Bošnjake će braniti 100 miliona Turaka

Recep Tayyip Erdoğan Sultan
Recep Tayyip Erdoğan Sultan

Erdogan: Ko dirne Bošnjake imaće protiv sebe sto miliona Turaka

Objavljeno: 12. jul 2014

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi svako ko bi na bilo koji način "dirao" Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka. On je poručio da se zbog toga ne treba čuditi "kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak i podrška suverenitetu BiH":

Kunem se Allahom ko dirne Bošnjake imat će protiv sebe sto miliona Turaka! Turska i turski narod su veliki dužnici Bošnjacima i BiH - Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali Austorugarskoj bez ikakve zaštite. To sebi nikad nismo i nećemo moć halalit. Onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake - i opet smo na tom ispitu pali nismo uspjeli da ih zaštitimo. Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnajke imao bi protiv sebe sto miliona Turaka! Zato se nemojte čudit kad Turski ratni brod uplovi u Neum - to je naš znak i podrška suverenitetu BiH.

Zahid Gul, turski novinar blizak Erdoganu, ne vidi ništa sporno u izjavi turskog premijera:

Danas od nekih političara u BiH slušamo kako bi željeli otcijepiti dio BiH, mislim na Republiku Srpsku, to znači opet će biti pokolj nad muslimanima, što, naravno, Turska i Erdogan nikada neće dopustiti - istakao je Gul.

Gul napominje da Erdogan ozbiljno misli kada to govori i da to nisu samo riječi u predizbornoj kampanji.

On je dodao da je turski narod "izuzetno vezan uz Bošnjake":

Vidite, jedan mali dio Turaka spreman je pomoći unesrećenima u Siriji, ali vjerujte mi, cijela je Turska spremna braniti Bošnjake u BiH - rekao je Gul.

Gul dodaje da je više od pet miliona Bošnjaka koji žive u Turskoj na izuzetno važnim pozicijama.

Predsjednik Erdogan se ne sjeća da je to izjavio

Vladimir Putin - Recep Tayyip Erdoğan

Objavljeno: 14. jul 2014 | S. Popadić, I. Kranjčević

Turski ambasador u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj izjavio je za "Blic" da je ta izjava izmišljena i da turski premijer Redžep Tajip Erdogan nije izjavio, kako su to tvrdili pojedini mediji, da bi svako ko dirne Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka.

izvor: blic.rs

Na pitanje da li je slanje brodova u Neum prijeteća poruka, Gul je rekao da on tu ne vidi nikakvu prijetnju:

To nije nikakva prijetnja. Dolazak brodova odavno je dogovoren između turske i vlasti u BiH. Ne znam zašto od toga prave nekakvu ratnu atmosferu - rekao je Gul.

Oštre reakcije srpskih političara u BiH

Bojko Borisov, Vladimir Putin, Redžep Taib Erdogan i Aleksandar Vučić
Bojko Borisov, Vladimir Putin, Redžep Taib Erdogan i Aleksandar Vučić

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je izjava Erdogana do sada "najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a žive u BiH":

Nazivajući sve koji vjekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamjernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH - saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.

On je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj, zbog, kako je istakao, kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih zvaničnika:

Svojom izjavom Erdogan je skinuo sve dosadašnje maske i rukavice i otvoreno se svrstao na stranu jednog naroda u BiH, Bošnjaka, a to znači protiv postojeće BiH, kao zajednice tri konstitutivna naroda - navodi se u saopštenju.

Radmanović je naglasio da Erdoganova izjava ima još veću težinu, s obzirom na to da je Turska članica Savjeta za primenu mira u BiH:

Kada pročitamo ovakve izjave jednog od najviših zvaničnika Turske ne možemo da se ne zapitamo: Je li to ta Turska koja pretenduje na punopravno članstvo u EU - zapitao je srpski član Predsjedništva BiH.

Erdogan je takođe izjavio da će turski brodovi uploviti u Neum, jer je to podrška suverenitetu BiH. Prethodno vlasti BiH nisu dale dozvolu za to, jer su se uplovaljavanju turskih brodova u neumski zaliv usprotivile vlasti i stanovništvo Neuma.

Radmanović, međutim, smatra da demonstracija sile i verbalna pretnja ratnim brodovima koja proizilazi iz Erdoganove izjave "nisu nikakva zaštita suvereniteta BiH, već najdirektnija prijetnja njenom postojanju u sadašnjem obliku".

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da Erdoganova izjava predstavlja "prijetnju", miješanje Turske u unutrašnje stvari BiH, kao i "ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije i agresivnije prema drugima u BiH":

Naravno da Bošnjaci mogu da gledaju Tursku kako hoće. što se nas tiče, mislimo da je Turska značajan remetilački faktor u BiH upravo zato što se selektivno ponaša i što koristi svoj ogroman ekonomski i politički potencijal da bi bila isključivo na jednoj strani, a Erdoganova izjava to najbolje pokazuje - kazao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Dodik je ocijenio da je osnovna Erdoganova poruka da "Turska hoće BiH", upozorivši da svi koji se u RS bave javnim poslom treba da dobro razmisle o tome šta je Erdogan poručio.

Dodik se glupira
Dodik se glupira

Erdogan je poručio da ne samo da niko ne smije da dira Bošnjake, nego da on bira i da on odlučuje šta je diranje Bošnjaka, on odlučuje o tome na koji način će se angažovati, istakao je predsjednik RS.

Dodik smatra da je Erdoganova poruka poslata Republici Srpskoj i tako je treba razumjeti, pojašnjavajući da Bošnjake "niko i ne dira", a da turski premijer "prijeti" da se niko ne smije suprotstaviti političkom ekspanzionizmu Bošnjaka u vezi sa njihovim aspiracijama za BiH.

Ja to shvatam kao prijetnju, ali ne shvatam da bi zbog toga neko morao da se bavi ili bori na politički način. Republika Srpska je trajna u BiH i izjave o diranju i nediranju uticaće samo na verbalnom nivou - zajključio je on.

izvor: vijesti.me-226568