UN na Stubu Srama

UN na Stubu Srama

Srebrenica je najveći sram u istoriji Ujedinjenih Nacija

UN na Stubu Srama
UN na Stubu Srama

Objavljeno: 20. maj 2010

Zentrum für Politische Schönheit (Centar za političku ljepotu) pruža podršku Majkama Srebrenice u vidu realizacije projekta Säule der Schande (Stub Srama). Radi se o jednoj permanentnoj skulpturi koja bi vječno podsjećala na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici - Prkos zaboravu Noći Srama Evrope (Bogdan Bogdanović).

"Skulptura je metafora ogromne prevare Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini kao i opomena svim osobama koje namjeravaju raditi u ovoj organizaciji" - rekao je Philipp Ruch, inicijator projekta i direktor Centra za političku ljepotu.

"Djela Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini a posebno u Srebrenici do danas nisu bila tema diskusija u svijetu. Pronašli smo slike čije bi umnožavanje putem masovnih medija prouzrokovale ozbiljne glavobolje UN, jer se u njima odražava sva krivica ove organizacije za vrijeme genocida" - istakao je gospodin Ruch.

Plan projekta je da se napravi konstrukcija dva gigantska svijetleća bijela slova u visini od preko 8 metara, sačinjena od 16.744 cipele (za 8.372 žrtve). Slova (jedno slovo "U" i slovo "N") su narušena sa tri monumentalne rupe od metaka fiksno popunjenih autentičnom obućom pronađenom u masovnim grobnicama.

Priprema projekta je trajala godinu dana i održavala se u Njemačkoj. Projekat je oficijelno podržan od udruženja preživjelih žrtava rata, porodica poginulih: Srebreničke majke, Udruženje Majki Srebrenice i Podrinja, Žene Srebrenice, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, zatim kommemorijalnog centra Potočari-Srebrenica.

"Iako mediji s vremena na vrijeme pišu o Srebrenici, Majkama Srebrenice ipak do sada nije uspjelo pokrenuti svjetsku javnost ka jednom zajedničkom kriku protiv Ujedninjenih Nacija" - kaže Axel Hagedorn, advokat koji od 2007. godine zastupa 6.000 preživjelih žrtava u procesu protiv UN.

"Bosanski građani ne smiju biti ostavljeni sami sa svojom patnjom kao što im se ne smije i dalje nanositi bol" - rekao je Tilman Zülch, predsjednik Društva za ugrožene narode.

"Od prestanka rata ovoj se zemlji zabranjuje pristup slobodi, razvoju. Razlog tome su pogrešne odluke Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije koje se još uvijek donose" - istakao je Tilman Zülch, predsjednik Društva za ugrožene narode.

UN na Stubu Srama
UN na Stubu Srama

Prva faza projekta je sakupljanje obuće koja će trajati do 25 juna 2010. god. a obuća se će sakupljati u BiH, Švicarskoj i Njemačkoj, na slijedećim lokacijama:

Lokacije u BiH:

  • Sarajevo: Društvo za ugrožene narode za BiH, Trampina 4
  • Srebrenica: Kuća Povjerenja, Srebreničkog odreda bb
  • Tuzla: Udruženje "Žene Srebrenice" Kicelj 54
  • Zenica: Caffe TINA, Masarykova 22
  • Bihać: Ajmina Ulica, Repušine 2

Lokacije u Njemačkoj:

  • Berlin: IKB, Adalbertstr. 94
  • Frankfurt: KSG BiH, Hanauer Landstrasse 401-407
  • München: Džemat SABUR, Bodenseestr. 80
  • Göttingen: Gesellschaft für bedrohte Völker, Geiststraße 7

Lokacija u Švicarskoj:

  • Bern: GfbV Schweiz, Wiesenstrasse 77

Srebrenica je najveći sram u istoriji Ujedinjenih Nacija Kofi Annan, Generalni sekretar UN-a, 1999. godine

izvor: bosniak.org

english: bosniak.org

scribd pdf: scribd.com-31644365

 

Interview with Pillar of Shame creator Philipp Ruch

Objavljeno: 06. feb 2012 | Mersiha Gadzo

izvor: mersihagadzo.com

 

UN Stub Srama ispred Brandenburške kapije

UN Stub Srama ispred Brandenburške kapije
UN Stub Srama ispred Brandenburške kapije

