Han Pijesak kost u grlu Dodiku i Čoviću

Han Pijesak kost u grlu Dodiku i Čoviću

Edina Latif
Edina Latif

Objavljeno: 26. avg 2016 | Edina Latif

Drugostepenom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH kojom se manjem bh. entitetu nalaže da vojnu imovinu u Han Pijesku uknjiži na državu Bosnu i Hercegovinu deblokiran je put za dobijanje MAP.

Presuda je historijska, ma koliko se na prvi pogled činilo da je tek jedna u nizu. No, treba imati na umu da su ovu presudu čekali i u NATO Savezu - tako da izbjegavanje njene implementacije neće biti baš tako lako.

Njome se definitivno stavila tačka na silne blokade koje su vlasti manjeg bh. entiteta činile u kontinuitetu, a sve u cilju unutrašnjeg slabljenja države, kroz otimačinu njene imovine i prisvajanje na entitete - te zaustavljanje države BiH na putu ka NATO.

Nisu sada uznemireni samo Milorad Dodik i Vlada RS ovom presudom. Dobrano je uzdrman i Dragan Čović, iako je uspio u Mehanizam koordinacije ugraditi i kantone i dati im državni značaj - što će se itekako vidjeti kada krene donošenje odluka vezanih za evropski put BiH.

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Mislio je Čović, baš kao i Dodik, da je davanjem na težini kantonima, odnosno provođenjem referenduma u RS put ka disoluciji države Bosne i Hercegovine već utaban i da nema prepreka. Ipak, malo ih je "iznenadila na spavanju" presuda o Han Pijesku.

Valja je sada i progutati, pa svariti.

Čović je odmah pisao (što je direktna posljedica presude o imovini u Han Pijesku) visokom predstavniku Valentinu Inzku o "ugroženosti Hrvata".

Šta je ustvari pravno-formalno posmatrano ova presuda poremetila u "paklenom planu" ovog dvojca koji datira još od Prudskog sporazuma koji je Miloševićev projekat.

Početak je to štemanja temelja dogovorene "države" iz vremena sastanka Milošević-Tuđman u Karađorđevu, Karadžić-Boban u Gracu i na koncu Čović-Dodik u Karađorđevu.

Otuda i Čovićev SOS upućen Inzku da se "hrvatsko pitanje može riješiti i bez teritorijalnog preustroja. Za to je dovoljno kroz ustavne i promjene izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Vašingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava FBiH".

Čović se vraća na 1994. godinu. Baš kao što se Dodik referendumom o Danu RS vraća na 1992. godinu. I ne zastavlja se na tome, već počinje pripremati teren pričom da to više nije Dan RS već "dan državnosti RS".

Zajedno njihov povratak u prošlost rezultira upravo dogovorenom državom, u kojoj svoj kontinuitet imaju tzv. Herceg-Bosna i entitet Republika Srpska.

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević
Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nastala je 18. novembra 1991. godine, a 28. avgusta prerasla je u "upravnu jedinicu Hrvatska Republika Herceg-Bosna u sklopu Republike Bosne i Hercegovine".

Ta Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je uz Republiku Hrvatsku supotpisnica Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine.

Ovim je sporazumom stvorena Federacija BiH kao zajednica hrvatskog i bošnjačkog naroda, a činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava FBiH 30. marta 1994. godine.

Ukinuta je tek 14. avgusta 1996. godine kada su sve ovlasti "Vlade Herceg-Bosne" prenesene na Vladu FBiH.

Čović je upravo u svom pismu Inzku zatražio vraćanje na tekst izvornog Ustava FBiH iz 1994. godine kojim je tzv. Herceg-Bosna egzistirala sa svojom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlasti. U slobodnom prijevodu - treći entitet.

Eto i odgovora zašto je Čović zdušno prije tri dana podržao referendum u RS uz opasku da "ne vidi zašto bi PIC trebalo da se organizuje oko toga da li će neka opština, kanton ili entitet imati svoj dan i obilježavati ga iako odluke Ustavnog suda BiH treba poštovati". (Digresija - ako ih već treba poštovati zašto Čović i svi hrvatski političari u BiH uporno koriste neustavni termin županija).

