U Srebrenici uhapšen Sreten Petrović

U Srebrenici uhapšen Sreten Petrović

U Srebrenici uhapšen Sreten Petrović - Orićeve prijetnje prenosio svjedocima (VIDEO)

Sreten Petrović
Sreten Petrović

Objavljeno: 26. avg 2016

Po nalogu Tužilaštva BiH, Sipa je u Srebrenici uhapsila Sretena Petrovića, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića. Petrović, ratni komandant bataljona Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, prema dostupnim informacijama, svjedocima je, uz predočavanje njihovih izjava iz istrage, "sugerisao" da mijenjaju iskaze i da umjesto protiv Orića, svjedoče u njegovu korist.

Sreten Petrović i Naser Orić u ratu su bili ljuti protivnici. Poslije rata biznismeni. U ratu, muslimanska vojska pod komandom Orića, ubijala je srpske žene, djecu, starce, zarobljenike - njih više od 3.200. Petrović je, prema kazivanju saboraca, srpsku nejač iskreno branio. I preživio pakao srpskog vojnika Podrinja.

Ipak, biznis i novac su ih, šapuću Podrinjci, izmirili. U Petrovićevim rukama, našle su se izjave svjedoka, date tokom istražnog postupka. Pojedini, čak i očevici Orićevih zločina - ozbiljno su teretili optuženog Podrinjskog zločinca. Isti su u sudnici mijenjali iskaze, naprasno zaboravljali ono što su vidjeli ili čuli ili odustajali od svjedočenja.

A takvih je najmanje pet. Najmanje dva su potvrdila su da im je nezvan gost bio je upravo Petrović koji je prenosio Orićeve prijeteće pozdrave i sa prvobitnim iskazima u rukama sugerisao da iste promijene i "da paze šta pričaju u sudnici". MUP Srpske, vodio je istragu o ometanju rada pravosuđa, i izvještaj dostavio Tužilaštvu BiH. Petrović je tada, međutim, svoj bijes iskaljivao na našoj medijskoj kući.

"Šta je vama? Ko vas je to navratio? Jeste vi normalni? Bavite se nečim drugim, nemojte tim stvarima" - prijetio je telefonom Petrović.

Published on Aug 26, 2016
Po nalogu Tužilaštva BiH, Sipa je u Srebrenici uhapsila Sretena Petrovića, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv bivšeg komadantna muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića

Da li će istu retoriku, ponoviti i istražiocima SIPE? U sjedište je prebačen poslijepodne, a rok za saslušanje je 24 časa. Nakon toga bh.Tužilaštvo trebalo bi da odluči o eventualnom pritvoru.

Da li je Petrović jedini Srbin koji je se bavio Orićevim svjedocima? Prema našim saznanjima, nije. Baš kao što se u jednini ne može govoriti ni o pritiscima na postupajućeg tužioca u predmetu, Miroslava Јanjića.

Disciplinski postupak protiv njega nedavno je pokrenut - za Riplija. Na teret mu se stavlja, kako nam je u VSTS-u potvrđeno, "nemar u obavljanju službenih dužnosti", ali u predmetu protiv Gligora Begovića. Ništa neobično da Begović nije pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora prije sedam mjeseci.

Јanjić je optužnicu napisao samo koji mjesec nakon što je preuzeo predmet. Njegov prethodnik predmet je u ladicama držao punih sedam godina, ali zbog "nemara" on nije odgovarao. Kao što nisu ni brojni drugi. Protiv Јanjića je, na početku suđenja Oriću, i inspektorica SIPE Dženana Omerhodžić zajedno sa Ninom Kisić i još troje saučesnika, pisala lažnu krivičnu prijavu za navodno uzimanje mita. Obje su kasnije priznale svoje djelo i sada im se zbog toga sudi.

"Stalni pritisci na svjedoke, ali i na postupajućeg tužioca očigledno su obrazac po kojem se po svaku cijenu želi obesmisliti cijeli slučaj i na kraju omogućiti Oriću da iz suda BiH izađe kao slobodan čovjek", istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanja ratnih zločina.