• Ispred Brandenburške kapije izloženo je 8.372 para cipela kao simbol za do danas ekshumirane ubijene žrtve genocida u Srebrenici. Planirano je da do naredne godine od tih cipela bude podignut spomenik u Potočarima

Objavljeno: 11. jul 2010 | Selma Filipović

Projektom je predviđeno da budu izgrađene konstrukcije dva gigantska svjetleća bijela slova "U" i "N" u visini od osam metara, sačinjena od 16.744 cipele koji će vječno podsjećati na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici. "Ratko Mladić se i dalje nalazi na slobodi, a Njemačka kao najveća i najmoćnija članica Evropske unije ništa ne poduzima da pomogne njegovo hapšenje", kaže Filip Ruch iz berlinskog Centra za političku ljepotu, jedan od realizatora projekta "Stub srama", a kojeg su prije nekoliko godina inicirale Majke Srebrenice.

"Do danas nismo izvukli pouku iz Sreberničke tragedije. Mali je broj onih političara koji znaju šta se tada u Srebernici desilo, a do danas nisu uvedeni ni kontrolni mehanizmi koji bi garantovali da se tako nešto više nikada neće dogoditi", kaže Ruch.

Međunarodna zajednica treba da se stidi zbog neuspjeha Bosne i Hercegovine

Realizaciju "Stuba srama" podržava i međunarodno Društvo za ugrožene narode. Istovremeno ukazuje i na "Zid srama", kojeg su nakon rata u Bosni i Hercegovini podigle Evropa i Međunarodna zajednica, kaže saradnica Društva za ugrožene narode, Jasna Čaušević. Projektom žele da skrenu pažnju, kažu, da je Bosna i Hercegovina i 15 godina nakon rata, zemlja u kojoj apsolutno ništa ne funkcioniše.

"Zemlja je podijeljena na dva dijela, a izbjeglice i prognanici se nisu vratili na svoje ognjište kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom. Bosna i Herecgovina će vrlo sporo ući u Evropsku uniju, a njeni građani se još uvijek ne mogu kretati slobodno po Evropi. Sve su to deficiti za koje je itekako kriva i Međunarodna zajednica", komentariše Jasna Čaušević.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Berlinu, Tomislav Limov, je poručio da su svi oni koji ne prihvataju činjenicu da se u Srebernici dogodio genocid, "nastavljači" politike Radovana Karadžića, Ratka Mladića i ostalih fašista koji su vršili genocid. Ambasador Limov je pri tom izjavio: "Mi ćemo činiti sve da se svakog 11.07. ne samo sjećamo onih koji su nevino izgubili svoje živote, nego i da poručimo svim svjetskim moćnicima da učine sve da se Srebrenica nikada, nigdje i nikome više ne ponovi."

Pokrenuta kampanja za formiranje svjetskog parlamenta pri UN

Inicijativu kojom zločini kao što je i ovaj u Srebrenici, više nikada i nigdje ne bi trebalo da bude ponovljen, već je pokrenulo 700 poslanika državnih parlamenata, te više od 300 nevladinih organizacija iz preko 60 zemalja. Pokrenuta je kampanja za formiranje nezavisnog parlamenta pri Ujedinjenim narodima.

Andreas Bummel, jedan od pokretača kampanje, objašnjava: "Od Ujedinjenih Naroda i vlada koje zastupaju Ujedinjene Narode zahtjevamo formiranje "svjetskog parlamenta". U tom parlamentu ne bi sjedile državne diplomate, već nezavisni poslanici, koji neće ispunjavati naloge i upute svojih država. Bila bi to nezavisna lica, koji bi predstavljali svjetsku javnost."

U akciji prikupljanja cipela za izgradnju "Stuba srama" učestvovao je veliki broj mladih u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Meho Travljanin iz Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu objašnjava dalji proces akcije: "Cipele su danas u Berlinu, a u septembru će biti izložene u Den Hagu da ukažemo na sramni proces koji se vodi protiv Radovana Karadžića. Planiramo da cipele na proljeće budu prebačene u Potočare, i da zajedno sa majkama Srebrenice počnemo izgradnju dva monumantalna zdanja u obliku slova "U" i "N", gdje će cipele biti korišćene kao radni materijal.

izvor: dw.com-5782741