Žali se Čović visokom predstavniku da su Hrvati dvije decenije "sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Dejtonskim, a prethodno i Vašingtonskim sporazumom".

Kao primjere lišavanja Hrvata zagarantovanih prava, naveo je "izborne procedure, prema kojima Bošnjaci mogu da utiču na izbor hrvatskog člana Predsjedništva i Hrvata u institucijama FBiH, dok Hrvati nikako ne mogu da utiču na izbor bošnjačkog člana Predsjedništva niti Bošnjaka u institucijama FBiH.

Ukoliko Hrvati i uspiju imati svoje legitimne predstavnike u Vladi FBiH, kao što je to trenutno slučaj, postojeća pravila i odnos snaga u Vladi tog entiteta stavlja ih u inferioran položaj, jer Vlada FBiH može donositi sve odluke bez njihovih glasova, dok, s druge strane, niti jedna njihova odluka ne može biti usvojena bez pristanka bošnjačkih ministara u Vladi FBiH - ističe Čović i uvjerava da hrvatska politika u BiH nema za cilj nikakav vid separacije, već uspostavljanje jednakosti tri konstitutivna naroda.

Separacija nije zahtjev da se vrati tzv. HRHB u funkciju, već je to jednakopravnost. Zanimljivo pojašnjenje lidera HNS i HDZ BiH. Dobija li se vraćanjem na 1994. godinu jednakopravnost ili treći entitet?

Upozorava Čović i da se " zlouporabom institucionalnih promjena na način koji izravno šteti egzistencijalnim interesima Hrvata, od nepravedne raspodjele prihoda od neizravnih poreza, preko prostornog planiranja i neravnopravnosti na razini Javnog RTV sustava, pa do uspostave neustavnih ministarstva u Vladi Federacije BiH i općenito uzurpiranja županijskih nadležnosti u korist entitetske razine vlasti na kojoj bošnjački politički predstavnici mogu suvereno i samostalno odlučivati i vladati".

Nije spomenuo Čović u svom pismu da porezni inspektori u protekle dvije decenije nisu češljali prostore gdje su Hrvati većina te da su poreze plaćali minimalno ili gotovo nikako, a sada bi dio kolača?

Nije Čović spomenuo da je sa koalicionim partnerima razgovarao i oko "Javnog RTV sustava" gdje su podijeljene pozicije. Naravno, pri tome nije se sjetio napisati da u kantonima gdje su većinski stanovnici Hrvati minimalna naplata RTV takse, te da se na recimo Dnevniku 2 centralnoj informativno-političkoj emisiji FTV više upotrebljava hrvatski jezik nego recimo na HRT? Ili da manifestacija od značaja za odbranu BiH "Odbrana Igmana" niti jednom riječju nije spomenuta na FTV, ali smo zato 15 minuta gledali obilježavanje Oluje u susjednoj državi.

Šta će sada biti sa referendumom u RS nakon presude o imovini u Han Pijesku? Očigledno će biti više "emotivan žal" negoli opasna politička prijetnja po opstojnost države BiH.

Referendum u RS i Čoviću itekako ide na ruku, ili je išao do Han Pijeska.

Dogovorom iz Karađorđeva od prije nekoliko godina i Dodik i Čović, pretočene kroz deklaracije Sabora SNSD i HNS iz 2015. godine, planirali su "državu RS" i tzv. HRHB, a Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, namijenili nekih 24 posto teritorije.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Bošnjački političari šute, što i nije neko iznenađenje. I na presudu nema reakcija, iako je historijska. Nema ni na "jade mladog Čovića" Inzku.

Kad se već vraćamo u prošlost, onda neka Bošnjaci zatraže vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine iz 1991. godine. Prije nastanka paradržava "RS i HZHB". Tada su svi bili jednakopravni i niko nije bio ugrožen.

izvor: nap.ba-148