Naser Orić sa obožavaocima
Naser Orić sa obožavaocima

Kako je izvještaj o saslušanju svjedoka stigao u Petrovićeve ruke, Orićevog advokata Lejlu Čović nismo imali priliku da pitamo. Njena prethodnica Vasvija Vidović ranije nam je iskreno saopštila vlastito iskustvo.

"Situacija u pravosuđu je po meni strašna. Podemetanja su takva da ja u svojoj karijeri, a godinama već radim, ovo još nisam vidjela" - kaže Vidovićeva.

Јanjiću, kako saznajemo, osim inspektora SIPE, disciplinske postupke i prijave, nažalost "podmeđu" upravo kolege iz BH. pravosuđa kao i nekolicina advokata, od kojih su neki i iz Republike Srpske.

izvor: lat.rtrs.tv-217861

 

Ubijen Goran Petrović iz Bratunca

Ubijenom Bratunčaninu uža specijalnost bila preprodaja eksploziva i oružja

Crvene beretke
Crvene beretke

Objavljeno: 30. sep 2008 | Nebojša Tomašević

Goran Petrović (33), koji je ubijen u subotu oko 23 časa u automobilu "golf 5" ispred porodične kuće u Bratuncu, svojevremeno je bio blizak saradnik Državne bezbjednosti Srbije - saznaje "Glas Srpske" od izvora bliskog istrazi.

Prema informacijama iz policije, on ima "podebeo dosije", a uža specijalnost mu je bila nabavka i preprodaja eksploziva i oružja.

Kako saznaje "Glas Srpske", u svojoj burnoj karijeri Petrović je prošao vojnu obuku "Crvenih beretki", a kao plaćenik sa 21 godinom učestvovao je u ratu u Zairu u Africi i borio se na strani tamošnje "vojne hunte".

Njegovo ubistvo, tvrdi naš izvor, strogo je naručeno i to zbog privatizacije autobuske stanice u Bratuncu - čiji je stvarni vlasnik neko iz kriminalnog miljea Srbije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je potvrđeno da je Petrović imao veze sa "kriminalnim miljeom u Republici Srbiji" - gdje je hapšen tokom 2002. godine zbog posjedovanja eksploziva.

- Novih detalja o ovom ubistvu za javnost nema i istraga je u toku - saopšteno je iz MUP RS.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini Mira Medić je istakla da je utvrđeno da je Petrović pogođen sa više hitaca u glavu i leđa.

Prema saznanju "Glasa Srpske" Petrović je bio pripadnik jedinice "Crvenih beretki" kojom je komandovao Rajo Božović od 1994. do 1996. godine.

Nakon toga prešao je u Crnu Goru u Jedinicu za posebne namjene i bio je lično obezbjeđenje Radojice Raje Božovića, koji je u to vrijeme bio predsjednik FK "Zeta". Tu je "službovao" sve do 2001. godine.

Petrović je bio i pripadnik obezbjeđenja predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Vojislav Šešelj avg 2016
Vojislav Šešelj avg 2016

Početkom 2002. godine hapšen je u Beogradu zbog krijumčarenja 30 kilograma eksploziva. Tada su uhapšeni i njegov brat Dragan Petrović, zatim Marko Krajišnik i Milan Skopljak iz Zvornika i Sreten Nešković iz Bratunca.

Hapšen je i zbog pronalaska 35 kilograma eksploziva u blizini memorijalnog centra u Potočarima u junu 2005. godine, ali zbog nedostatka dokaza je pušten.

Kriminalna grupa "Pauk"

Jugoslav Petrušić
Jugoslav Petrušić

Petrović je svojevremeno bio blizak i grupi "Pauk", koja je planirala atentat na Slobodana Miloševića i koja je osumnjičena za nelegalan izvoz oružja u zemlje koje su bile pod embargom.

Ova grupa uhapšena je 1999. godine, a činili su je Jugoslav Petrušić Dominik zvani Pauk, Milorad Pelemiš, Branko Vlačo, Slobodan Orašanin i Rade Petrović.

Za ovu grupu su kružile priče da je riječ o obavještajcima Francuske.

izvor: glassrpske.com-12039