Zagrebački gospodar balkanske socijaldemokratije

Zagrebački gospodar balkanske socijaldemokratije

Ko to tamo peva? Šurovanje hrvatske građanske opcije sa hrvatskom uličnom demokracijom

MILANOVIĆ O SRBIMA: "Žele biti gospodari Balkana, a zapravo su šaka jada"

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Objavljeno: 24. avg 2016

Jutarnji list je u posjedu snimke sastanka Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja o primjeni srbijanskih zakona o univerzalnoj jurisdikciji i napetosti koja je između dviju država zbog toga nastala. Predsjednik SDP u utorak je, na razgovor iza zatvorenih vrata, pozvao predstavnike Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruge specijalne policije.

Šef SDP, koji u mandatu vlastite Vlade nije imao dobre odnose s dijelom braniteljske populacije, u ovoj kampanji, čini se, želi s njima uspostaviti što bolju komunikaciju kako bi možda osvojio koji glas više.

Snimka susreta, koji se održao u središnjici SDP, traje nešto više od sat vremena, a nakon što smo je preslušali očito je da se bivši premijer Milanović izuzetno trudio da izgladi odnose s braniteljima.

Milanović je izjavio da Bosna i Hercegovina nije država, a trenutno stanje nazvao je pogrdnim imenima. I ne samo to. Milanović je otišao i korak dalje, pa je kazao da u slučaju otcjepljenja Republike Srpske, "Hrvate neće ostaviti Bošnjacima".

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Milanović je nacionalist i to njegove izjave pred demobilisanim borcima potvrđuju. Kao takav u tom trenutku na najgori način se odnosi prema Bosni i Hercegovini kao suverenoj državi i pokazuje jasne imperijalne ambicije da bi on rado upravljao Bosnom i Hercegovinom. Jednom riječu, rekli bismo za Milanovića da je Tuđman u malom izdanju. Jasno je da bi Milanović u svakoj ozbiljnoj zemlji bio proglašen nepoželjnom osobom - kaže Enver Kakaz za RSE.

No, neki od sudionika bili su nezadovoljni jer im se nije ispričao za događaje iz prošlosti. Razgovor je bio dinamičan, intenzivan. Nekima na tom sastanku njegov stil, pa i stavovi činili su se previše, kako su ih poslije opisali, huškačkima.

Predsjednik SDP Milanović otvoreno je i opušteno govorio o odnosima sa Srbijom, iznio je stavove o ulasku Bosne i Hercegovine u EU, izjasnio se o blokadi pregovora Srbije te najavio da bi kao predsjednik Vlade sa Srbijom pokušao potpisati bilateralni sporazum. U tom razgovoru nije se puno osvrtao na HDZ, iako je nekoliko puta naglasio da na njega nemaju nikakav utjecaj izvana, ni Angela Merkel, ni europski pučani.

U nastavku razgovora Milanović nije birao riječi o istočnim susjedima, u jednom ih je trenutku nazvao "šakom jada", a braniteljima je sugerirao da se ne ponižavaju i ne traže razgovor s Vučićem.

izvor: jutarnji.hr-4640345

 

Milanović o tajnom videozapisu: Skužili smo da nas snimaju

Političari trebaju izbjegavati huškačku retoriku sa Srbijom

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Zagrebački gospodar balkanske socijaldemokratije

Objavljeno: 24. avg 2016

Objava audiozapisa jučerašnjeg razgovora bivšeg premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruge specijalne policije, na kojem predsjednik SDP-a obećava da će dolaskom na vlast, ustreba li, blokirati ulazak Srbije u EU i progoniti Srbe koji su osumnjičeni za zločine na Kosovu nije iznenadila vođu Narodne koalicije, dok je priopćenje tzv. šatoraša razljutilo SDP-ovog Franka Vidovića, potencijalnog ministra branitelja koji je organizirao taj susret

Objavu snimke na portalu Jutarnjeg lista, na kojoj se čuje kako Milanović bivšim šatorašima Josipu Klemmu i Dražimiru Jukiću govori i da je BiH 'zemlja bez reda i poretka', te bi ih on preko reda ugurao u EU, komentirao je večeras i sam šef SDP-a. Gostujući u Dnevniku Nove TV, Milanović je izjavio da su sudionici tog sastanka 'skužili' da ih snimaju.

'Mi smo to skužili, ali smo šutjeli i smijali se. To govori o karakteru nekih ljudi, ne svih', rekao je Milanović, dodajući da će se i dalje sastajati sa predstavnicima braniteljskih udruga.

'Ovi dečki su došli kod nas u SDP. Jako dobro smo se razumjeli. Oni jako dobro znaju što mi zamjeraju. Žalili su se neki da su protiv njih podnesene prekršajne prijave zbog onog kod Markove crkve, ali ja nisam sudac, prekršili su zakon', ustvrdio je Milanović.

Franko Vidović poručio je pak na Facebooku da je sastanak organizirao u dobroj vjeri, a 'što se tiče SDP-a, sastanak se mogao održati i pred novinarima ili se moglo reći da će se sastanak snimati i nikakvih problema ne bi bilo'. Ogorčen je, međutim, 'unaprijed pripremljenim priopćenjem' koje su pripadnici Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge Specijalne policije podijelili medijima, prenosi tportal.

izvor: iskorak.ba