprinosi obnovi BiH", istaknuto je.

U narednom dokumentu, na kojem nema datuma, istaknute su teze koje američka strana treba prenijeti Izetbegoviću, među kojima su i one o mudžahedinima.

"Kontinuirano prisustvo takozvanih mudžahedina u vašoj zemlji nas brine. Bilo bi nam jako teško kongresu i američkoj javnosti opravdati razmještanje američkih trupa u BiH u takvim okolnostima. Znamo da se preuveličava broj tih jedinica, ali moramo biti sasvim jasni: i jedan mudžahedin je previše", istaknuto je.

U dokumentu je Izetbegoviću napomenuto da će Ričard Holbruk i njegov tim biti stalno na raspolaganju Izetbegoviću i njegovoj delegaciji kada su u pitanju te teme.

Abu Meali i Alija Izetbegović
Abu Meali i Alija Izetbegović

Navedeno je da je normalno da se SAD i Izetbegovićev tim ne slažu u svemu, ali da razlike treba pokušati riješiti zajedno i u povjerenju.

"Vi imate prijatelje u medijima, i to je u redu, ali bismo željeli da vi i vaša delegacija pregovore ne vodite putem medija. Jer ako počnete svoje argumente objašnjavati kroz medije, čitav mirovni proces bi se brzo mogao raspasti", navedeno je u dokumentu upozorenje Izetbegoviću.

Na sajtu Stejt departmenta je u četvrtak i petak objavljena nova serija dokumenata o BiH i regionu tokom i neposredno poslije rata.

Osim toga, iz biblioteke Bila Klintona smo obaviješteni da je stigla dozvola za deklasifikaciju čitavog niza dokumenata iz 1995. godine, a koji će biti digitalizovani i postavljeni na sajt biblioteke tokom naredne godine.

"Dokumenti su u proceduri čekanja na digitalizaciju. S obzirom na to da na digitalizaciju čeka i druga obimna dokumentacija, procjenjujemo da će dokumenti o BiH biti postavljeni na sajt tokom 2017, a o datumu ćemo vas obavijestiti kada budu na sajtu", rekla nam je Virdžinija Batler, arhivar u Klintonovoj biblioteci.

izvor: nezavisne.com-383917